Ministrul francez de Interne, Gerald Darmanin, a devenit ținta criticilor după ce a încălcat una dintre măsurile dispuse chiar de propruul guvern în lupta cu epidemia de coronavirus. Duminică, el s-a dus să facă jogging, însoţit de bodyguarzi, dar s-a îndepărtat la mai mult de un kilometru de domiciliu. Presa franceză a reproșat dublul standard. „Interdicţiile sunt pentru sărăntoci şi muritorii de rând”, a tunat un francez, pe Twitter.
Duminică, ministrul francez de Interne, Gerald Darmanin, a plecat să facă jogging, însoţit de bodyguarzi, de-a lungul canalului Roubaix.
El s-a îndepărtat însă la mai mult de un kilometru distanță de casă, încălcând astfel una dintre restricțiile impuse, chiar de guvernul din care face parte, în lupta cu epidemia de coronavirus.
Încălcarea dispoziției este sancționată cu amendă de 135 de euro.
Ministru francez, criticat după ce a încălcat regulile anti-COVID-19
„Dublu standard?”, a remarcat cotidianul francez La Voix du Nord. Știrea a fost intens comentată pe rețelele sociale.
„Interdicţiile sunt pentru sărăntoci şi muritorii de rând. Olimpienii de deasupra noastră fac excepţie”, a comentat un internaut, pe Twitter.
„Legea nu se aplică pentru marchizi”, s-a plâns un altul, citat de Reuters.
Gabriel Attal, purtător de cuvânt al Guvernului, l-a apărat pe Darmanin, spunând că acesta „a adaptat” regula, din rațiuni de securitate:
„Ministrul de interne, la fel ca toţi miniştrii, respectă, bineînţeles, regulile. Dar serviciile de securitate cer frecvent adaptarea acestor reguli”
Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne a susținut, de asemenea, că practicarea joggingului în centrul oraşului l-ar fi expus pe ministru la riscuri de securitate, iar zona mai izolată a canalului era mai sigură.
Recent, Franța a revenit la carantina totală. Măsurile vor rămâne în vigoare „cel puțin până la 1 decembrie”, a precizat președintele Emmanuel Macron.
La fel ca primăvara, francezii vor putea să iasă la muncă, să meargă la o întâlnire medicală, să își facă cumparaturile sau să ia aerul. Întâlnirile private vor fi excluse, întrunirile publice interzise.
În schimb, creșele, școlile și liceele au rămas deschise și funcționează după reguli sanitare speciale.
În ceea ce privește companiile, „telelucrarea va fi generalizată ori de câte ori este posibil. Activitatea va continua mai intens în anumite sectoare de activitate, cum ar fi ghișeele, construcțiile (…) Guvernul va sprijini companiile foarte mici care vor începe o tranziție digitală”.
De la izbucnirea pandemiei de coronavirus, în Franța au fost testate pozitiv un număr de 1.543.321 de persoane, din care 40.558 numai în ultima zi. Bilanțul victimelor a ajuns la 38.674, după decesul a încă 385 de pacienți COVID-19.
Potrivit unei statistici oferite de ministrul francez al Sănătăţii, Olivier Veran, un locuitor din Paris se infectează la fiecare 30 de secunde, iar la fiecare 15 minute un parizian confirmat cu SARS-CoV-2 se internează în spital.
La nive monidial, 48.306.626 de oameni au fost confirmați, din care 34.552.205 s-au vindecat, dar 1.228.263 au decedat și 89.034 sunt în stare gravă.