Nelu Tătaru: Recensământul paturilor nu e o metodă de prevenţie. Ar trebui să ne gândim cum facem să rămânem la acest număr de cazuri grave şi, apoi, să începem să scădem

Nelu Tătaru: Recensământul paturilor nu e o metodă de prevenţie. Ar trebui să ne gândim cum facem să rămânem la acest număr de cazuri grave şi, apoi, să începem să scădem
Foto: Guvernul României / Facebook

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a declarat că, în prezent, sunt peste o mie de pacienţi COVID-19 internați la Terapie Intensivă și că, în total, avem 1.300 de paturi COVID în secțiile ATI, cu posibilitate de extindere în următoarele două săptămâni la 1.500 – 1.600. Tătaru a ținut, însă, să sublinieze că numărarea locurilor în secțiile de Terapie Intensivă nu este o metodă de prevenire a infectării cu coronavirus și că, în loc să le tot numărăm, ar fi mai util să vedem ce facem pentru ca numărul de pacienți infectați să nu mai crească și, în timp, chiar să scadă.

Câte paturi la ATI avem pentru pacienții COVID-19. Declarațiile ministrului Nelu Tătaru

„Putem extinde chiar până la 4.000 de paturi câte are toată Terapia Intensivă, dar aici intră şi paturile non-Covid. Nu cred că ar trebui să gândim câte paturi la ATI avem disponibile, ci ce facem să rămânem la acest număr de cazuri grave şi apoi să începem să scădem în perioada imediat următoare. Recensământul paturilor nu este o metodă de prevenţie”, a declarat Nelu Tătaru, citat de News.ro.

Acesta a mai precizat că autoritățile speră la o încetinire a transmiterii SARS-CoV-2 în comunitate, în condițiile în care, de luni, la nivel național, vor intra în vigoare noi măsuri și restricții.

Ministrul Sănătății a făcut declarațiile duminică, la Iași. Acolo, acesta a vizitat și spitalul mobil de la Leţcani: „Am venit la Iaşi să fac o evaluare a potenţialului spitalului modular pentru perioada care urmează. În prezent spitalul tratează 37 de pacienţi cu simptomatologie medie şi patru pacienţi în Terapie Intensivă, între care unul intubat. Capacitatea în prezent în acest spital este de şase paturi la ATI şi alte şase operaţionabile săptămâna viitoare”.

Pe 6 noiembrie, Tătaru declara, tot la Iași, că autoritățile reevaluează capacitatea din secțiile de ATI: „În acest moment reevaluăm ceea ce înseamnă capacitatea de terapie intensivă şi ce înseamnă evoluţie pe plan local şi arealul zonal – zona de nord-est, zona de nord-vest. Avem un număr de paturi ATI de rezervă pe care îl adaptăm, dar paturile de rezervă sunt pentru patologia COVID şi non COVID, iar noi îl adaptăm pentru patologia non COVID”.

Vineri, într-o intervenție pentru B1 TV, profesorul Șerban Bubenek, președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, declara că România a făcut în ultimele luni „ceea ce s-a putut face cu bani” în spitale, pentru tratarea pacienților COVID-19. Marea problemă rămâne personalul specializat insuficient, dar și aici s-au făcut pași.

Nelu Tătaru: Trebuie să respectăm cel puțin trei săptămâni regulile anticoronavirus, ca să ajungem pe un platou

Ministrul Sănătății a mai explicat faptul că e necesar ca populația să respecte cu strictețe toate măsurile anticoronavirus cel puțin trei săpătămâni, pentru a putea vedea o încetinire a răspândirii virusului: „Haideţi să ne gândim ce e săptămâna viitoare, peste două săptămâni, trei săptămâni, Sfântul Nicolae şi până în Crăciun. Ţine foarte mult de noi”.

Un mesaj similar a transmis, duminică, și secretarul de stat Raed Arafat. „Dacă nu le aplicăm cu toţii, vom vedea că ulterior vom ajunge să luăm măsuri şi mai multe dacă vedem că lucrurile nu se îmbunătăţesc şi de aici cred că este nevoie de înţelegere şi de colaborare”, a avertizat acesta.

Începând de luni intră în vigoare noi măsuri anticoronavirus. Asta după ce țara noastră a ajuns să înregistreze chiar și peste 10.000 de contaminări într-o singură zi și după ce numărul pacienților în stare gravă, aflați la Terapie Intensivă, a depășit pragul de 1.000.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
17:04 - Alegeri prezidențiale 2024. Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică la urne. Peste 7,4 milioane de români au votat în țară. Prezența la vot a depășit 41%
17:02 - Prezență de aproape 200% la o secție de vot din județul Sibiu. Aproape toți votanții sunt înscriși pe listele suplimentare
16:47 - Amenda primită de o femeie din Sibiu care și-a pozat buletinul de vot. Cum s-a dat de gol
16:39 - Ce salariu va avea viitorul președinte al României. Pe ce loc se situează la nivel european
16:32 - Slatina: Tânăr, observator al procesului electoral, bătut de apropiaţi ai primarului Mario De Mezzo. Victima a ajuns la spital cu un ochi tumefiat (FOTO)
16:26 - Refuzul lui lui Klaus Iohannis de a vorbi cu jurnaliștii după vot, taxată de CTP: „Mocofanilor, săracilor, prăpădiților, m-am folosit de voi 10 ani ”
16:13 - Alegeri prezidențiale 2024: 34 de sancțiuni date de Poliție în ziua votului: 7 amenzi în valoare de 11.700 de lei și 27 de avertismente
16:09 - Tudor Chirilă: „Candidații la președinție în marea lor majoritate sunt o rușine. Dar trebuie să mergem la vot. Și să votăm pentru un dezastru cât mai mic”
15:58 - Scandal cu amenințări între membrii unei secții de votare din Capitală. Poliția efectuează cercetări. De la ce ar fi pornit totul
15:43 - Familia lui Gabriel Cotabiță a dat ultimele detalii cu privire la locul unde va fi depus trupul artistului: „Cei ce vor să îi aducă un ultim omagiu sunt așteptați”