Cum se văd în lume alegerile din SUA: „Bătălia e mult mai dură decât s-a preconizat” / „America mai are un pic și ia foc”

Cum se văd în lume alegerile din SUA: „Bătălia e mult mai dură decât s-a preconizat” / „America mai are un pic și ia foc”
Foto: Hepta - Zuma Press / Dan Anderson

Toată lumea e, în acest moment, cu ochii ațintiți pe Statele Unite. Lupta pentru Casa Albă încă nu s-a tranșat, iar republicanul Donald Trump și democratul Joe Biden se află umăr la umăr.

Cum se văd în lume alegerile prezidențiale din SUA

Oricare ar fi el, rezultatul scrutinului va influența direct nu doar afacerile interne americane, ci și rolul și influența Americii în lume. Dar cum este văzută această stânsă cursă electorală?

China

Relațiile dintre Statele Unite și China, puteri rivale și competitori economici, au ajuns la cel mai jos nivel din ultimii zeci de ani. Atât Donald Trump, cât și Joe Biden au promis în campanie că vor trata cu Beijingul de o manieră tranșantă.

Prin urmare, notează BBC, poate că nu e deloc o surpriză faptul că media de stat chineză a prezentat evenimentul din SUA ca fiind un scrutin „divizat, tensionat și haotic”, marcat de „revolte, insulte și interese financiare”.

„Multe mijloace de comunicare și mulți oameni se tem că dacă alegerile vor fi contestate, asta ar putea declanșa haosul și chiar tulburări sociale”, a transmis agenția de presă chineză Xinhua.

„Tensiunea și haosul planează în zi de alegeri în Statele Unite”, a titrat și Global Times.

CCTV a difuzat un material despre temerile legate de eventuale tulburări sociale ce ar putea avea loc după alegeri, și asta în contextul unui bilanț record de îmbolnăviri și decese cauzate de coronavirus. „Există profunde îngrijorări cu privire la ample tulburări sociale”, se preciza în reportaj.

American Latină

Media din America Latină a pus accent pe victoria lui Donald Trump în Florida, generată inclusiv de sprijinul pe care republicanul l-a primit de la alegătorii latino.

„Victoria lui Trump în Florida îngroapă perspectiva unui triumf democratic. Voturile de la venezueleni, cubanezi și evanghelici au sporit șansele actualului președinte”, a notat cotidianul Folha de Sao Paulo.

Comentatorii din regiune au dezbătut îndelung victoria lui Trump în Florida. În opinia lor, ea a demonstrat că strategia republicanului de a-l asocia pe rivalul democrat socialismului a avut succes printre votanții cubanezi și venezueleni.

Europa

În Rusia, postul public TV de știri, Rossiya 24, a acoperit subiectul. „Continum să urmărim nebunia asta”, a spus unul dintre prezentatori.
BBC amintește faptul că serviciile secrete americane cred că Rusia a încercat să influențeze rezultatul alegerilor prezidențiale din 2016 în favoarea lui Donald Trump, acuzație pe care Moscova a negat-o în mod repetat.

Dar cei doi prezentatori de la Rossiya 24 s-au amuzat pe seama acuzațiilor. „Unii care ne-ar privi acum ar spune că deja l-am declarat câștigător pe Trump”, a spus unul dintre ei, iar celălalt a completat: „De fapt e matematică pură, nimic mai mult”.

Alte media din Europa s-au axat pe faptul că lupta e acerbă și, deocamdată, nu se știe cine va sta la Casa Albă în următorii patru ani.

„Tot mai mulți observatori, care erau convinși de o victorie detașată a lui Joe Biden, acum se întreabă: și totuși, încă mai poate Trump să câștige?”, a notat tabloidu german Bild.

„Bătălia e mult mai dură decât s-a preconizat. Nu există niciun val democratic. Donald Trump a câștigat în aproape toate statele în care se preconiza că va câștiga”, a transmis și France Inter.

Ziarul italian Il Giornale a avertizat, în schimb, asupra riscului declanșării unor tulburări de stradă: „America mai are un pic și ia foc”.

Orientul Mijlociu

Aici, media a pus accent mai mult pe faptul că rezultatul scrutinului încă e incert. Al Arabiya TV, susținut de saudiți, a titrat că ar putea dura zile până vom afla cu certitudine cine va fi, din ianuarie, președintele Statelor Unite.

Ziarele egiptene, în schimb, s-au axat pe ceea ce ele au numit „o participare istorică”.

Press TV, post finanțat de Iran, a renunțat la programul obișnuit și a prezentat pe larg alegerile din SUA. Aici s-a pus accent pe amenințarea „războiului civil”, unul dintre prezentatori afirmând că pentru observatorii din afară scrutinul american „arată foarte înspăimântător”.

Postul iranian IRINN a transmis și el că scrutinul prezidențial din SUA s-a desfășurat „sub spectrul temerilor legate de tulburări”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră