Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, vineri, că nu este de acord cu măsura Guvernului de a trece cursurile în sistem online. Liderul social-democrat apreciază că școala online este, de fapt, un an gurat din viața copiilor, ‘în urma unor decizii politice’.
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, vineri, la Buzău, că politicienii nu au dreptul „să fure” un an din viaţa copiilor, carătând că nu este de acord cu școala online.
„În drum spre Buzău, am tot vorbit cu domnul Rafila. Eu nu sunt un specialist, însă recomandarea OMS în acest moment este ca şcolile să rămână deschise. În toate statele europene şcolile sunt deschise. Nu avem dreptul, noi politicienii, în urma unor decizii politice făcute de acest Guvern, să furăm un an din viaţa copiilor. Să le luăm copiilor dreptul de a se educa. Că sunt incompetenţi şi nu au ştiut după 6 luni cum să deschidă şcolile, că nu ştiu cum să se implice şi că ar trebui să discute cu specialiştii e cu totul altceva. A fost în Franţa domnul Orban, în Franţa funcţionează şcolile, la noi le închid”, a spus preşedintele PSD, Marcel Ciolacu.
De asemenea, preşedintele social-democrat a criticat şi decizia de a închide pieţele agroalimentare.
„Am văzut şi decizia magnifică de a închide pieţele. Singurii producători autohtoni sunt în aceste pieţe. Îl anunţ pe domnu’ Orban, nu ştiu dacă a auzit de principiul vaselor comunicante, că dacă va închide pieţele se vor aglomera celelalte magazine. Adevărat, cel mai uşor este să închizi, să pui biciul pe români, să-i urmăreşti şi să le dai sancţiuni. Ca să faci ceva funcţional trebuie să te implici şi să discuţi cu specialiştii. E un ghinion acum că cei mai buni specialişti sunt la PSD, dar am făcut un apel să venim cu toţi specialiştii la masă şi să luăm cele mai bune măsuri, dar nu. Continuă să ia cele mai proaste măsuri. După alegeri… scapă cine poate, asta este deviza”, a conchis Ciolacu, potrivit News.ro.
Tot vineri, Ciolacu a mai spus că nu înțelege de ce Executivul a acționat atât de târziu pentru limitarea răspândirii Covid-19.
„Înţelegem necesitatea unor restricţii. Vreau să vă reamintesc că domnul profesor Rafila ne anunţă de aproape trei luni de zile că trebuie să luăm aceste restricţii, mai ales în ceea ce priveşte transportul în comun. Nu poate decât să ne bucure că, până la urmă, Guvernul o să impună anumite restricţii şi un anumit calendar în prezenţa la locul de muncă, atât în sectorul public cât şi privat. Nu înţelegem de ce au trebuit luate cu asemenea întârziere şi cu cât luăm decizii nu în timp real şi aşteptăm să ajungem la 10.000 de infectări pe zi, cu atât toate restricţiile sunt mai dureroase şi au un efect în economia naţională mult mai profund. Îmi menţin părere că este cel mai incompetent şi corupt guvern postdecembrist. Nu are nicio coerenţă în deciziile pe care le ia, le ia întotdeauna numai în funcţie de interesele politice, dar îi anunţ că indiferent cât vor dori să intimideze sau să sperie românii, românii deja ştiu că nu pot continua în următorii patru ani cu acest guvern compus din Orban, Câţu, Raluca Turcan, doamna Anisie, domnul Grindă. Nu cred că suntem atât de blestemaţi să mai stăm încă patru ani cu un asemenea guvern şi condus de un prim-ministru depăşit atât în ceea ce priveşte criza sanitară, cât şi în ceea ce priveşte criza economică”, a afirmatMarcel Ciolacu, într-o declaraţie de presă la Buzău.
Prin urmare, astăzi, 6 noiembrie, în conformitate cu datele transmise de inspectoratele școlare județene (inclusiv al municipiului București), se înregistrează următoarea situație:
7.967 de unități de învățământ în Scenariul 1 (S1): participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție sanitară.
5.187 de unități de învățământ în Scenariul 2 (S2). Acesta presupune participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, respectiv revenirea parțială (prin rotație de una-două săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.
4.502 unități de învățământ în Scenariul 3 (S3), care implică participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții online.
De luni, însă, toate școlile vor fi închise, iar elevii vor învăța exclusiv online, cel puțin 30 de zile.