Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: N-am dat vina pe populație, dar n-a înțeles că suntem în aceeași luptă. Toți trebuie să facem un zid, iar cei care cad din el vor fi preluați de sistemul medical (VIDEO)

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: N-am dat vina pe populație, dar n-a înțeles că suntem în aceeași luptă. Toți trebuie să facem un zid, iar cei care cad din el vor fi preluați de sistemul medical (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a venit luni seară în studioul B1 TV, la „Dosar de politician” cu Silviu Mănăstire, unde a vorbit despre evoluția epidemiei de COVID-19, situația sistemului medical, școala în vremea pandemiei, eventuale restricții și alte elemente din strategia de răspuns a autorităților în fața crizei sanitare, dar și despre importanța regulilor de protecție sanitară. Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, în această zi,2.844 de îmbolnăviri nou depistate la nivel național.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Principalele declarații făcute de Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, în direct pe B1 TV. LIVE TEXT

  • După cum știți, noi încă de la începutul acestei pandemii tot ce înseamnă unitate medicală a fost împărțită fază 1, fază 2, spitale suport COVID și fază 3, spitalele care asigură, cele mai performante, spitalele județene, tratamentul sau asistența medicală pentru patologia non-COVID.
  • Despre situația de la Ploiești. Cunoaștem situația de la Ploiești și nu este singura la Ploiești, unde am avut și discuții încă de acum două săptămâni, încă de acum o lună. Avem un management care tratează defectuos tot ce înseamnă atât primirea urgențe, unde putem vedea aglomerări cu paturile ocupate de izolatoare de la cei suspecți sau cei confirmați până pleacă. Solicitările noastre de atunci au fost încă de a degaja și a însemna ce este suspect câte un pat sau câte un salon pe fiecare secție în acel spital, încât acea unitate de primire urgențe să nu congestioneze.
  • Despre situația cadrelor medicale și medicii rezidenți blocați de birocrație. Acel certificat de medic specialist se ia în urma unui examen de medic specialist. În acest moment a fost o sesiune pentru medic specialist, 23 septembrie – 24 octombrie, în care s-au prezentat la examenul de medic specialist. O parte dintre cei care absolvă acest examen sunt cei care au terminate toate modulele. Ei vor primi acel certificat de medic specialist. Ceilalți au susținut, au absolvit, dar vor primi acest certificat după ce termină toate modulele, adică cinci ani întregi sau șase ani întregi. (…)Medicii rezidenți și până acum au fost în prima linie, și rezidenți de anul III, IV sau V, rezidenții mari. Au participat și pentru asta le mulțumesc foarte mult, au fost acolo. Noi când detașăm un grup de specialiști, să spunem ATI, trimitem doi specialiști care supervizează și trei sau patru rezidenți care sunt oamenii care lucrează sub supravegherea acestor specialiști.
  • Despre nevoia de medici și despre apelul referitor la bolnavii care se tratează de COVID acasă fără să consulte neapărat un specialist. Ordonanța de Urgență care a fost aprobată în ședința de Guvern de joi specifică că asimptomaticii sau simptomaticii ușori, sau oligosimptomaticii fără comorbidități să poată fi tratați acasă. Ei sunt tratați sub supravegherea medicului de familie. Medicul de familie primește un al doilea contract de la Casa de Asigurări pentru fiecare monitorizat pe care îl are în subordine.
  • Întrebat ce presupune această monitorizare. Cel asimptomatic este sunat repetat de medicul de familie pentru simptomatologie, pentru niște repere pe care le poate da în urma unei foi de parcurs și de supraveghere pe care o avem. Această foaie merge și către DSP. Tot în Ordinul de ministru care vine după această Ordonanță va fi și acea digitalizare în Coronaforms, care în această săptămână, până miercuri, îl avem într-un mod de pilot la nivelul Doljului și al Bucureștiului să vedem cum evoluează, iar în această digitalizare, platformă Coronaforms, laboratorul, pentru pacientul care stă acasă și așteaptă rezultatul, va trimite un sms și un mail în format electronic cu rezultatul pacientului. Îl va primi pacientul. Tot în Coronaforms îl va primi și DSP. Îl va primi pe CNP.(…) El va fi informat, atât DSP, atât pacientul care așteaptă acasă, care până atunci era carantinat, neștiind un rezultat, cât și medicul de familie, și Casa. Va primi în acel moment și decizia, tot la fel, pe această platformă, de izolare sau de carantinare.
  • Întrebat dacă un pacient infectat poate să locuiască într-o locație în care există parte din familie care nu este bolnavă. Doar dacă stă separat, în camere separate și nu au contact, cu baie separată, cu tot ce înseamnă. Dacă nu, se poate face și izolare în locuri instituționalizate.
  • Despre numărul de teste operaționalizate duminică. Noi avem în acest moment o capacitate de 143 de puncte, în care, după cum ați văzut, au fost și zile în care am făcut 37.000. Avem o medie de 35.000 pe care le putem face pe zi. Dacă luăm un maxim istoric pe care l-a făcut fiecare laborator, vom putea vedea că putem face până la 52.400 de teste într-o zi.
  • Întrebat despre situația epidemiologică la nivelul județelor. Noi avem șase județe în acest moment, Alba, Cluj, Sălaj, Harghita, Timiș și Bucureștiul, care sunt peste 3 în acest moment. Foarte multe județe au stat foarte bine în prima parte pandemiei. Noi acum trebuie să vedem că acești indici pe care îi dăm i-am dat după noua regulă, scoțând focarele pe care le avem în spitale sau le avem în instituții pentru bătrâni sau pentru copii. Aici avem transmitere în comunitate, iar regulile pe care le luăm le luăm local.
  • Noi avem o transmitere. Focarele se dezvoltă apoi în comunitate, în transmitere liberă. Sunt locuri unde se produce infectarea – și, din evaluările noastre, sunt evenimente private, transportul în comun de navetiști sunt cele mai importante – și sunt locuri unde se fac focarele, unde merg acești oameni care coboară din acele autobuze, acei oameni care se întorc de la acele evenimente.
  • Noi trebuie să vedem și să percepem, totuși, două lucruri, și o campanie de informare, dar și una de dezinformare. (n.r. – întrebat dezinformare din partea cui) Tot ce întâlnim, tot ce înseamnă negaționiști, tot ce înseamnă influenceri și o componentă politică în ultima perioadă… Haideți să ne amintim sfârșitul lui mai, începutul lui iunie, trei exponenți politici care ieșeau și spuneau că n-a fost absolut nimic.
  • Despre un eventual lockdown. Eu nu cred că vom face lockdown. În restricțiile pe care le impunem local, în fiecare comunitate unde avem o transmitere accentuată, măsuri care ar trebui să rămână și pentru o perioadă de după, când vedem că avem o scădere a numărului de cazuri.
  • Cred că ar trebui să învățăm ceva sau să ne amintim. Restricțiile pe care le impunem local, în fiecare comunitateunde avem o transmitere accentuată, suntmăsuri care ar trebui să rămână și pentru o perioadă de după, când vedem că avem o scădere a numărului de cazuri. Haideți să ne amintim că noi am avut o scurtă perioadă de număr de cazuri mici, 1-8 iunie, 120-140 de cazuri.
  • Din punctul meu de vedere, sunt niște repere pe care trebuie să le avem. Demonstrația pe care am făcut-o atât noi, cât și organizațiile internaționale este faptul că portul unei măști, o distanțare și un dezinfectant pot scădea numărul de infectări. Nu spune nimeni că îl putem opri la 0. Uitați-vă ce înseamnă raportări în niște țări care au trecut în valul 2, în vreme ce noi mergem pe un val 1 prelungit și cred că o să-l lipim și cu influențe din valul 2 din celelalte țări.
  • Această pandemie nu se tranșează în spital, în pre-spital. Sistemul medical va primi tot ce vine din teritoriu, dar ne întindem în acest moment. Suntem aceiași oameni de opt luni de zile. Mărim numărul de paturi, fac deplăsările în țară, asigur o rezervă pentru tot ce înseamnă cazurile care vor veni, asigurăm rezerve.
  • Despre o eventuală închidere pe timp de noapte.Nu cred că ar trebui săgândim laun lock-down doar o închidere de noapte. Nu cred că trebuie să ne întoarcem la a închide total. Suntem într-o situație în care avem niște reguli în desfășurare a tuturor activităților și pe care ar trebui să le respectăm. Aici este problema. Eu nu văd că am închis noaptea dacă lucrurile nu sunt respectate ziua.
  • Despre situația școlilor.Infectarea la copiii a însemnat 6 – 6,5% din tot ce a însemnat 0-19 ani. O componentă pe care o aveam săptămâna trecută de 4000 de copiii infecatați între 0 și 9 ani și de 7000 și ceva între 10 și 19 ani. Elementul școală nu este în sine… este cel mai bine reglemnatat, ca să spunem așa, dar drumul până la scoală, acei părinți care așteaptă în grupuri la poarta celescolii 4 ore până termină copiii…Hai să reamintim transportul până la scoală și de la scoală, deci elementul școală nu este cel care face infectarea
  • Despre COVID-19. Avem o boală, o infecție cu SARS-CoV-2, în care avem un virus care la început dacă îi spuneam un tropism pulomnar, îl vedem că avem un tropism general, tot ce înseamnă plămâni, tot ce înseamnă cerebral, tot ce înseamnă ficat și la un moment dat ajunge o insuficiență multiplă de organ. Avem niște componente alveolare și o componentă endoterială vasculară, vase de sânge avem peste tot și avem o extensie masivă. Avem o primă fază infecțioasă pe care o trăiești la orice infecție respiratorie și avem a doua fază inflamatorie, acea furtună de citokine, care este cea care ne modifică toată biologia organismului și de unde avem și cazurile grave, și decesele.
  • Avem peste 5.000 de cadre medicale infectate, avem decese în rândul medicilor, avem decese în rândul asistenților. Cine n-a avut pe cineva în familie care să treacă prin boală sau care n-a trecut el, sau care n-a trecut el, sau n-a avut un deces în familie, cred că își va permite să discute aceste lucruri. Să ne uităm, totuși, ce suferințe au cei din spitale în aceste momente. (…) Din punctul meu de vedere, sunt niște reguli foarte simple pe care am putea să le păstrăm. Nu ajungem la închiderea restaurantelor, nu ajungem la închiderea teatrelor, cinematografelor, a spectacolelor decât în momentul când situația este crucială sau gravă.
  • N-am dat vina pe nicio populație. Populația n-a înțeles că suntem în aceeași luptă. Un coleg de-al dumneavoastră, într-o dimineață, mă întreba într-un interviu (…) trebuie să înțelegem că avem un singur teren, mingea este un virus, nu răspunde la niciun fluier de arbitru. Toți trebuie să facem un zid. Cei care cădem din acest zid sunt preluați de sistemul medical și îi tratăm, dar dați-ne voie să tratăm un număr mic de cazuri pentru a putea să nu creăm acea degringoladă sau acea suprapopulare a Terapiilor Internsive și să nu venim cu un număr exagerat de cazuri în care să căutăm paturi prin toat țara aceasta, să întindem un personal medical care de opt luni de zile sunt tot aceeași și în același timp să existe în partea cealaltă oameni care spun că nu există…
  • Întrebat cum se înțelege cu Alexandru Rafila. Am colaborat ca profesioniști. Politic, v-am spus, nu discut în acest moment, prefer să rămân același profesionist în continuare.
  • Despre sistemul de Terapie Intensivă. Noi facem acea extensie de paturi în acest moment. Ne adaptăm la tot ce vine din teritoriu. Ne-am adaptat și aici. (…) Avem personal de Terapie Intensivă în care încadrăm și personal din secții apropiate.
Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:59 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Părintele Dumitru Stăniloae vorbește despre ceva ce ne privește pe fiecare în parte. Din epava morală care ajungem uneori putem redeveni, cu ajutorul lui Hristos, oameni deplini (VIDEO)
23:39 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Dumnezeu l-a ales în felul Lui tainic pe părintele Arsenie Boca să fie unul dintre mărturisitorii creștini ortodocși în perioada cruntă a comunismului (VIDEO)
22:59 - Andreea Bănică, replică la comentariile răutăcioase pe care le-a primit după un concert: „Sunt sânii mei, ce să fac cu alea care nu au deloc și nu le sare nimic?” (VIDEO)
22:32 - Surpriză pentru Mihai Bendeac, după ce a cumpărat două covoare de pe Temu: „Sunt deosebit de prost” (VIDEO)
22:06 - Ungaria a publicat acordul privind extinderea Schengen: După aderare, România și Bulgaria vor continua controalele la frontierele terestre pentru cel puțin 6 luni
21:45 - Radu Drăgușin, lăudat după victoria Manchester City – Tottenham 0-4. Ce notă a primit fundaşul român
21:22 - Peste 200.000 de români din diaspora au votat până sâmbătă, ora 21.00: „Vreau să mă întorc în România, aș vrea să fie un loc mai bun pentru viitoarea mea familie”
20:54 - USR denunță cazuri de „alegători care sunt hărțuiți de Poliția lui Cătălin Predoiu pentru postări” din online. Ce spune Poliția (VIDEO, FOTO)
20:33 - Florin Piersic, mesaj sfâșietor la moartea lui Gabriel Cotabiță: „Te voi iubi mereu, Omule!”
20:09 - Adriana Bahmuțeanu, despre Silviu Prigoană: Țipa la copii, îi bătea. Era vorba de rele tratamente acolo și cei de la DGASPC nu au acționat, pentru că le place banul, să-și umple buzunarele (VIDEO)