CORONAVIRUS | Nelu Tătaru: Mă voi vaccina anti-Covid. Atât timp cât sunt în prima linie, mă voi vaccina în prima tură

CORONAVIRUS | Nelu Tătaru: Mă voi vaccina anti-Covid. Atât timp cât sunt în prima linie, mă voi vaccina în prima tură
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Vineri, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că se va vaccina împotriva noului coronavirus, atunci când va fi disponibil și că, atât timp cât este în prima linie, va face acest lucru chiarîn prima tură.

Nelu Tătaru: Mă voi vaccina anti-Covid

Într-o conferință de presă la Suceava, ministrul Sănătății a spus că are speranța că un vaccin va fi disponibil la sfârșitul acestui an, începutul anului viitor, scrie G4media.ro.

De asemenea, Nelu Tătaru a afirmat, întrebat fiind dacă România are o strategie pentru infrastructura pentru vaccinare, că vor fi primit specificațiile pentru fiecare vaccin și că, în funcție de acestea, se vor lua măsurile necesare.

Nelu Tătaru a menționat că România va primit vaccin prin achiziția făcută de UE și că Uniunea Europeană se va ocupa de transportul până pe teritoriul unui stat, iar în funcție de specificațiile fiecărui vaccin România va asigura rețeaua de transport pe teritoriul național.

El a mai menționat că primii vor fi vaccinați cei din categoriile vulnerabile și personalul medical.

„Eu mă voi vaccina, cât sunt în prima linie, în prima tură”, a transmis ministrul.

Nelu Tătaru: În măsura în care primul vaccin anti-COVID va fi gata, acela va fi și la noi

Amintim că ministrul Sătății, Nelu Tătaru, a declarat joi că există speranțe ca până la finalul acestui an sau la începutul anului viitor să fie disponibil un vaccin împotriva noului coronavirus. ”În măsura în care primul vaccin va fi gata, acela va fi și la noi”, a spus Tătaru.

Întrebat joi, în timpul unei vizite la Constanța, dacă în decembrie va fi disponibil în România un vaccin anti-COVID-19, Nelu Tătaru a răspuns: ”Există această posibilitate la nivelul întregii comunități europene. Noi suntem angrenați, întreaga comunitate europeană, pentru acest vaccin. Sunt opt firme producătoare, Comisia Europeană are discuții cu trei firme producătoare, în măsura în care primul vaccin va fi gata, acela va fi și la noi. Toată achiziția se face prin Comisia Europeană și vaccinul va fi distribuit către fiecare stat în parte, avem speranța pentru sfârșitul anului sau începutul anului viitor”.

În ceea ce privește condițiile de transport și depozitare a vaccinului, ministrul Sănătății a precizat: ”Depinde de vaccin. Sunt vaccinuri care au anumite condiții, minus 70 de grade sau 28 de grade. Noi suntem pregătiți pentru ambele tipuri de vaccinuri, avem pregătită și rețeaua”.

Alexandru Rafila, despre vaccinul anti-COVID: Nu e posibil ca medicii de familie să vaccineze în mod traditional

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății a vorbit miercuri seara despre vaccinul împotriva COVID-19. Candidatul PSD la alegerile parlamentare a explicat că noul vaccin, deși ar putea fi aprobat în decembrie, va avea nevoie de o logistică specială.

Produsul ar urma să aibă fie transportat și depozitat în condiții speciale, iar centre de vaccinare ar putea fi constitutite, având în vedere că medicii de familie ar urma să nu realizeze procedura de vaccinare.

Candidatul PSD la alegerile parlamentare a anunțat că Ministerul Apărării alături de DSU ar trebui să organizeze centre de vaccinare, având în vedere că medicii de familie ar urma să nu realizeze procedura în cabinetele lor.

„Acest vaccin va necesita organizarea, împreună cu Ministerul Apărării și Departamentul pentru Situații de Urgență, a unor centre de vaccinare. Nu e posibil ca medicii de familie să vaccineze în mod tradițional oamenii, pentru că acest vaccin, din momentul producerii până la vaccinare, rezistă doar 17 zile. El trebuie ținut la minus 80 de grade și în ambalajul cu gheață carbonică e păstrat doar 10 zile, iar în 7 zile trebuie administrat. Or, să vaccinezi milioane de oameni într-un timp scurt este o mare provocare.

Dacă noi ar trebui să vaccinăm 7 milioane de persoane, vom avea nevoie de cel puțin 14 milioane de seringi, pentru că este un vaccin multidoză și asta necesită o logistică extrem de mare”, a declarat profesorul Alexandru Rafila.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:17 - Deficitul bugetar a urcat la 5,44% din PIB după primele nouă luni din 2024. Datele Ministerului Finanțelor despre cheltuielile statului
22:06 - Tinerii, tot mai greu de convins să își păstreze locul de muncă. „Vin o zi, două și realizează că nu e pentru ei”
22:05 - Ce a declarat ÎPS Teodosie privind petrecerile de Halloween. Ce păcat săvârșesc cei care merg la aceste evenimente: „Primesc amăgire și întuneric acolo”
22:03 - Iulian Paraschiv: Președintele de care România are nevoie este un președinte care să asigure parcursul european, să asigure un plan pentru România și un echilibru la guvernare, între partide și societatea românească (VIDEO)
21:57 - Șoșoacă invocă un scenariu în care pretinde că poate ajunge președinte interimar al României: „Cu candidatura mea la Senat e șah mat” (VIDEO)
21:34 - Când ar putea renunța România la ora de iarnă? Mai multe state au renunțat la acest sistem
21:30 - Diana Șoșoacă a anunțat planul în cazul în care nu va reuși să fie pe listă la prezidențiale: Oamenii noștri, șoșocarii vor scrie pe buletin numele meu si mă vor vota pe mine / La un anumit număr de voturi se anulează alegerile (VIDEO)
21:20 - Tot mai mulți români renunță la a mai ține banii în casă. Unde preferă să-și păstreze economiile
21:08 - Șoșoacă: „Ciolacu mi-a spus că trebuie să mă dau în spate. A zis că dacă nu vreau, va avea înțelegerea cu Simion. I-am răspuns: ‘nu ți-e rușine?’” (VIDEO)
21:02 - Care este motivul pentru care Polonia refuză să ofere Ucrainei armele cumpărate din Coreea de Sud: „Aceste arme trebuie să servească securităţii şi apărării Poloniei”