Bolnavii de COVID-19, asimptomatici, își pierd mai repede anticorpii, în comparație cu persoanele care au prezentat simptome în urma infectării cu SARA-CoV-2, arată un studiu britanic realizat de Imperial College London şi Ipsos Mori. Astfel, nivelul anticorpilor în cazul persoanelor testate pozitiv pentru COVID-19 a scăzut cu 22,3% în ultimele trei luni, în timp ce în cazul persoanelor care au precizat că nu au fost afectate de SARS-Cov-2 cu 64%, se arată în studiu.
În cadrul studiului au fost urmărite 350.000 de persoane alese la întâmplare, din Anglia, în intervalul 20 iunie – 28 septembrie 2020. Subiecții s-au autotestat, cu regularitate, acasă, pentru a vedea dacă au dezvoltat anticorpii pentru COVID-19.
În cazul persoanelor testate pozitiv pentru COVID-19, care s-au testat pentru anticorpi acasă, procentul a scăzut de la 26,6%, apoi la 6% și la 4%.
„În cursul acestei perioade, proporţia persoanelor testate pozitiv cu anticorpi de covid-19 a scăzut cu 26,6%” de la 6% la 4,4% din populaţia testată, se arată într-un comunicat, iar ”acest lucru sugerează o reducere a anticorpilor în săptămânile sau lunile de după infecţie”, precizează sursa citată.
Totodată, aceștia anunță și faptul că asimptomaticii sunt susceptibili să își piardă mai repede anticorpii, în comparație cu bolnavii care au prezentat simptome.
„Rezultatele sugerează totodată că persoanele care nu au prezentat simptome de covid-19 sunt susceptibile să-şi piardă mai rapid anticorpii detectabili decât cele care au prezentat simptome”, se notează în studiu.
Autorii studiului realizat de Imperial College London şi Ipsos Mori atrag atenția asupra faptului că scăderea anticorpilor vizează fiecare categorie de vârstă anailizată în cele trei luni. Vârstnicii sunt însă cele mai afectate persoane în acest context.
Din iunie până în septembrie, proporția persoanelor de peste 75 de ani care a prezentat anticorpi pentru infecția cu SARS-CoV-2 a scăzut cu 39%, în timp ce în cazul persoanelor tinere sau adulte, cu vârste între 18 și 24 de ani, a scăzut cu 14,9%.