Pesta porcină africană se extinde în România. 20 de focare active în județul Alba

Pesta porcină africană se extinde în România. 20 de focare active în județul Alba
Foto: Pixabay.com

Un nou focar de pestă porcină africană (PPA) a fost depistat în județul Alba, după ce Institutul Național de Diagnostic și Sănătate Animală București a confirmat prezența virusului la probele prelevate de la 4 porci din gospodăria unui sătean din Biia, comuna Șona. Astfel, numărul de focare active de PPA din județul Alba a creescut la 20.

20 de focare active de pesta porcină africană în județul Alba

Astfel, pentru prevenirea răspândirii bolii, o scroafă de aproximativ 300 de kilograme și cei 4 purcei ai săi au fost eutanasiați de autoritățile veterinare, a precizat Dragoș Suciu, purtătorul de cuvânt al DSVSA Alba, pentru presa locală.

De asemenea, DSVSA Alba a luat măsuri de stingere și prevenire a răspândirii îmbolnăvirilor, precum dezinfecția zonelor de contact, informarea populației, medicilor veterinari concesionari și a populației, neutralizarea cadavrelor, limitarea circulației animalelor.

În plus, au fost stabilite zonele de restricție din jurul focarului, cu fondurile de vânătoare aferente. Zona de protecție delimitată pe o rază de 3 km în jurul focarului cuprinde localitățile Biia, Șona și Lunca Târnavei, iar zona de supraveghere, pe o rază de 3 – 10 km în jurul focarului, include localitățile Iclod, Sâncel, Petrisa, Blaj, Veza, Izvoarele, Glogoveț, Bălcaciu, Jidei, Căpâlna de Jos, Sânmiclăuș, Valea Sasului, Medveș, Sânbenedic și Alecuș. Fondurile de vânătoare ale AJVPS afectate sunt: FV nr. 19 Ocna Mureș, 21 Noșlac, 26 Bucerdea Grânoasă, 27 Veseuș, precum și FV nr.28 Jidvei.

Majoritatea focarelor la porci domestici înregistrate în județ au izbucnit de la mistreți infectați.

La nivel național, la data de 23 octombrie erau active 529 de focare PPA.

Pesta porcină în jud. Arad – Se interzic drumețiile în zonele împădurite

Și județul Arad se confruntă cu un focar de pestă africană porcină, în exploatația RO 0121350522, situate în localitatea Socodor, scrie Special Arad. Totodată, luând în calcul și evoluția bolii la mistreții din evolutai bolii la mistreti, pe raza Fondurilor de vanatoare Șiria, Arăneag si Conop, D.S.V.S.A. Arad a elaborat Planul de măsuri ce trebuie aplicate pentru exploatațiile nonprofesionale și fondurile cinegetice.

Astfel, pe o perioadă de 90 de zile, sunt interzise pe raza județului Arad, drumețiile, raliurile, competițiile sportive, activitățile turistice și de campare, inclusiv accesul cu biciclete, ATV-uri și alte vehicule, pe toate terenurile din zonele împădurite ale județului Arad (drumuri forestiere, trasee marcate și nemarcate etc.,) cu excepția vehiculelor care desfășoară activități autorizate în zonă, scrie sursa citată mai sus.

Perioada poate fi prelungită în funcție de situația epidemilogică existentă pe teritoriul administrativ al județului Arad, se arată în Hotărârea D.S.V.S.A Arad.

Deși este contagioasă pentru animale, pesta porcină africană nu se transmite la om. Pentru această boală nu există vaccin, singura metodă de protejare a sănătăţii animalelor fiind respectarea condiţiilor de biosecuritate

Urmăriți B1TV.ro și pe
`