Marele adversar al lui Donald Trump nu este Joe Biden, ci presa americană, crede politologul Sebastian Fitzek.
„Din multe puncte de vedere, Donald Trump întruchipează excelent modelul liderului populist. Toată lumea însă, trăiește iluzia că adversarul lui Trump este Joe Biden. Percepțiile nu sunt însă ceea ce par. Se pierde din vedere faptul că Trump a luptat, de fapt, cu presa etablishment-ului. Majoritatea presei americane a fost atrasă conștient de Trump în această capcană, generând impresia că Trump se luptă împotriva tuturor. Imaginea sa antisistem l-a poziționat apriori în poziția eroului care luptă singur cu marele balaur, iar în acest basm, poporul este fata sedusă. Pe această psihologie cu efect de bumberang presa a pierdut deja o luptă în 2016, o bătălie pierdută din care nu a învățat nimic. Istoria se repetă!”, a declarat profesorul universitar de la SNSPA, pentru B1.ro.
În ciuda sondajelor și a informațiilor diseminate în presa americană, care-l dau câștigător pe Joe Biden, analistul politic crede că republicanul va obține un nou mandat de președinte.Astfel, atacurile furibunde la adresa republicanului prin intermediul mass-media reprezintă doar o minge ridicată la fileu pentru Trump.
„America este în general, împărțită între ‘bine’ și ‘rău’, lipește zona gri și lipește comuncarea dintre cele două tabere. Gândirea dihotomică a anulat dialogul. Nimic mai periculos pentru ceea ce urmează, indiferent de cine va câștiga. În acest scenariu, Biden a răspuns ca într-un teatru de război, fără a folosi calea diplomatică care l-ar fi putut ajuta mai mult. Presa l-a luat în brațe, l-a dat câștigător, iar la final ar putea pleca așa cum a plecat Hillary Clinton în 2016. Biden a făcut jocul populistului Trump profită la maxim de poziționarea avantajoasă de partea maselor care îi asigură la final victoria, o victorie, probabil mai răsunătoare față de cea din 2016.
Cred că Donald Trump și-a dorit acest război total cu presa încă de la bun început. S-a folosit de poziția eroului victimizat. Liderii populiști sunt oameni extrem de inteligenți, atenți la aceste fenomene psihosociologice, care nu se învață în școală, ci nativ, în mirosul de lup înebunit să-și prindă prada. Cheia se află în descifrarea psihologiei maselor, a percepțiilor, a mentalităților, a adevăratului proces de influențare și de manipulare”, a mai declarat Sebastian Fitzek pentru B1.ro.