Surse: Autoritățile analizează redeschiderea graduală a grădinițelor și a școlilor, indiferent de rata de infectare cu coronavirus

Surse: Autoritățile analizează redeschiderea graduală a grădinițelor și a școlilor, indiferent de rata de infectare cu coronavirus
Foto: Pixabay

Autoritățile iau în calcul redeschiderea etapizată a grădinițelor și școlilor, informează edupedu.ro, care citează atât surse politice, cât și unele din cadrul Ministerului Sănătății.

În acest moment, peste 4.000 de unități de învățământ din România funcționează în scenariul roșu, adică lecțiile se țin exclusiv online.

Școlile și grădinițele ar putea fi redeschise treptat

Planul ar fi ca învățământul primar, deci clasele pregătitoare – a IV-a, și grădinițele să se deschidă întâi, iar apoi, în funcție de analizele privind evoluția epidemiei, să fie redeschise și clasele a VIII-a și a XII-a.

Sursele citate de Edupedu.ro au precizat că sunt luate în calcul scenarii de redeschidere a școlilor și grădinițelor fără a se ține cont de rata de infectare cu coronavirus.

În prezent, în localitățile în care incidența cazurilor de COVID-19 se situează între 1,5 și 3 la mia de locuitori, în ultimele 14 zile, școlile trec în scenariul galben, deci lecții online combinate cu predare la clasă. În localitățile în care incidența depășește pragul de 3 la mie, unitățile de învățământ trec în scenariul roșu, care presupune predare exclusiv online. Dispozițiile sunt prevăzute în Hotărârea de Guvern privind prelungirea stării de alertă și sunt implementate la nivel local.

Măsurile sunt tot mai criticate, mai ales în contextul în care alte state europene au decis fix pe dos: au ales să țină școlile și grădinițele deschise, dar au închis mall-urile, localurile, magazinele neesențiale și au restricționat circulația între regiuni.

Marți după-amiază, întrebat dacă există o analiză făcută de autorități sau de specialiști care să arate că mersul la școală e unul dintre vectorii de răspândire a virusului, președintele Klaus Iohannis a răspuns: „Da, există analize care recomandă trecerea școlii în sistem online. De aceasta s-a și hotărât, este o decizie care s-a luat deja dinaintea începerii anului școlar, că, atunci când incidența trece de 3, școlile trec în online în localitatea respectivă. Știu că între timp sunt voci care cer redeschiderea școlilor, eu am solicitat o analiză aprofundată experților și dacă apar noutăți o să vă țin la curent cu ele”.

Întrebat dacă formula de calcul a pragurilor nu ar trebui schimbată, dat fiind că există temeri că unele județe testează foarte puțin, tocmai pentru a se feri de măsurile restrictive, șeful statului a răspuns: „Este o temă pe care am discutat-o – și astăzi am discutat-o cu responsabilii de resort – și probabil se va merge mai în profunzime. În același timp, i-am rugat să verifice cum se poate ține cont de anumite cifre care sunt evidente și nu sunt supuse unei anumite abordări administrative diferențiate. Noi trebuie să ținem cont și de lucrurile ușor măsurabile și foarte clare – numărul de persoane care se prezintă la Urgențe, numărul de persoane internate la Terapie Intensivă, numărul deceselor. Din păcate, sunt foarte multe decese. Și aceste lucruri poate ar trebui să conteze în ecuația și în formula cu care se stabilește unde se situează o localitate sau un județ”.

Ce măsuri anticoronavirus au luat alte state: Școli deschise, mall-uri închise

Săptămâna trecută, Anglia, Portugalia, Franța, Belgia și Germania au impus restricții dure pentru a limita răspândirea SARS-CoV-2, dar au menținut școlile deschise.

Luni, Guvernul din Grecia a anunțat măsuri dure în Salonic și Serres, dar mențienrea școlilor deschise.

Austria intră în carantină parţială cel puţin patru săptămâni. Restaurantele, barurile şi aproape toate instituţiile culturale și de divertisent sunt închise, dar nu și școlile. Autoritățile au mai dispus carantina pe timp de noapte. Astfel oamenii nu vor mai putea să-și părăsească locuințele între 20:00 şi 6:00 decât din motive foarte bine întemeiate.

Italia a luat și ea noi măsuri anticoronavirus: închiderea mall-urilor în weekend, închiderea sălilor de jocuri și de pariuri, reducerea mijloacelor de transport public și limitarea circulației între regiunile expuse riscului. Pe de altă parte, în această țară doar elevii de liceu au trecut 100% la învăţământ la distanţă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`