Cercetătorii au descoperit că numărul persoanelor care au dezvoltat anticorpi a scăzut cu 26% în Marea Britanie, pe fondul relaxării măsurilor restrictive. Așa-numita imunitate a turmei a fost propusă de unii oameni de știință ca o alternativă mai bună la blocaje în abordarea pandemiei de coronavirus.
Pentru ca acest tip de imunitate să funcționeze este nevoie ca aproximativ 50-60% din populație să aibă protecție împotriva virusului, astfel încât să nu mai poată transmite eficient boala.
Cu toate acestea, un studiu major din Marea Britanie a constatat că, mai degrabă decât creșterea imunității în timp, numărul persoanelor cu anticorpi a scăzut cu 26% de când blocarea a fost ușurată în timpul verii.
Cercetătorii de la Imperial College din Londra au examinat 365.000 de persoane pe parcursul a trei runde de teste în perioada iunie – septembrie.
Rezultatele studiului REACT-2 au arătat că 6% dintre oameni au avut anticorpi împotriva virusului în timpul blocării. Dar la începutul celui de-al doilea val luna trecută, acest grup a scăzut la doar 4,4%.
Profesorul Helen Ward, unul dintre cercetători, a declarat că noile rezultate sugerează cu tărie că imunitatea turmei este inaccesibilă.
„Când credeți că 95 de persoane din 100 sunt încă susceptibile de a se infecta, suntem de fapt pe un drum lung, lung de orice ar semăna cu protecția la nivel de populație împotriva transmiterii ulterioare”, a spus cercetătorul, potrivit news.sky.com.
„Nu este ceva ce poți folosi ca strategie pentru controlul infecțiilor [pentru COVID-19] la populație.”
Constatarea este o altă lovitură pentru oamenii de știință din spatele controversatei Declarații de la Great Barrington, care sugeraseră că persoanele vulnerabile ar putea fi protejate acasă în timp ce virusul se răspândește prin tineri și sănătoși pentru a-și construi imunitatea.
Propunerea a fost puternic criticată de mulți alți oameni de știință. Scăderea anticorpilor sugerează că oamenii vor fi re-infectați în mod regulat, la fel ca și în cazul coronavirusurilor asociate care cauzează răceala comună.
Profesorul Wendy Barclay, specialist în boli infecțioase și unul dintre cercetători, a declarat că anticorpii ating vârful la trei până la patru săptămâni după simptome și apoi se îndepărtează, așa cum fac pentru virusurile asociate.
Ea a spus: „Coronavirusurile sezoniere care circulă în fiecare iarnă și cauzează răceli comune pot reinfecta oamenii după șase până la 12 luni.
„Bănuim că modul în care organismul reacționează la infecția cu acest nou coronavirus este similar cu acela”. Până în prezent au existat doar câteva cazuri documentate de reinfecție.