Raed Arafat: Vom avea creșteri continue până ajungem la un platou / Fiecare individ să acționeze responsabil / Noi nu am închis tot, ci doar activitățile în care era riscul mai mare (VIDEO)

Raed Arafat: Vom avea creșteri continue până ajungem la un platou / Fiecare individ să acționeze responsabil /  Noi nu am închis tot, ci doar activitățile în care era riscul mai mare (VIDEO)
Foto: Guvernul României / Facebook

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a vorbit vineri, pentru B1 TV, despre evoluția epidemiei de coronavirus din România și despre noile măsuri și restricții ce vor intra în vigoare începând de luni.

Vineri, România a ajuns la 287.062 de infectări și 7.663 de decese provocate de coronavirus. În această zi, țara noastră a depășit pragul de 10.000 de noi îmbolnăviri.

Declarațiile secretarului de stat Raed Arafat, pentru B1 TV:

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

  • Când vom ajunge la un platou? Nu cred că vom ajunge până nu vom vedea efectul măsurilor, dacă ele sunt respectate de noi. S-au luat măsuri acum 14 zile, dar e nevoie de unele noi. Acestea sperăm să fie eficiente. Evaluarea reală a impactului are nevoie de două cicluri de 14 zile. Deci sperăm să ajungem la un platou și la o scădere dacă lucrăm împreună pentru implementarea măsurilor și dacă înțelegem că sunt necesare pentru limitarea contactului. Deci sunt necesare pentru a reduce mobilitatea și contactul, vinovate pentru creșteri.
  • De ce școlile în online? E clar că una din zonele unde e o mișcare continuă, contact serios și posibilitate de răspândire șifără posibilitate de depistare – copii nu au o problemă majoră, ci alții… Deci era una din zonele în care trebuia luată o decizie. Unele zone deja au intrat în online
  • Măsura de obligativitate a purtării măștii e extrem de importantă.
  • Cifrele vor mai crește și în zilele următoare? Vom avea creșteri continue până ajungem la un platou. Nu mă aștept că dacă s-au luat măsurile luni, marți o să vedem o schimbare. Poate va fi o parte din efectele de acum 14 zile. Poate ele vor limita creșterea, dar vom avea timp pentru ca noile măsuri să producă efecte. Nu vreau să speculez cifre, că e greu de prezis. O să vedem și depinde de modul în care cu toții acționăm. E nevoie ca fiecare individ să acționeze responsabil și să înțeleagă rolul său. Nu e rolul autorităților, nu e numai rolul unor persoane, ci e rolul nostru al tuturor.
  • Nu putem spune că populația, în general, nu a fost responsabilă. Poate că o parte nu a fost responsabilă sau a căzut pradă campaniilor de diminuare a rolului măștii și de încercare de a convinge populația că sunt măsuri exagerate. Dar eu cred că mare parte a populației a înțeles demult și respectă regulile. Dar nu e suficient, trebuie să acționăm toți, pentru că partea mai mică va răspândi boala la cei care respectă măsurile.
  • De ce se închid piețele, nu și mallurile? Piețele în spații închise vor fi închise, nu și cele din spațiile deschise. Mallurile sunt altfel decât piețele agroalimentare. Modul de cumpărare, cum sunt puse magazinele, contactul care se desfășoară. În piață riscul e mai mare dacă spațiul e închis. Vorbim și de o balanță de impactul economic și impactul sanitar. Putem să ne întrebăm același lucru la fiecare măsură. Deci nu am ajuns la un lockdown total. Noi nu am închis tot, ci activitățile unde s-a considerat că e contact intens și risc de contaminare, mai ales că în unele zone nu se poartă corect masca. Se văd în poze oamenii cum nu poată corect masca, sub nas, că plătesc cash. E risc de răspândire.
  • Vom ajunge la lockdown dacă noile măsuri nu vor avea efecte? Dacă nu vom avea un impact serios cu aceste măsuri, vom avea o reevaluare. Asta scrie în Hotărârea de Guvern și cred și în Hotărârea CNSU. Dacă se va decidecă mai e nevoie de măsuri și care sunt ele, vom vedea atunci. Dar se va face o reevaluare. Poate unele măsuri nu au fost eficiente sau nu sunt necesare. Impact serios înseamnă, conform colegilor epidemiologici,să scădem la o incidență cel puțin o treaptă sub incidența de la care a pornit. Acum suntem în foarte multe locuri la 3, să coborâm la 1,5 la mie. Trebuie să coborâm sub 3 la mie. Dar asta e o evaluare generală care se face. E o ipoteză. Dacă nu scade suficient, atunci înseamnă că măsurile nu sunt suficiente și e risc de creștere mai departe. Se pot propune alte categorii de măsuri, nu neapărat lockdown. Sunt și alte măsuri ce pot luate asupra altor activități. Noi continuăm să luăm măsuri și local. Măsurile de carantinare nu sunt desființate. Dacă în unele zone se crește foarte mult și DSP ajunge la punctajul de peste 60 în metodologia sa, se poate impune și acum carantinarea zonei. Deci se pot lua măsuri suplimentare în zone afectate mai grav.
  • Ce facem cu cei care dau petreceri în casele lor? Există vreo unealtă în afară de intervenția Poliției la apelul vecinilor? Nu există și mie-mi pare rău. Azi o agenție de presă a publicat un titlu care parcă încuraja oamenii să dea petreceri că oricum nu pot fi pedepsiți. Eu cred că majoritatea nu vor face asta, doar unii. Dar de aici vine limitarea mișcării după 23.00. Se combină: că dacă vrei să faci petrecere la tine, oamenii trebuie să vină și să plece. Dacă o faci, o faci noaptea. Dacă e limitată circulația, nu există scopul: mă duc sau mă întorc de la petrecere. Deci măsurile sunt combinate. Noi apelăm la responsabilitatea indiviuală. Dacă știi că faci petrecere acasă și nu respecți regulile, și inviți 20-30 de persoane și se termină petrecerea frumos și cu bine, dar apoi bunica, mama, tata, toți sunt infectați din cauza petrecerii și poate unul ajunge săfie grav și poate chiar să-l pierzi, atunci să analizeze foarte bine dacă vrei să faci acest lucru. Deci impactul poate fi extrem de serios mai ales asupra persoanelor vulnerabile din familie.
  • Dacă până acum câteva luni poate unii aveau suspiciuni, acum nu cred că ar mai trebui să aibă, văzând ce e în România și în alte state și câte persoane decedează.
  • Cum stăm cu paturile la ATI? În unele zone suntem la limită, în altele s-au creat capacități suplimentare, transferăm bolnavi. La Malaxa, de exemplu, vom avea încă 3 paturi, care sperăm să intre cel târziu mâine dimineață în lucru.

Știre în curs de actualizare

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie