Pandemie România. Ce soluții au găsit autoritățile locale pentru a asigura funcționarea piețelor agro-alimentare închise

Pandemie România. Ce soluții au găsit autoritățile locale pentru a asigura funcționarea piețelor agro-alimentare închise
Foto: Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud / Facebook

Luni au intrat în vigoare noi măsuri și restricții menite țină sub control pandemia și să limiteze răspândirea coronavirusului în comunitate. Între altele, Guvernul a decis ca târgurile și piețele din spații închise din întreaga țară să nu mai funcționeze în următoarea lună, ele prezentând risc crescut de transmitere a SARS-CoV-2. Totuși, pentru ca producătorii români să-și poată vinde marfa în continuare, autoritățile locale au găsit diverse soluții, de la mutarea tarabelor în spații exterioare alăturate, la organizarea de piețe volante.

Piețele aflate în spații închise nu vor mai funcționa în următoarea lună

Premierul Ludovic Orban a declarat duminică, pentru B1 TV, că Guvernul pe care îl conduce a luat decizia de a suspenda 30 de zile activitatea în piețele închise, deoarece acolo e foarte greu să urmezi regulile sanitare, iar riscul de transmitere a coronavirusului e foarte mare.

„Aceste măsuri erau absolut necesare. Am ținut cont de evaluările specialiștilor privind principalele locuri în care se infectează oamenii. Piețe închise… Controalele din piețe nu au dus la un rezultat pentru că nu a crescut gradul de conformare. Noi vrem să lăsăm posibilitatea consumatorului să-și aleagă de unde vrea marfa, din supermarket sau din piață. Producătorii trebuie sprijiniți în aceesul către piață. În supermarketuri se vând produse românești care respectă minime standarde”, a declarat prim-ministrul, pentru B1 TV.

El a precizat, însă, că a discutat cu peste 100 de primari pentru găsirea unor soluții, astfel încât producătorii autohtoni să-și poată vinde marfa în continuare.

Soluțiile autorităților locale, ca piețele agro-alimentare să funcționeze în continuare

După discuția cu premierul Ludovic Orban, Primarul General al Bucureștiului,Nicușor Dan, a transmis că „municipalitatea bucureșteană va amenaja piețe volante și spații deschise suplimentare. (…) Identificăm zilele viitoare locațiile și le anunțăm din timp. Legumele, fructele și lactatele produse în comunele limitrofe Capitalei trebuie să-și găsească loc în continuare pe piața bucureșteană”.

Florin Nicolae Oancea, primarul din Deva, a transmis că în cartierele orașului vor fi organizate piețe volante. În plus, „tarabele la care se vindeau legume şi fructe vor fi scoase în afara Pieţei Centrale, în imediata apropiere, unde Primăria Deva va asigura condiţiile pentru un comerţ civilizat, în aer liber, pe trei laturi ale Pieţei Centrale”.

Problema a fost rezolvată și la Timișoara, unde noul primar Dominic Fritz a transmis: „In Piața Iosefin vom muta producătorii în parcarea din fața pieței și vom improviza o piață volantă. Circulația între Splaiul Regele Carol și Splaiul Tudor Vladimirescu va fi închisă. Pentru comercianții de carne și lactate din toate piețele menționate mai sus, am început să montăm căsuțele folosite la târgurile de Crăciun și Paști în Piața Badea Cârțan și Piața 700. Așa toți producătorii/comercianții din piețele agroalimentare din Timișoara vor putea vinde produsele lor în continuare”.

Adrian Anghelescu, primarul municipiului Giurgiu, a explicat pentru Agerpres cum a fost rezolvată situația piețelor acolo: la unii pereți se va renunța, acoperișurile vor fi rabatate și „mărim şi spaţiile pentru pieţele volante şi, prin dispoziţie de primar, toate pieţele din municipiu rămân deschise”.

Și primarul din Constanța, Vergil Chițac, a anunțat măsurile luate: „Vom constitui piețe în exteriorul acelora care se închid; acolo unde nu vom putea organiza piețele în exterior, vom direcționa producătorii către locurile rămase libere în piețele care nu se închid”. Într-un mesaj ulterior, el a precizat că a găsit soluții ca piețele Cireșica, Tomis III și Griviței să poată funcționa în continuare.

Primarul Brașovului, Allen Coliban, a susținut că a discutat cu prefectul Mihai Cătălin Văsii și a fost în piețele Dacia, Tractorul și Bartolomeu, pentru a găsi soluții în concordanță cu noile norme: „Concluzia: păstrăm piețele deschise și comercianții la locul lor, vor fi eliminate închiderile cu policarbonat de pe două dintre laturi și va fi asigurată o bună ventilație, în aceste condiții nemaifiind necesară mutarea tarabelor în stradă”.

Iar primarul Cătălin Cherecheş a transmis că toate pieţele aflate în administraţia municipiului Baia Mare au fost reorganizate, astfel încât producătorii autohtoni să-și poată vinde marfa în aer liber. El a precizat că a fost reorganizată în exterior activitatea din halele agroalimentare din zona Gării şi Bilaşcu.

În Brăila, autoritățile au început să amplaseze căsuțe din semn, care vor fi puse gratuit la dispoziţia comercianţilor. Primarul Marian Dragomir a venit cu soluția ca 40 de căsuțe folosite în anii trecuți la târgurile de Crăciun să fie acum puse în parcarea Pieţei Mari, branşate gratuit la curentul electric și folosite de producătorii locali. El a mai spus că vor fi ridicate rulourile în toate pieţele care permit acest lucru, pentru a le transforma în pieţe deschise.

Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Gorj, Corina Belteu, a declarat, pentru Agerpres, că aproape toate pieţele din județ vor rămâne funcţionale, ele fiind amenajate în aer liber. Excepție fac trei piețe care sunt închise. Tarabele de acolo vor fi mutate în exterior, ca producătorii să poată vinde în continuare.

„Comercianţii din pieţele agroalimentare din oraşele Bistriţa şi Năsăud îşi desfăşoară în continuare activitatea. În urma discuţiilor purtate de prefectul Stelian Dolha cu primarii din Bistriţa şi Năsăud, localităţi unde există pieţe agroalimentare în spaţii închise, pentru asigurarea continuării activităţii comercianţilor din aceste locuri, s-a găsit ca soluţie amenajarea de tarabe în aer liber”, a transmis, pe Facebook, Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud. Primarul Ioan Turc a susținut că, în municipiul Bistrița, vitrinele frigorifice cu produse lactate vor fi mutate în aer liber.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`