Principalul suspect al atacului de la catedrala din Nisa este un tunisian în vârstă de 21 de ani. Acesta ar ajuns la Paris pe 9 octombrie, venind din Italia, unde a luat viața a trei persoane, potrivit The Guardian.
O femeie de 60 de ani a fost decapitată, unui bărbat de 55 de ani, angajat al bisericii, i-a fost tăiat gâtul, iar o femeie de 44 de ani a fost înjunghiată de mai multe ori şi a murit în apropiere.
În timpul atacului, autorul ar fi strigat deviza islamistă, „Allah Akbar”, având asupra sa o copie a Coranului.
Un cuţit cu o lamă de 17 centimetri folosit în atac a fost găsit lângă tunisian, împreună cu o pungă care conţinea alte două cuţite care nu au fost folosite în atac.
„Despre autorul faptelor: a fost transportat într-un spital pentru a fi operat. Este rănit foarte grav şi viaţa îi este în pericol. Când a fost arestat, avea la el un document, o hârtie de la Crucea Roşie italiană cu numele unui cetăţean tunisian născut în 1999. Investigaţiile preliminare arată că această identitate este cea a făptuitorului”, a spus procurorul antiterorism, Jean-Francois Ricard, menționând că tânărul a ajuns în Europa prin insula italiană Lampedusa pe 20 septembrie. Pe 9 octombrie a plecat din Bari şi a călătorit spre Paris, unde a luat viața a trei persoane, joi dimineaţă.
Motivul atacului rămâne încă neclar, dar nu este exclusă varianta unui atentat terorist.Atacul are loc într-un context tensionat pentru Franța, după decapitarea profesorului de istorie Samuel Patyși după valul de proteste pe care l-a stârnit președintele Emmanuel Macron în unele state musulmane prin angajamentul său de a lupta pentru valorile laice ale republicii și împotriva ”separatismului islamist”.
Primarul oraşului Nisa, Christian Estrosi, a vizitat locul atacului. De asemenea, Adunarea Naţională din Franţa a ţinut un moment de reculegere pentru victime.
Presa franceză relatează că forţele de ordine se aşteptau la astfel de incidente. Săptămâna trecută, şeful poliţiei naţionale şi-a mobilizat trupele şi a avertizat printr-o telegramă trimisă oficialilor din teritoriu că ţara este sub ameninţare teroristă constată şi ridicată.
Orașul francez Nisa a fost zguduit de un alt atentat terorist, comis la 14 iulie 2016, chiar de ziua națională. În seara acelei zile, Mohamed Lahouaiej Bouhlel, cetățean francez cu origini tunisiene, a spulberat cu un camion de 19 tone o mulțime de oameni care sărbătoreau pe Promenade des Anglais. 84 de oameni și-au pierdut viața atunci.
„Consternat să aflu despre teribilul atac de la Biserica Notre Dame din #Nice. Gândurile noastre se îndreaptă către familiile victimelor. România este alături de Franța în lupta împotriva extremismului. Trebuie să fim uniți în protejarea drepturilor cetățenilor noștri la libertatea de gândire și credință”, a transmis Klaus Iohannis pe Twitter.