La cinci ani de la un incendiu ce i-a ucis trei prieteni și a lăsat-o cu arsuri grave, Flavia Lupu, o tânără de 39 de ani, susține că încă nu s-a făcut dreptate și că nu am învățat suficiente lecții din această tragedie.
Flavia a fost unul dintre tinerii care au rămas blocați în clubul Colectiv, pe 30 octombrie 2015, când focul declanșat de la jocurile pirotehnice a cuprins tot tavanul. 64 de oameni au murit și sute au fost răniți, notează agenția France Presse.
Tragedia a șocat întreaga țară și a declanșat un val de proteste anticorupție precum și o dezbatere națională despre incompetență, mită și standarde de siguranță. Flavia și alte victime de la Colectiv se plâng, însă, că tragedia nu a produs nicio schimbare de profunzime.
„Ceea ce-mi doresc este ca oamenii să-și aducă aminte și să acționeze”, a spus tehnicianul detar cu pistrui pe față.
În decembrie, o instanță din București a condamnat la un total de 115 ani de închisoare un număr de 13 oameni, de la patronii clubului la responsabilii cu măsurile antiincendiu.
Cei trei patroni ai clubului au primit câte 11 ani și 8 luni de detenție. Cristian Popescu Piedone, fost primar al Sectorului 4 din București, a primit 8 ani și 6 luni. Cu toate acestea, notează AFP, condamnații încă nu se află în spatele gratiilor, căci încă are loc apelul în instanță.
„Vom merge până la capăt ca toată această dramă să iasă la lumină”, a susținut, cu ochii în lacrimi, Lina Rusitoru. Fiul ei, Marius, a pierit în incendiu.
„Pentru cei puși sub acuzare, a încălca legea pare a fi ceva normal”, a mai spus ea, pentru AFP.
Și, pentru a pune sare pe rană, Piedone a reușit, la alegerile locale, să câștige Primăria Sectorului 5.
„Ni s-a dat o palmă peste față nouă, tuturor. Nu m-am enervat pentru că a câștigat, ci pentru că i s-a dat voie să candideze”, a susținut Flavia Lupu.
După incendiu, Guvernul condus de Partidul Social Democrat, a demisionat doar pentru a fi reinstalat un an mai târziu, în urma unor alegeri câștigate detașat. Pentru mulți, acela a fost un prim semna că SCHIMBAREA nu va mai veni.
Dincolo de faptul că vinovații nu au plătit legal și politic, epidemia de coronavirus a scos la iveală grave probleme ale sistemului sanitar rămase încă nerezolvate.
După ce, inițial, au insistat că România nu are nevoie de ajutor pentru a-i trata pe arși, oficialii au fost de acord, cu greu, să transfere o parte dintre ei la spitale din străinătate, mai amintește agenția de presă.
Unul dintre pacienții transferați a fost chiar Flavia Lupu. Ea a rămas șocată de discrepanțele dintre sistemul sanitar românesc și cel german.
„Medicii germani ne-au spus că nu au mai văzut răni ca ale noastre de la război și că avem bacterii pe care, de asemenea, nu le-au mai văzut demult”, a povestit Flavia. Ea a fost nevoită să plece de mai multe ori în Munchen pentru interveții chirurgicale.
Specialiștii susțin că, la fel cum s-a întâmplat după incendiu, raportările incomplete privind infecțiile nosocomiale din spitale exacerbează presiunea imensă sub care se află spitalele țării din cauza actualei pandemii.
AFP notează că România are una dintre cele mai mari rate de mortalitate cauzate de COVID-19 din Uniunea Europeană, în condițiile în care spitalele încă duc o lipsă acută de echipamente și personal specializat.
„Sistemul nu s-a schimbat deloc, în ciuda crizei prin care am trecut acum cinci ani, care a fost gestionată de o manieră criminală”, a declarat medicul Camelia Roiu.
Acum patru ani, ea a dat publicității un clip în care se vedea cum rănile unui pacient erau mâncate de viermi. Pacientul era tratat pentru arsuri grave la spitalul din București în care Roiu și acum lucrează.
„E un sistem construit pe amatorism, fraudă și corupție”, a mai spus medicul.
România e la coada clasamentului UE în ceea ce privește procentul din Produsul Intern Brut alocat sistemului de sănătate.
„Fondurile alocate spitalelor, oricum limitate, devin și mai mici din cauza corupției”, a declarat Vlad Mixich, membru al boardului Agenției Europene pentru Securitate și Sănătate în Muncă.
În fața clădirii unde se afla clubul Colectiv, acum sunt fotografii cu victimele și candele aprinse în memoria lor.
Eugen Iancu, al cărui fiu, Alexandru, a murit în incendiu, susține că trăiește „într-o țară în care nu există Justiție”.
Până la urmă, cine e de vină pentru această tragedie?
„Toți suntem, pentru că de 30 de ani trăim în complicitate și suntem gata să facem orice pentru a evita respectarea regulilor”, a răspuns Iancu.