Medicul Adrian Streinu-Cercel: ”Problema va deveni una acută cât de curând! Cred că trebuie umblat la definiţia de caz şi la redefinirea categoriilor care trebuie şi pot fi testate”

Medicul Adrian Streinu-Cercel: ''Problema va deveni una acută cât de curând! Cred că trebuie umblat la definiţia de caz şi la redefinirea categoriilor care trebuie şi pot fi testate''
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Managerul Institutului de Boli Infecțioase ‘Matei Bals’ din București, Adrian Streinu-Cercel,a spus, la Antena 3,că personalul medical este „colmatat” și trage un semnal de alarmă pentru respectarea măsurilor.

„Suntem pe pantă ascendentă. În spatele celor 7.733 de cazuri trebuie să le adăugăm şi pe cele care nu se văd. Ce vedem este doar vârful icebergului. Sunt foarte multe cazuri care nu sunt înregistrate, este vorba despre persoane asimptomatice, care nu au nici cea mai mică idee că sunt infectate cu Sars-COV-2. Ce s-a întâmplat este că aceste cazuri au început să devină din ce în ce mai severe încă de la internare. În fiecare zi avem pacienţi care se prezintă la camera de gardă şi la compartimentul de primiri-urgenţe, necesitând terapie cu oxigen. Consumul de oxigen a crescut extraordinar de mult … Practic este depăşită capacitatea de livrare şi de stocare a acestui medicament, pentru că oxigenul a devenit un medicament. Încercăm să mărim capacitatea de stocare, pentru a-l putea livra la pacienţii care au nevoie de el.

Lumea trebuie să ştie că masca este principala modalitate de protecţie, apoi spălatul pe mâini. Masca, purtată corect, astfel încât să acopere nasul şi gura, şi aplicată din momentul în care ieşi din casă. Nu lucrezi la birou fără mască pe figură. Două-trei persoane dacă sunt acolo, una s-ar putea să fie infectată şi te poţi trezi în câteva zile că, ba ţi-ai pierdut mirosul, ba ţi-ai pierdut gustul sau te dor muşchii sau articulaţiile, sau ai un scaun diareic. Acum vin şi infecţiile de sezon cu aproximativ aceeaşi simptomatologie, astfel încât poate fi făcută uşor o confuzie.Coronavirusul se foloseşte de această arhitectură de microorganisme pentru a se propaga în populaţie”, a spus profesorul Streinu-Cercel, la Antena 3.

Acesta spune că nu este exclus un nou lockdown.

„Este posibil să se ajungă la o astfel de formulă, problema este că acum este relativ tardiv. În momentul când discuţi de şapte mii de cazuri (pe zi) îţi dai seama că în spate ai un număr înmulţit cu 10. N-ai unde să îi vezi în mod real. Ar trebui, pur şi simplu, baleiată populaţia prin testare, astfel încât să-i izolezi şi să îi pui de-o parte şi să îi laşi pe cei sănătoşi. Să meargă în continuare. S-a pierdut ritmul la nivel mondial. Toate ţările au făcut acelaşi lucru. Pentru a-şi păstra economiile funcţionale, au cedat în faţa economicului, cedând, de fapt, sănătatea oamenilor. Este greu de judecat ce se poate face pentru că noi, la nivel de spital, suntem ‘colmataţi’.

Azi-dimineaţă, la raportul de gardă aveam 20 de persoane care erau ne-locate, jumătate dintre ele cu necesar de oxigen. Ăsta va fi trendul în următoarele săptămâni. Dacă timp de 4-6 săptămâni lumea nu va înţelege că trebuie să poarte constant masca, de la ieşirea din casă şi până la revenirea în casă, trendul va continua să fie crescător.”

Medicul mai spune că situația nu a fost încă scăpată de sub control.

„Încă nu,dar nu este nici departe de a fi scăpată de sub control. De bine, de rău s-a mai alocat un spital ca unitate de suport COVID, este vorba de Spitalul Sfântul Ioan dar şi acesta se încarcă repede şi are şi probleme cu alimentarea cu oxigen. Problema va deveni una acută cât de curând! Cred că trebuie umblat la definiţia de caz şi la redefinirea categoriilor care trebuie şi pot fi testate, sunt ţări care testează ‘la liber’, pe stradă, peste tot. Depinde ce dorim în următoarea perioadă de timp.”

Acesta spune că toți oamenii ar trebui să fie testați.

„Toată lumea. Toţi care au contacţi şi se ştiu că au avut petreceri acasă, au venit 7 persoane, 10 persoane. Nu a putut să îi ţină nimeni sub control. Sunt foarte multe astfel de cazuri. Lumea încă nu înţelege că nu este cazul să ne jucăm de-a pandemia. Noi încă mai tatonăm pandemia, ca şi când am spune că o să treacă peste noi. De trecut, va trece, dar rămâne de văzut cu ce probleme.”, a mai spus medicul la Antena 3.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:59 - Bolojan: Cred că Antonescu e candidatul comun al coaliției și că aceste lucruri se vor clarifica și la PSD / Dacă nu se stabilește rapid un calendar electoral, probabilitatea să se țină alegerile înainte de Paște e foarte scăzută (VIDEO)
23:39 - Nicușor Dan spune că a comandat un sondaj: La intenția de vot, primul e Călin Georgescu – peste 40%
23:25 - Călin Georgescu se autointitulează „președintele ales al României” și dă dispoziții instituțiilor: Parlamentul să anuleze mandatul dictatorial al lui Iohannis, Parchetul să cerceteze fraudarea alegerilor de către PSD, PNL, Iohannis și CCR
23:05 - Vasile Dîncu (PSD): Crin Antonescu a fost un candidat de rezervă. Nu știm dacă mai este potrivit
22:44 - Marcel Ciolacu, prima reacție după ce Crin Antonescu și-a suspendat candidatura la prezidențiale
22:26 - Bolojan: Săptămâna care vine cred că e o perioadă potrivită să se stabilească acest calendar al prezidențialelor. Validarea candidaturii lui Crin Antonescu e corectă, toți liderii partidelor din coaliție ne-am asumat-o (VIDEO)
22:11 - Crin Antonescu: „Nu m-am retras, nu am abandonat, e o decizie pe care o aștept a acestor partide. Pe mine, așa cum s-a întâmplat întotdeauna, puteți conta” (VIDEO)
21:52 - Crin Antonescu, reacție „cu simpatie” la declarațiile lui Nicușor Dan: „A luat apărarea partidelor. M-am gândit: uite ce candidat bun ar fi fost pentru ei!” (VIDEO)
21:33 - Crin Antonescu: „Nu tremură inima în mine că voi fi sau nu candidat. Pentru asta, inima mea e de piatră” / Despre Călin Georgescu: „Asemenea bazaconii, grozăvii nu am mai văzut” (VIDEO)
21:11 - Crin Antonescu: O chestiune chiar urgentă e stabilirea datei alegerilor. Nu e normal să prelungim un provizorat nu foarte simpatic multor oameni (VIDEO)