Relația SUA-România. Ce ar însemna pentru țara noastră câștigarea unui nou mandat de către Donald Trump

Relația SUA-România. Ce ar însemna pentru țara noastră câștigarea unui nou mandat de către Donald Trump
foto: Hepta.ro / AdMedia / CNP/AdMedia

Alegerile prezidențiale din SUA au o importantă miză și pentru România. Potrivit specialiștilor în politica externă a SUA, o victorie a lui Donald Trump ar putea fi favorabilă pentru interesele geostrategice ale României, comparativ cu perspectiva ca Joe Biden să câștige fotoliul de la Casa Albă.

Donald Trump, un președinte mai bun pentru interesele geostrategice ale României

Asta pentru că istoria indică faptul că președinții republicani, partid care susține candidatura actualului președinte SUA, Donald Trump, a fost favorabilă securității României și pentru parcursul euro-atlantic al țării noastre.

Inclusiv scutul antirachetă implementat în România în timpul administrației democrate conduse de Barack Obama, a fost, de fapt, proiectat în perioada predecesorului său republican, George W. Bush.

Amintim faptul că sub președinția republicanului George W Bush, în 2002, la summitul NATO de la Praga, SUA au susținut candidatura Bucureștiului, iar în 2004 țara a fost primită în mod oficial în Alianță.

După decizia de la Praga, Bush a zburat la București și a vorbit despre rolul de „pod” pe care ar trebui să-l aibă România între Rusia și Occident.

Este de așteptat ca un parcurs similar să continue și în timpul unui noiu mandat al lui Donald Trump. Mai multe decizii luate deja de administrația Trump în timpul primului mandat la Casa Albă indică din plin acest lucru.

România a cumpărat deja rachete Patriot, pe care americanii nu le vând oricui și care sunt necesare apărării litoralului Mării Negre. Urmează să fie achiziționate și alte arme sofisticate.

Acordurile încheiate între SUA și România

În plan economic deosebit de important este acordul privind investiția de 8miliarde de dolari, facilitată de ambasadorul Adrian Zuckerman, un apropiat al republicanului Donald Trump.

O parte din sumă ar fi alocată finalizării Centralei Nucleare de la Cernavodă, iar cealaltă parte e gândită să fie investită pentru a lega Marea Baltică de Marea Neagră, un proiect gândit în perioada lui George W. Bush și lansat de Donald Trump.

La rândul său ministrul Nicolae Ciucă și omologul său american Mark Esper, șeful Pentagonului,au semnat „o foaie de parcurs bilaterală la nivelul apărării pentru perioada 2020-2030”, iar ministrul Virgil Popescu a încheiat cu secretarul Energiei un acord de cooperare interguvernamentală pentru recondiționarea unui reactor nuclear aflat în procesul de construcție la Centrala Nucleară Cernavodă.

„Acest proiect de 8 miliarde de dolari va reprezenta o paradigmă pentru proiectele de dezvoltare economică și energetică româno-americane”, a precizat ambasadorul american.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`