Procurorii Secției Speciale, plătiți cu 15.000 de lei pe lună, n-au reușit să obțină decât o condamnare în doi ani (VIDEO)

Procurorii Secției Speciale, plătiți cu 15.000 de lei pe lună, n-au reușit să obțină decât o condamnare în doi ani (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / George Călin

Au trecut doi ani de când a fost înființată Secția Specială pentru Investigarea Infracțiunilor în Justiție, iar activitatea ei, în toată această perioadă, este modestă. Secția nu a prins nici măcar un judecător sau procuror corupt, dar s-a concentrat pe presupusele abuzuri ale procurorilor DNA, fapt ce a dus la achitări controversate. Procurorii Secției Speciale sunt plătiți cu 15.000 de lei pe lună și n-au reușit, până acum, să obțină decât o singură condamnare, informează G4Media, citat de B1 TV.

Rezultatele Secției Speciale după doi ani de activitate

Au trecut doi ani de când Guvernul PSD-ALDE înființa Secția pentru Investigarea Infracțiunilor în Justiție din cadrul Parchetului General, văzută de mulți specialiști ca o instituție de intimidare și de hărțuire a procurorilor care anchetau cazurile mari de corupție. În ciuda promisiunilor liberalilor că o vor desființa, Secția Specială, așa cum este cunoscută, continuă să existe, doar că activitatea ei în toată această perioadă tinde spre zero, precizează B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Practic, în doi ani, Secția Specială nu a reușit să prindă nici măcar un judecător sau procuror corupt. În schimb, și-a îndreptat toate forțele către anchetarea unor presupuse abuzuri și încălcări ale legii ce ar fi fost săvârșite de anchetatorii DNA.

Procuroarea Adina Florea, propusă la un moment dat la conducerea Secției, chiar a reușit să deschidă două dosare în care este anchetată fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, pentru presupuse abuzuri. Dosarele nu au păcălit pe nimeni, iar totul a părut ca o vendetă a politicienilor cu probleme penale împotriva fostei șefe a DNA, care între timp a ajuns la conducerea Parchetului European.

Singura reușită a procuroarei Adina Florea pare să fie arestarea, pentru trei săptămâni, a fostului procuror de la DNA Ploiești, Mircea Negulescu, zis „Portocală”, dar și trimiterea acestuia în judecată. Secția a luat în vizor și alți procurori anticorupție, dar dosarele instrumentate împotriva acestora încă nu au fost soluționate.

Mai mult, dosarele deschise de Secția Specială împotriva anchetatorilor DNA au dus la achitări controversate sau rejudecări în dosare de corupție. Cazul cel mai cunoscut este cel al familiei Cosma, din Prahova. Fostul deputat PSD Vlad Cosma a fost achitat, în primă instanță, în dosarul în care era acuzat de evaziune fiscală și spălare de bani, iar Secția Specială i-a inculpat pe procurorii care l-au anchetat pe acesta.

De la înființarea Secției, în octombrie 2018, și până la finalul lui 2019, procurorii au trimis în judecată doar patru cazuri, cu cinci inculpați, arată o statistică obținută de G4Media.

Secția a obținut doar o singură condamnare, dar nu pentru fapte de corupție sau abuz. Este vorba de un judecător al Curții de Apel București, prins beat la volan.

Pentru activitatea lor „consistentă”, cei șapte procurori care lucrează la Secția Specială sunt plătiți, fiecare, cu peste 15.000 de lei lunar.

Cătălin Predoiu: Înființarea Secției Speciale a fost o eroare

La începutul acestei luni, ministrul Justiției, liberalul Cătălin Predoiu, a afirmat că înființarea Secției Speciale a fost o eroare.

El a mai precizat că apariția acestei structuri a creat impresia că în sistemul de Justiție din România există un fenomen al corupției generalizat, dar Secția Specială oricum nu are capacitatea să lupte cu el.

Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă în care a anunțat punerea în dezbatere publică a proiectelor medite să modifice Legile Justiției. Printre cele mai importante propuneri se numără inclsuiv desființarea Secției speciale.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:18 - Nicușor Dan a spus cine poate vota la referendum: “Cei care au buletin de București sau viză de flotant, indiferent de când s-a luat viza”. Tot ce trebuie să știe cei care vor alege să voteze la cele 3 întrebări (VIDEO)
20:04 - Dani Oțil, surprinză romantică pentru Gabriela Prisăcariu, cu ocazia aniversării ei. Gestul prezentatorului i-a uimit pe fani
19:38 - Nicușor Dan: Nu se fac mari investiții în București pentru că banii sunt distribuiți prost. Primăriile de sector primesc de 3 ori mai mulți bani decât noi, deși noi avem mai multe atribuții decât ei. Așa se duc banii pe tot felul de prostii (VIDEO)
19:36 - Nicușor Dan: Este un grad uriaș de ilegalitate la sectoarele din București în ceea ce privește emiterea autorizațiilor. Asta e calea cea mai simplă de a reveni în legalitate (VIDEO)
19:24 - Mai mulți copii de la o grădiniță din Timișoara, transportați la spital. Cei mici au acuzat stări de rău
19:03 - Gheorghe Falcă: Cred că acest parteneriat al PNL-ului cu administrațiile locale poate să dinamizeze viața din România în momentele grele prin care vom trece în 2025 (VIDEO)
18:58 - Ciprian Ciucu, despre referendumul inițiat de Nicușor Dan: E important deoarece poate da tonul pentru o reformă administrativă a Capitalei. La întrebarea despre buget e puțin neclar (VIDEO)
18:53 - Bărbat din Alba, încarcerat după ce un copac a căzut pe mașina în care se afla. Victima a suferit multiple traumatisme
18:27 - Ciprian Ciucu, despre planurile PNL-ului după alegeri: Să facem o alianță cu forțe de dreapta. Ne-am dori refacerea guvernării așa cum a fost în 2020, dar mult mai matură (VIDEO)
18:15 - Ciucu: Există posibilitatea ca PSD să facă alianță cu AUR / Mă aștept ca PSD să tragă pentru Simion, să-l ducă în turul 2. Avem informații că sunt anumite județe care au primit această sarcină (VIDEO)