Ludovic Orban, despre închiderea școlilor din România și trecerea învățământului în online: „Creșele și afterschool-urile nu vor fi afectate”

Ludovic Orban, despre închiderea școlilor din România și trecerea învățământului în online: „Creșele și afterschool-urile nu vor fi afectate”
Foto: gov.ro

Așa cum a declarat președintele României, Klaus Iohannis, în ședința de Guvern de la Palatul Victoria, toate școlile vor trece în scenariul roșu, cu predare online, din pricina noului record negativ de infectări cu COVID-19, înregistrat joi în România – 9714 de cazuri. Premierul Ludovic Orban a oferit câteva explicații ulterioare, precizând că creșele și afterschool-urile nu sunt afectate de această decizie, rămânând deschise:

Ludovic Orban: Creșele și afterschool-urile rămân deschise

„Creșele și afterschool-urile nu vor fi afectate. Sigur, grădinițe online… Măsura e temporară luată într-un context dificil, cu riscuri majore și care ține cont de nevoia de apărare a sănătății copiilor. E adevărat că la clasele I – IV e mai complicat.

Dar un părinte poate sta acasă cu 75% venit asigurat. Când se va reveni în clase probabil se vor face recapitulări. Se spune că în alte țări școlile sunt ținute deschise. Franța, cu peste 50.000 de cazuri. Sigur, e opțiunea autorităților de acolo.

Dar e clar că tinerii când se infectează, majoritatea, sunt asimptomatici. Noi am optat pentru această soluție, care e temporară, într-un moment în care tendința de creștere a cazurilor ne îngrijorează”, a menționat premierul la DIGI24, spunând că decizia se aplică momentan pentru 30 de zile.

Raluca Turcan, despre o posibilă redeschidere a școlilor

Miercuri seara, în platoul B1 TV, vicepremierul Raluca Turcan a oferit mai multe detalii despre o posibilă redeschidere a școlilor, în contextul pandemiei, dar și despre analizelele privind reluarea graduală a activității în grădinițe și în școli, cu începere de la clasele mici, indiferent de rata de infectare dintr-o localitate sau alta:

„În momentul în care am pregătit începutul de an școlar vî aduceți aminte că erau extrem de multe voci care spuneau că trebuie să amânăm începutul de an școlar, să nu deschidem școlile că ne trimitem copiii la moarte, că suntem lipsiți de responsabilitate. Era o atmosferă greu de combătut și cu toate acestea am pregătit și școlile și cadrul legislativ și resursa umană ca școala să poată începe și s-a dovedit că mediul școlar este un mediu sigur.

Odată cu începerea anului școlar am considerat că sunt necesare trei etape de analiză, până în 1.5 infectări la mia de locuitori, între 1,5 și 3 la mia de locuitori când grădinițele, clasele I – IV; a VIII-a și a XII-a să fie totuși față în față, iar celelalte să intre în scenariul hibrid, sau peste 3 infectări la mia de locuitori, când educația se defășoara online.

Am stabilit aceste praguri și explic și de ce în momentul de față nu acționăm pentru redeschidere școlilor online, intrate pe motiv de extindere a infecției. Atunci când ești timp de 14 zile la peste 3 infectări la mia de locuitori, se presupune că există pericol în comunitae și chiar dacă școala este un spațiu sigur e foarte posibil să te îmbolnăvești până la școala, după școală. Inclusiv școala poate să sufere din cauza extinderii pericolului din comunitate”, a explicat Raluca Turcan.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie