Cât de nemulțumit e Nelu Tătaru de gestionarea crizei COVID-19? Răspunsul ministrului (VIDEO)

Cât de nemulțumit e Nelu Tătaru de gestionarea crizei COVID-19? Răspunsul ministrului (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / George Călin

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că sistemul sanitar și populația duc împreună lupta cu epidemia de coronavirus: personalul medical tratează pacienții, iar oamenii au grijă să repsecte regulile, pentru ca numărul de infectări să fie ținut sub control, iar spitalele să nu fie suprasolicitate. Tătaru a insistat din nou că fiecare, de la medici de familie, la specialiști și cetățeni, are propriul său rol de asumat în lupta cu SARS-CoV-2.

Nelu Tătaru: Suntem pe un câmp de luptă împreună. Epidemia de coronavirus se tratează în prespital

Întrebat cât de NEmulțumit e de modul în care este gestionată epidemia de coronavirus, ministrul Sănătății a răspuns: „Dumneavoastră cât de nemulțumită sunteți? (Rep.: Ce nemulțumiri aveți? Sunteți oficial, trebuie să ne spuneți) Din punctul nostru de vedere, am spus că suntem pe un câmp de luptă împreună. Sunt două părți: o componentă pe care noi ca sistem medical, o gestionăm – că sunt Unități de Primiri Urgențe, Terapie Intensivă, Boli Infecțioase, și cei care sunt în prespital, acolo unde se face transmiterea și acolo unde se face și infectarea și vin cazurile. În condițiile în care avem o primă parte gestionată corect, avem și noi o viață mai liniștită, cum se spune”.

„Suntem de opt luni pe acest front și suntem aceiași. Pandemia, o spun de câte ori e nevoie, nu se tranșează în spital, ci în prespital. Respectând regulile, avem o transmitere scăzută, avem un număr mic de cazuri și avem și noi acea perioadă în care să putem și corect, dar și mai odihniți acest fenomen”, a mai declarat Nelu Tătaru.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Nelu Tătaru: Monitorizarea e o componentă pe care medicul de familie o gestionează și eu cred că o gestionează foarte bine

Ministrul Sănătății s-a referit și la decizia de curând adoptată de autorități, conform căreia, pentru a nu aglomera spitalele, pacienții COVID-19 asimptomatici sau cu simptome ușoare rămân acasă, sub supravegherea medicilor de familie.

Întrebat dacă această decizie nu aruncă responsabilitatea gestionării crizei pe umerii medicilor de familie, minstrul liberal al Sănătății a răspuns: „Nu. Responsabilitatea e pe umerii întregului sistem medical. Cât despre neclarități, s-a constatat încă de la începutul pandemiei că ne-am luptat cu cineva necunoscut. Haideți să înțelegem că suntem toți parteneri și noi, ca personal medical, și populația civilă. Noi, corpul medical, fiecare prin specialitatea noastră, gestionăm o componentă a pacientului nostru. Monitorizarea e o componentă pe care medicul de familie o gestionează și eu cred că o gestionează foarte bine”.

Ionel Dancă: Implicarea medicilor de familie, un act esențial pentru a ajuta la reducerea presiunii pe sistemul medical

Săptămâna trecută, Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență care prevede prin care pacienţii asimptomatici sau cu forme uşoare de COVID-19 vor fi monitorizaţi şi asistaţi medical de către medicii de familie, urmând ca pentru acest serviciu medicii de familie să primească 105 lei pentru un pacient.

„Implicarea medicilor de familie este un act esențial pentru a ajuta la reducerea presiunii pe sistemul medical, pe sistemul medical de urgență și în acest sens Guvernul face un apel către toți medicii de familie să fie alături de toți colegii din sistemul medical în acest efort comun de limitare a răspândirii infecțiilor cu coronavirus și să ajute în special în ceea ce privește această zonă a pacienților asimptomatici sau cu forme ușoare”, a declarat, la acea vreme, Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:54 - Theodor Paleologu nu crede că noua coaliție îl vrea pe el candidat la prezidențiale: Ar fi ridicol să mă autoproclam. Candidatul tare mi-e teamă că va fi o emanație a partidelor europene care știm cât de eficiente sunt
23:21 - Cum am ajuns în Schengen cu drepturi depline. Ciolacu susține că o întâlnire cu Blinken a fost decisivă: „Românii nu mai pot fi considerați cetățeni europeni de mâna a doua” (VIDEO)
22:55 - Adriana Bahmuțeanu continuă războiul cu Silvius și Honorius Prigoană: Nu sunt lăsată să-mi țin copiii în brațe. Frații vitregi ne-au jefuit de acest drept. Toată povestea asta ascunde un scop material al lor
22:23 - Circa 1.000 de persoane, posibil să fi fost ucise de ciclonul Chido în teritoriul francez Mayotte. Cea mai puternică furtună din ultimii 90 de ani a pus la pământ cartiere întregi (VIDEO)
21:49 - Damian Drăghici, soluții pentru cei care se simt singuri: „Am un lucru care mi se întâmplă…”
21:26 - Furt la o mănăstire din județul Cluj. Hoții au fugit cu mai multe obiecte prețioase
20:59 - „Voi cum rezistați cu un salariu de 3.500 de lei? Sunt eu singura fraieră?”. Revolta unei tinere în online și valul de comentarii stârnite. Ce sfaturi a primit
20:33 - Un bătrân de 77 de ani din Dolj a fost ucis de propriul fiu. Cum a aflat Poliția
20:12 - Un motan călător a fost găsit după 11 ani, la 1.300 de kilometri distanță: „Ce altceva mai poți face decât să te bucuri?” (VIDEO)
19:39 - Peste 20 de persoane, surprinse de vremea rea în zona vârfului Leaota. Acţiune extrem de dificilă a salvamontiștilor (FOTO)