Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat luni seară, pentru B1 TV, că, de la izbucnirea epidemiei de coronavirs, sistemul de sănătate din România trece printr-o modernizare forțată, în contextul în care, în ultimii 30 de ani, a fost abandonat și nu s-a făcut nicio investiție majoră.
„Am avut o modernizare forţată. Noi avem creşterea capacităţilor de ventilatoare, monitoare, injectomate cu peste 75%. Până la sfârşitul anului vom merge cu încă 17%. Contractele noastre merg până în aprilie anul viitor, în care vom avea o modernizare de 146% a tot ce înseamnă aparatură. Venim din 30 de ani în care nu am avut absolut nimic, am modernizat forţat în acelaşi timp, dar trebuie să ne gândim că toate acestea merg cu o capacitate umană”, a declarat Nelu Tătaru, pentru B1 TV.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Acesta a mai precizat că sistemul medical face tot ce e posibil în actualul context de criză sanitară: „Dar nu ne lăsăm doar în baza sistemului medical. Discuţiile în contradictoriu în acest moment, factorul politic, intrând pe o campanie electorală, tot în acest moment este cel care nu poate să facă decât rău”.
„Ce va fi de Crăciun depinde şi de ce va fi mâine, de ce va fi peste două sau trei sau patru săptămâni. (…) Dacă noi nu gestionăm aceste săptămâni, nici nu vreau să mă gândesc la Crăciun. (…) Toate comunităţile, toate ţările îşi închid graniţele. (…) Cred că ar trebui toţi, într-un efort comun, să ajungem la un numitor comun: respectarea unor reguli, un tratament de calitate în condiţii de presiune scăzută”, a mai declarat ministrul Sănătății, pentru B1 TV.
Nelu Tătaru a mai explicat faptul că deciziile de carantinare nu pot fi luate la nivelul întregii țări, ci doar la nivel local, acolo unde sunt înregistrate foarte multe cazuri de infectare cu coronavirus.
„Avem o transmitere comunitară diferită din localități. Nu putem adapta la nivel național, să închidem tot pentru că într-o anumită zonă sunt anumite focare pe care le putem carantina sau izola să ducem la un lockdown. Adaptarea o facem de la localitate la localitate. (…) Evoluția situației dă norma sau măsurile pe care trebuie să le luăm. Fiecare activitate o avem cu anumite norme. Esențial ar fi să respectăm regulile. (…) Nu intenționăm să ajungem la un stat polițienesc, dar trebuie să știm că fiecare avem partea noastră pe care trebuie să o facem în acest context”, a mai afirmat ministrul, pentru B1 TV.
Acesta a mai declarat că nu este adeptul testării în masă deoarece nimeni nu poate garanta că o persoană testată negativ, odată reîntoarsă în comunitate nu se va contamina.
„Anchetele epidemiologice au anumite tipicuri, că sunt la noi, că sunt în comunitatea europeană, se merge pe acelaşi protocol. Deci, acesta este tipicul de anchetă. (…) Testarea nu este o metodă de tratament sau o metodă de prevenție”, a mai precizat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, pentru B1 TV.