Alegeri prezidențiale Republica Moldova. Maia Sandu a câștigat primul tur și îl va înfrunta în marea finală pe Igor Dodon, președintele în exercițiu

Alegeri prezidențiale Republica Moldova. Maia Sandu a câștigat primul tur și îl va înfrunta în marea finală pe Igor Dodon, președintele în exercițiu
foto: Hepta.ro / Spread Pictures / Maksim Blinov

UPDATE, 2 noiembrie, ora 15.45 // Maia Sandu, candidata PAS la alegerile prezidențiale din Republica Moldova, a câștigat primul tur de scrutin, cu 36,16% din voturile valabil exprimate, după cum arată rezultatele generate de procesarea tuturor proceselor verbale, potrivit Deschide.md. Ea îl va înfrunta în turul al doilea pe președintele în exercițiu, socialistul Igor Dodon, care a obținut 32,61%. Cei doi au fost urmați de Renato Usatîi (16,9%), Violeta Ivanov (6,49%), Andrei Năstase (3,26%), Octavian Țîcu (2,01%), Tudor Deliu (1,37%) și Dorin Chirtoacă (1,2%).

UPDATE, 2 noiembrie, ora 9.45 // Maia Sandu, candidata PAS la alegerile prezidențiale din Republica Moldova, continuă să conducă după procesarea a 99,5% dintre procesele verbale și numărarea a peste 1,34 milioane de voturi, cu 35,94%. Igor Dodon, președintele în exercițiu, are doar 32,75%. Câștigătorii primului tur se vor înfrunta în marea finală, ce va avea loc în 15 noiembrie.

Renato Usatîi s-a clasat al treilea, cu 16,94% din voturile valabil exprimate, fiind urmat de Violeta Ivanov (6,52%), Andrei Năstase (3,26%), Octavian Țîcu (2%), Tudor Deliu (1,38%) și Dorin Chirtoacă (1,19%), potrivit Unimedia.info.

Știrea inițială // Maia Sandu, candidata Partidului Acțiune și Solidaritate, a câștigat duminică primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, potrivit datelor preliminare publicate de Comisia Electorală Centrală, după numărarea voturilor din 99,67% din secțiile de votare din țară, informează trimisul special al Agerpres. Ea îl va înfrunta în turul al doilea pe Igor Dodon, președintele în exercițiu, în 15 noiembrie.

Maia Sandu și Igor Dodon, în turul al doilea. Candidata PAS a câștigat primul tur

Maia Sandu a obținut 35,96% din voturile valabil exprimate, față de cele doar 32,75% ale socialistului Igor Dodon, președintele în exercițiu. Pe următoarele locuri s-au clasatRenato Usatîi (Partidul Politic „Partidul Nostru”) cu 16,94%, Violeta Ivanov (Partidul Politic „Şor”) cu 6,52%, Năstase (Partidul Politic „Platforma Demnitate şi Adevăr”) cu 3,26%, Octavian Ţîcu (Partidul Politic „Partidul Unităţii Naţionale”) cu 2,01%, Tudor Deliu (Partidul Liberal Democrat din Moldova) cu 1,38%, şi Dorin Chirtoacă (Blocul electoral Unirea) – 1,19%.

Candidata PAS s-a impus la pas și în ceea ce privește votul din diaspora, unde a obținut 69,62% din voturi, după cum arată datele rezultate de centralizarea de către CEC a 94,96% din voturile exprimate în cele 139 de secții de votare din străinătate. Pe locul al doilea s-a clasat Renato Usatîi (Partidul Politic „Partidul Nostru”),cu 17,63%, în timp ce președintele în exercițiu, Igor Dodon, a fost abia al treilea, cu 3,69% din voturi.

Josep Borell: Alegerile prezidențiale din Republica Moldova, un test pentru democrația și statul de drept din această țară

Cu scrutinul la orizont,Josep Borell, Înaltul Reprezentat al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, sublinia că Republica Moldova este „un partener foarte important în contextul parteneriatului estic”, și afirma că alegerile prezidențiale din stânga Prutului „vor reprezenta un moment crucial”.

„R.Moldova reprezintă un partener foarte important în contextul parteneriatului estic. Alegerile prezidențiale vor reprezenta un moment crucial. Aceste alegeri vor reprezenta un test pentru democrația, pentru statul de drept din această țară… Practicile care nu respectă standardele internaționale trebuie să fie evitate. În alegerile anterioare observatorii OSCE au constatat că resursele statului au fost fraudate și s-a exercitat presiune asupra alegătorilor. Sunt reproșuri importante”, a declarat Josep Borell.

Șeful diplomației UE a vorbit despre alegerile prezidențiale din Republica Moldova, ocazie cu care a subliniat căautoritățile europene trebuie să se asigure ca „toți moldovenii beneficiază de oportunitatea de a vota și că procesul electoral este monitorizat și se realizează în condițiile de transparență maximă”.

Totodată, oficialul european a precizat că așteaptă acțiuni concrete ale autorităților de la Chișinău în ceea ce privește cazul„furtului din sistemul bancar”.

„Amânarea proceselor din frauda bancară, ceea ce reprezintă 15% din PIB-ul moldovean… toată această situație este clar problematică. Elucidarea acestui scandal reprezintă un test pentru lupta Moldovei împotriva corupției”, a spus el.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:30 - Eugen Sechila, lider al mișcării neo-legionare și apropiat al lui Călin Georgescu, a fost ridicat de pe aeroportul Otopeni și dus la audieri. Surse: Ar fi vrut să plece din țară cu destinația Ciad (VIDEO)
19:26 - Ce i s-a întâmplat unei pensionare din Cluj, după recalculare. Inițial, avea o pensie de 7.873 lei: “Astăzi am primit cuponul de pensie”
19:20 - Ce sume de bani promite statul român elevilor care câștigă aurul la competiții naționale sau internaționale
19:17 - Cât costă rochiile pentru revelion soției lui Ștefan Bănică Jr. Doritoarele trebuie să scoată mulți bani din buzunar
18:58 - Vlad Nistor: Modelul bulgăresc ne cam paște. Alegerile parlamentare au fost contaminate de alegerile prezidențiale și de felul în care opinia publică a fost manipulată cu această ocazie (VIDEO)
18:57 - Cristina Cioran și Alex Dobrescu se pregătesc iar să devină părinți, deși el are ordin de restricție și nu se poate apropia de ea: „Ce vină are acest copil că are doi părinți idioți?”
18:37 - Un tată și-a pus capăt zilelor, copleșit de dispariția fiicei sale. Fata a apărut câteva zile mai târziu
18:26 - Iarna pune stăpânire pe mai multe zone din România. Unde va ninge și va fi viscol
18:22 - Alexandr Dughin amenință din nou România: „Europa de Est va fi ori neutră, ori a noastră. Oameni ca Viktor Orban sau Georgescu din România înțeleg foarte bine acest lucru”
18:22 - Țara din Europa în care mulți oameni vor să locuiască. Se află la mică distanță de România