În București, majoritatea piețelor care își desfășurau activitatea la interior se mută în parcare, pe trotuar sau în alte spații la exterior. Mai sunt și câteva cazuri unde pereții se pot ridica, astfel că acestea își continuă activitatea, cu măsuri suplimentare de distanțare, un astfel de exemplu este Piața Obor din Sectorul 2. Astfel vor fi respectate noile reguli impuse de autorități din cauza numărului alarmant de noi cazuri de Covid-19.
Pentru ca producătorii români să aibă unde să-și vândă marfa, iar locuitorii Sectorului 1 să poată consuma, în continuare, produse proaspete și de calitate, primăria anunță mutarea piețelor în exteriorul clădirilor. Excepția o constituie Piața Domenii care va continua să funcționeze la exterior, ca și până acum, însă cu asigurarea delimitării fluxurilor.
“Trăim momente dificile și trebuie să ne adaptăm în fiecare zi regulilor și restricțiilor necesare pentru combaterea pandemiei de coronavirus. Însă adaptarea la reguli nu înseamnă în niciun caz abandonarea producătorilor români și privarea locuitorilor Sectorului 1 de a consuma marfă de calitate, direct de la cei care o produc. Iată de ce tarabele tuturor piețelor pe care le administrăm și care funcționau la interior se mută în exteriorul clădirilor. Schimbăm doar locul nu și obiceiurile, iar împreună vom trece peste această perioadă grea”, a declarat primarul Sectorului 1, Clotilde Armand.
În concret, Hala Matache este închisă, iar tarabele din hală vor fi scoase afară, inițial în fața halei, iar pe termen mediu Primăria Sectorului 1 va încerca să le amenajeze în parcarea de lângă piață.
Totodată, la Piața 1 Mai, o parte din tarabe vor fi amplasate lângă magazinele din zonă, dar și pe trotuarul din spate, care permite amenajarea de tarabe.
La Piața Aviației se va pune la dispoziție platoul de lângă piață, care a fost dat școlii din vecinătate pentru extindere, însă lucrările nu au fost încă demarate. Fiindcă este un spațiu generos, administrația locală va invita și alți producători să își desfacă marfa acolo.
Camera Deputaților a adoptat, marți, în calitate de for decizional, proiectul de lege care prevede, printre altele, că piețele care funcționează în spații închise pot rămâne deschise în timpul stării de alertă.Concret, deputații au adoptat, cu 173 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă” şi 93 de abţineri, proiectul de lege care aprobă OUG 78/2019 privind modificarea unor acte normative şi stabilirea unor măsuri în domeniul agriculturii, proiect care conține un amendament introdus de PSD, potrivit căruia, în timpul stării de alertă, pieţele agroalimentare în spaţii închise, târgurile, bâlciurile, pieţele mixte şi volante, talciocurile pot funcționa în continuare, cu respectarea regulilor de protecție sanitară și distanțare. Actul normativ merge acum la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.
„Pe durata stării de alertă, pieţele agroalimentare în spaţii închise, târgurile, bâlciurile, pieţele mixte şi volante, talciocurile, aşa cum sunt definite potrivit art. 7 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 348/2004 privind exercitarea comerţului cu produse şi servicii de piaţă în unele zone publice, cu modificările şi completările ulterioare, îşi vor putea continua activitatea, cu respectarea restricţiilor referitoare la distanţarea socială şi a măsurilor de protecţie sanitară”, se arată în amendamentul depus de social-democrații Marcel Ciolacu și Daniel Zamfir.
Actul normativ include și un alt amendament care a fost admis în comisiile de specialitate. Aceta prevede că:„în vederea accesării fondurilor europene aferente plăţilor pe suprafaţă, utilizatorii de pajişti, persoane fizice şi juridice, în calitate de proprietari şi/sau deţinători legali ai dreptului de utilizare a terenului, au obligaţia ca anual să asigure încărcătura minimă de 0,3 UVM/ha, în oricare din zilele perioadei de păşunat, ori cosirea cel puţin o dată pe an a vegetaţiei. Începând cu data de 1 ianuarie 2022 este obligatorie aplicarea amenajamentului pastoral”.
Dacă nu va fi atacată la CCR, Legea merge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.