Au fost finalizate testele primei baterii de rachete sol-aer PATRIOT din dotarea Forţelor Aeriene Române

Au fost finalizate testele primei baterii de rachete sol-aer PATRIOT din dotarea  Forţelor Aeriene Române

Au fost finalizate testele de acceptanță a echipamentelor primei baterii de rachete sol-aer PATRIOT din dotarea Statului Major al Forțelor Aeriene.

Testele primei baterii de rachete sol-aer PATRIOT, finalizate

Recepţia finală a primului sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare PATRIOT din dotarea Forţelor Aeriene Române a avut loc joi, 29 octombrie, la sediul Centrului Naţional de Instruire pentru Apărare Antiaeriană „General de brigadă Ion Bungescu” de la Capu Midia, a transmis Ministerul Apărării Naţionale.

Activitatea a avut loc în prezența reprezentanților Direcției generale pentru armamente, Statului Major al Forțelor Aeriene și Biroului pentru cooperare în domeniul apărării din România (ODC).

Șefii echipelor de testare din partea Guvernului Statelor Unite ale Americii și Ministerului Apărarii Naționale au prezentat concluziile acestei activități care s-a derulat pe parcursul a zece săptămâni, precum și acțiunile următoare pentru continuarea procesului de implementare și consolidare a capabilității de apărare aeriană și antibalistică PATRIOT, achiziționată de România în baza Legii nr. 222/2017.

Pentru militarii români urmează o etapă de instruire privind elementele de configurație specifice primului sistem PATRIOT achiziționat.

De asemenea, specialiștii români și americani analizează elementele preliminare de planificare ale următoarelor activități de testare a sistemelor PATRIOT ce vor fi livrate țării noastre în anul 2022.

Intrarea în dotarea Forţelor Aeriene Române a sistemului Patriot va asigura o capacitate de apărare antiaeriană esenţială pentru ţara noastră, parte a spaţiului aerian al NATO. Conform unor surse militare, cel de-al doilea sistem Patriot care va ajunge în România va fi montat într-o facilitate a MApN din Mihai Bravu (judeţul Giurgiu) fiind vizată apărarea Capitalei şi a părţii de sud-est a României. În plus, celălalte cinci sisteme care vor fi livrate către MApN vor fi montate toate pe zona de est a ţării pentru că de acolo vin ameninţările asupra NATO.

După F-16 şi PATRIOT, armata recepţionează primele 36 transportoare Piranha V

Ministrul Apărării, Nicole Ciucă, a reamintit, la începutul lunii octombrie, că în august au sosit din Portugalia primele două avioane F-16 Fighting Falcon din noul lot de cinci care va completa prima escadrilă de aeronave multirol a Forţelor Aeriene, iar luna trecută Armata României a primit ”unul din cele mai eficiente şi mai bune sisteme de apărare aeriană cu rază lungă de acţiune din lume, primul sistem PATRIOT din cele şapte pe care militarii le vor avea în înzestrare”.

”În august, au sosit din Portugalia primele două avioane F-16 Fighting Falcon din noul lot de cinci care vor completa prima escadrilă de aeronave multirol a Forțelor Aeriene. Luna trecută, Armata României a primit unul din cele mai eficiente și mai bune sisteme de apărare aeriană cu rază lungă de acțiune din lume, primul sistem PATRIOT din cele șapte pe care militarii le vor avea în înzestrare.”, a precizat Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă şi-a arătat satisfacţia că, de acum înainte, celelalte transportoare contractate vor fi produse în România, iar mentenanţa lor se va face tot în ţară.

„Militarilor le vor fi livrate blindatele Piranha V atât de necesare, iar Uzina Mecanică Bucureşti se va dezvolta, devenind una din capacităţile de producţie pentru apărare de interes strategic pentru securitatea naţională”, a mai spus oficialul.

Româniaa cumpărat227 de transportoare Piranha 5, din care 197 ar trebui să fie asamblate în România, la UMB, pentru aproape 900 milioane de euro. Contractul a fost semnat la începutul anului 2018, iar la începutul anului 2019, primele 36 de produse ar fi trebuit să fie livrate.

Conform reprezentanților Ministerului Apărării Naţionale,instituţia militară a semnat doar primul contract subsecvent, de 94 de vehicule, pentru care s-a plătit avansul de 111 milioane de euro.

În toamna anului trecut, MApN a penalizat firma GDELS pentru întârzierea livrării transportoarelor cu suma de 8,5 milioane de euro, conform unui anunţ al ministerului.

Piranha 5 este un mijloc blindat greu, de 30 de tone, care poate atinge viteza de 100 km/h. Va veni în şase variante de echipare, cu turele cu un tun de 30 mm şi o mitralieră de 7,62 mm, sau doar o mitralieră de 12,7 mm.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
12:21 - Numărul pensionarilor a scăzut, în noiembrie, cu aproape 17.000 de persoane. Cât a fost pensia medie în această lună
12:03 - Toni Greblă: În situația în care CCR consideră că este necesar să verifice toate secțiile de votare din lume, situația va complica foarte mult desfășurarea alegerilor. Nu știu ce nume să trecem pe buletinele de vot pentru turul doi
11:36 - Avertizare Cod galben de vreme rea, emisă de meteorologi pentru aproape jumătate din țară. Care sunt județele afectate
11:15 - Câte posibile incidente au fost semnalate de la debutul campaniei electorale pentru parlamentare? MAI a dat toate detaliile. Continuarea propagandei electorale, aspru sancționată
10:56 - Se fac ultimele pregătiri pentru parada militară de Ziua Națională! Pentru prima dată, pe 1 Decembrie, vom putea vedea și o dronă Bayraktar. Ce alte elemente de noutate vor mai fi (VIDEO)
10:21 - A început votul în diaspora pentru alegerile parlamentare. Zecii de mii de români au votat deja
00:03 - Volodimir Zelenski susține că războiul poate înceta dacă Ucraina intră în NATO, deocamdată fără teritoriile ocupate
23:59 - Câte gâini ai voie să crești în curte legal? Un locuitor din Oradea a fost sancționat pentru că a depășit numărul
23:59 - De luni, curierii poștali vor începe distribuirea pensiilor. Ce creștere vor înregistra veniturile seniorilor din ianuarie 2025
23:34 - Românii, invitați să studieze în Rusia în plin scandal cu candidatul pro-rus Călin Georgescu în prim plan