Președinta Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități: Afirmația ”Guvernul NU dă bani” e falsă și reflectă felul în care primarii încearcă să transforme o nevoie socială în subiect de campanie 

Președinta Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități: Afirmația ”Guvernul NU dă bani” e falsă și reflectă felul în care primarii încearcă să transforme o nevoie socială în subiect de campanie 

Maria Mădălina Turza, președintă a Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA), explică, într-o postare pe Facebook, de ce acuzația potrivit căreia Guvernul nu dă bani asistenților personali ”nu este numai falsă, dar ea reflectă felul în care primarii încearcă să transforme o nevoie socială reală în subiect de campanie electorală”.

Astfel, ea a explicat că în anul 2019 Guvernul nu a alocat fonduri pentru salariile asistenților personali și pentru indemnizațiile de însoțitor pentru gradul grav, lăsând în sarcina autorităților locale plata acestor cheltuieli”. Ulterior, în 2020 situația a fost corectată, astfel că de la bugetul de stat a fost alocată suma solicitată de fiecare primărie în parte.

În continuare, președinta ANDPDCA arată care sunt pașii prin care se alocă banii de la bugetul de stat pentru plata asistenților personali.

” 1. Fiecare primărie din țară realizează o estimare a necesarului de bani pentru plata salariilor asistenților persoanli și a îndemnizațiilor pentru însoțitori în funcție de numărul de beneficiari din localitate, la finalul fiecărui an sau la fiecare rectificare bugetară.

2. Primăria transmite bugetul estimat solicitat Direcției de Finanțe Publice Locale, care centralizează datele din tot județul și le transmite Ministerului de Finanțe.

3. Ministerul de Finanțe centralizează toate solicitările primăriilor și alocă bugetul necesar.

Faptul că anumite primării NU plătesc salariile asistenților persoanli și îndemnizațiile poate avea legătură strict cu ESTIMAREA DEFECTUASĂ a bugetului necesar sau cu managementul îndoielnic al primăriilor.

Nici Ministerul Muncii, nici ANDPDCA nu sunt parte a acestui proces, iar primăriile sunt direct răspunzătoare pentru felul în care estimează bugetul necesar și cum cheltuiesc banii.

Iată și baza legală:

Legea 448/2006, Art. 40. – (1) Autoritățile administrației publice locale au obligația să prevadă în bugetul local sumele necesare din care se suportă salarizarea, precum și celelalte drepturi cuvenite asistentului personal, potrivit legii. Sumele se asigură în proporție de cel mult 90% de la bugetul de stat, din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, în baza numărului de beneficiari comunicat de unitățile administrativ-teritoriale”, se arată în postarea citată.

În aceste condiții, Maria Mădălina Turza îi sfătuiește pe asistenții personali cărora nu li s-au plătit salariile să facă o sesizare la AJPIS, instituție care, conform legii ”poate sancționa primăria pentru neîndeplinirea obligațiilor”. De asemenea, primăriile se pot adresa Direcțiilor de Finațe Publice Locale pentru a solicita alocarea sumelor necesare.

”Afirmația «Guvernul NU dă bani» nu este numai FALSĂ, dar ea reflectă felul în care primarii încearcă să transforme o nevoie socială reală în subiect de campanie electorală și să ascundă, în cel mai bun caz, INEFICIENȚA, ca să nu spun altceva”, conchide președinta ANDPDCA.

Președinta Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități: Afirmația ”Guvernul NU dă bani” e falsă și reflectă felul în care primarii încearcă să transforme o nevoie socială reală în subiect de campanie

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`