Gheorghe Mărmureanu, despre cutremurele recente din România: „Nu au nici cea mai mică legătură cu următorul mare seism care va veni în zona seismică Vrancea” / Când ar putea lovi un seism major

Gheorghe Mărmureanu, despre cutremurele recente din România: „Nu au nici cea mai mică legătură cu următorul mare seism care va veni în zona seismică Vrancea” / Când ar putea lovi un seism major

Un nou cutremur s-a produs, vineri, în România. Deși seismul a avut o magnitudine mică, Institutul Național pentru Fizica Pământului (INFP) arată că acesta este al treilea seism din ultimele 24 de ore și al șaselea din ultimele zile. Seismologul Gheorghe Mărmureanu a comentat fenomenul.

Gheorghe Mărmureanu, despre cutremurele recente din România

Seria cutremurelor din ultimele ore nu trebuie să ne îngrijoreze, susţine seismologul Gheorghe Mărmureanu, care precizează că seismele nici măcar nu reduc sensibil tensiunile acumulate în zona seismică Vrancea. Un cutremur mare ar putea urma în România, atenționează specialistul.
„Vorbim de cutremure obişnuite, care intră în cotidian, ca să spun aşa. Putem avea şi 60 de astfel de cutremure într-o lună, dar acest lucru nu însemnă nimic. Nu au nici cea mai mică legătură cu următorul mare seism care va veni în zona seismică Vrancea. Aici vorbesc de un seism puternic, cu acceleraţii care pot avea urmări devastatoare”, spune Mărmureanu.

Când ar putea veni marele cutremur în România

„Acesta vine, cel mai probabil, spun eu, în 2040 cu aproximaţie de un an. Acest mare cutremur face parte din seria de seisme din care fac parte şi cele din 1838 (magnitudine de 7,5) şi 1940 (magnitudine 7,4.). Vorbim de o ciclicitate aici. Sigur, au mai fost şi unele intermediare cum a fost cel din 1802 sau chiar şi cel din 1977. Ca să aveţi o imagine, trebuie să vă spun că la cutremurul din 1838 acceleraţiile au fost atât de mari încât în zona Prahova s-au format falii apreciabile. Practic, pământul s-a rupt pe alocuri din cauza violenţei seismului”, a precizat expertul.

Val de seisme în România

În data de 30 cotombire, până la orele amiezii, în România s-au produs trei cutremure. Unul de 2,1 magnitudine, în zona Făgăraș, la ora 9.14. Un altul de 2,6 magnitudine, în zona Moldovei, la Vaslui, la ora 00.43.

Cel de-al treilea cutremur de vineri, din românia, a avut magnitudinea de 4,2 și s-a produs tot în zona Moldovei.

PotrivitInstitutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului, cutremurul de 4,2 s-a produs la ora 00.39, la o adâncime de 8 kilometri.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 43km S de Iasi, 46km NE de Bacau, 111km V de Chisinau, 156km N de Galati, 167km V de Tiraspol, 174km N de Braila, 189km NE de Brasov, 201km SE de Chernivtsi, 232km NE de Ploiesti, 255km V de Odessa.

Alte cutremure în România, joi seara

Primul seism, de magnitudine 3, s-a produs la ora 20.37, în județul Buzău,zona Vrancea, iar epicentrul său a fost localizat la o adâncime de 114 kilometri.

În timpul serii au avut loc și alte mișcări teelurice, toate în județulVaslui.

Astfel, la ora 22.00, s-a produs un cutremur de 2,9 magnistudine, la o adâncime de 6 kilometri. 14 minute mai târziu, un nou seism a avut loc înVaslui. Potrivit Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului, acesta a avut magnitudinea de 2,1 și a avut loc tot la 6 kilometri adâncime.

Astfel, de la începutul lunii octombrie, în România au fost înregstrate 30 de cutremure.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:31 - Fostul primar din Ploiești, Andrei Volosevici, a fost arestat în ultima zi de mandat. Pentru ce este acuzat
20:31 - Oana Roman, atac dur la adresa persoanelor care o jignesc pe Alina Ceușan. „Nu suntem cu nimic mai presus dacă…”
20:12 - Fotbaliștii care au câștigat Cupa Campionilor cu Steaua în 1986 vor solicita să fie incluși pe lista foștilor sportivi care primesc o indemnizație lunară. Cât valorează aceasta
20:11 - Diana Șoșoacă: Decizia CCR în privința mea e o adevărată lovitură de stat / Urmează probabil să fiu aruncată și în închisoare și probabil se va reitera Experimentul Pitești. Din păcate, trăim în dictatură (VIDEO)
20:00 - Care este diferența de vârstă între Mihai și Elwira Petre? Cei doi formează un cuplu de peste 20 de ani
19:39 - Câte minute trebuie să mergem, de fapt, pe jos zilnic pentru a trăi mai mult. Studiul care demontează orice mit
19:38 - Virgil Guran (PNL): Această gâlceavă și această luptă între noi și PSD este pe bune. Este reală, nu e nicio regie (VIDEO)
19:28 - Germania consideră că desfășurarea trupelor nord-coreene în Ucraina reprezintă o „escaladare clară”. Cum a reacționat Coreea de Nord
19:26 - Ștefan Pălărie (USR): PSD joacă la mai multe capete, PNL e într-un unghi foarte, foarte prost / Există o strategie de a face orice pentru ca în finala prezidențială românilor să le fie luat dreptul la vot pur și simplu (VIDEO)
18:56 - Un jurnalist român a fost arestat în lipsă de un tribunal rus, pentru că ar fi trecut ilegal granița. Ce pedeapsă riscă acesta