Ludovic Orban: Cei care se duc și se testează contracost nu se încadrează în definiția de caz

Ludovic Orban: Cei care se duc și se testează contracost nu se încadrează în definiția de caz
Foto: Guvernul României / Facebook

Prim-ministrul Ludovic Orban a explicat, luni, că persoanele care se testează contracost pentru COVID-19 nu se încadrează în definiția de caz.

Întrebat dacă este de părere că imaginea despre pandemia de COVID-19ar fi fost una reală și în scenariul în care nu ar fi existat oameni care se testează pe cont propriu în mediul privat, precum și dacă Guvernul intenționează să îi sprijine financiar pe acești oameni, premierul a răspuns: „Conform reglementărilor în vigoare și, repet, respectăm recomandări ale Organizației Mondiale a Sănătății, se testează conform definiției de caz, care este elaborată de Institutul Național de Sănătate Publică. Noi facem față acestor solicitări pentru definții de caz. Cei care se duc și se testează contracost nu se încadrează în definiția de caz. Dacă s-ar încadra în definiția de caz, ar putea beneficia de decontarea testării, așa cum este conform reglementărilor în vigoare. Faptul că apelează – sunt mulți care apelează dintre cei care se duc într-o țară străină unde se solicită un test negativ sau pur și simplu vor să se testeze că așa au hotărât ei că vor să se testeze ca să fie convinși că nu au COVID, sau din alte motive. Noi am stabilit pentru ce cazuri se decontează și există, repet, o reglementare, există stabilite situațiile în care se face testarea și testarea se decontează”, a explicat premierul Ludovic Orban.

Replica PSD la declarația premierului. Ce a afirmat Gabriela Firea

La câteva ore distanță de declarația premierului, PSD a cerut Guvernului„să schimbe definiția de caz și Ministerul Sănătății, prin DSP-uri, să îndrume toate persoanele care sună la DSP pentru a se testa, ori pentru că au anumite simptome, ori pentru că au suspiciuni sau pentru că au intrat în contact cu o persoană pozitivă, să fie repartizată la clinici de stat, astfel încât să poată să fie testate gratuit”.

„Am semnalat de mai multe ori această deficiență, și anume faptul că trebuie să fie testate și persoanele care au o suspiciune că sunt îmbolnăvite cu SARS-CoV-2 sau persoane care au aflat că au intrat în contact cu o persoană pozitivă. Din păcate, nu se acceptă acest lucru. Am văzut chiar astăzio declarație a premierului, care insistă să rămânem cu această definiție de caz care este foarte restrictivă și practic îi trimite pe toți românii la clinicile private. Nu este un lucru rău să avem investiții în clinici private, dar acestea nu sunt accesibile tuturor românilor. Prețul este destul de mare și, repet, nu poate fi suportat în special de familiile mai numeroase. Așa cum cunoașteți, am pregătit un program de testare extinsă în Municipiul București. Sunt convinsă că există și alte situații similare în țară. Nu înțelegem de ce nici până acum Guvernul nu vrea să testeze în masă populația. Avantajul este unul enorm, pentru că în momentul în care este identificată o persoană cu test pozitiv ea este izolată și nu mai răspândește comunitar SARS-CoV-2. Cerem, așadar, Guvernului să schimbe definiția de caz și Ministerul Sănătății, prin DSP-uri, să îndrume toate persoanele care sună la DSP pentru a se testa, ori pentru că au anumite simptome, ori pentru că au suspiciuni sau pentru că au intrat în contact cu o persoană pozitivă, să fie repartizată la clinici de stat, astfel încât să poată să fie testate gratuit. Subliniez gratuit, pentru că nu toate persoanele au un buget substanțial, astfel încât să poată acoperi costurile, mai ales costuri pentru o multiplă testare, pentru că e posibil ca astăzi să ai un test negativ, dar peste două, trei zile să ai din nou simptome și să simți nevoia realizării încă a unui test”, a declaratGabriela Firea.

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, luni, 4.041 de cazuri noi de COVID-19 depistate la nivel național.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`