Ludovic Orban, despre cum trebuie să procedeze cei cu simptome COVID: Sună la 112, dacă medicul de familie consideră că simptomele sunt specifice 

Ludovic Orban, despre cum trebuie să procedeze cei cu simptome COVID: Sună la 112, dacă medicul de familie consideră că simptomele sunt specifice 

Ludovic Orban a declarat duminică, după o vizităefectuată la Serviciul de Ambulanță București-Ilfov, cum trebuie să procedeze o persoană care suspectează ca ar avea COVID-19. Premierul a spus că posibilii infectați trebuie să sune la numărul de urgență doar după ce s-au consultat cu medicul de familie.

„Sunăla 112, dacămediculde familie considerăcăsimptomelesunt specificesună șila 112, unde este preluat apelul și ambulanțăintroduce întredestinațiileunde trimite echipajelepentru recoltarea exsudatuluinaso-faringian. Este bine săsune la 112, doar dacă după consultarea cu medicul de familie se constată ca exista simptome care sa indice faptul că e posibil să fie infectat”, a declarat Orban.

Prim-miinistrul a declarat și că în ultima perioadă numărul de apleuri la numărul de urgență a crescut exponențial.

„Trebuie să recunoaștem ca ne confruntam cu o creștere foarte mare a apelurilor la 112. Este un serviciu de răspuns la urgente, la situații care reclama o intervenție imediată. Deci recondamnareamea este să apelezela 112 doar atuncicândîntr-adevăr după ce medicul de familie dacă nu-i da altă soluție, îi recomandă să apeleze”, a explicat Orban.

Întrebată cum se decide dacă un pacient care sună la 112 este introdus pe lista de stare Alis Grasu, managerul AmbulanţeiBucureşti-Ilfov, a declarat că acestea nu sunt urgențe, iar paciențiivor fi pușipe o lista de așteptare.

„Acestea nu sunt urgență. Sunt consultații la domiciliu care ar trebuirezolvate într-ostarede normalitatede medicul de familie și aceste cazuri stau înașteptare. Numărul lor este foarte mare dar se ajunge la toate aceste adrese chiardacătimpii de așteptaresunt mai mari”,a declarat Alis Grasu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`