Autoritatea pentru Reformă Feroviară a suspendat luni licitația pentru cele 20 de trenuri inter-regionale

Autoritatea pentru Reformă Feroviară a suspendat luni licitația pentru cele 20 de trenuri inter-regionale
foto: www.cfrcalatori.ro

Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a suspendat luni licitația pentru 20 de trenuri inter-regionale, după ce anterior a fost anulată de două ori. Suspendarea are loc în contextul în care tot luni se împlinea termenul limită pentru depunerea ofertelor.

Decizia ARF – de a stabili pe 26 octombrie termenul-limită pentru depunerea ofertelor, la scurt timp după ce procedura a fost reluată săptămâna trecută – a stârnit unele critici, scrie economica.net care precizează că aceste controverse pot sta de fapt la baza suspendării. Există posibilitatea ca licitația să fi fost suspendată pentru stabilirea unui termen mai lung pentru depunerea ofertelor.

De altfel, chiar șeful ARF, Gigi Gavrilă, a explicat într-un interviu pentru Agerpres că, urmare a discuţiilor purtate cu reprezentanţii ANAP, va identifica în zilele următoare posibilităţile tehnice de reluare a procedurii de licitaţie cu extinderea termenului de depunere a ofertelor cu un interval suficient de mare, astfel încât potenţialii ofertanţi să-şi poată pregăti ofertele.

Lansată în primăvara acestui an, licitația pentru cele 20 de rame electrice a fost deja anulată de două ori. Prima dată a fost în august, când ARF a decis să anuleze procedura, după ce chinezii de la CRRC Qingdao Sifang au obținut la Curtea de Apel București eliminarea unui factor de evaluare. Chinezii au contestat însă anularea licitației la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC).

Pe 9 septembrie, CNSC a admis contestația chinezilor și a obligat ARF să continue licitația în termen de 10 zile de la comunicarea deciziei. Printr-un anunț pubicat în SEAP pe 23 septembrie, licitația era anulată însă a doua oară, din cauză că nu fuseseră depuse oferte. Ceea ce era surprinzător, având în vedere interesul chinezilor. La începutul lunii octombrie, Astra Vagoane Călători, partener al chinzeilor, a contestat la rândul său cea de-a doua anulare a procedurii.

Producătorul din Arad susținea că anularea este de o „nelegalitate flagrantă, fiind de-a dreptul stranie”.

Între timp, până să se pronunțe CNSC pe această contestație, ARF a reluat licitația săptămâna trecută și a stabilit pe 26 octombrie termenul pentru depunerea ofertelor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
18:28 - Când trebuie să renunți la cauciucurile de vară și să le montezi pe cele de iarnă. Ce spune legea
18:26 - Panourile fotovoltaice pot produce cu 50% mai puțin dacă nu sunt întreținute corespunzător. Cum și când trebuie făcută mentenanța
18:13 - Diana Stoica (USR), după ce Curtea de Apel Iași a eliminat toate înregistrările din dosarul lui Buzatu: „Problema este că oamenii își pierd încrederea în acest proces. Cine a greșit trebuie să plătească” (VIDEO)
18:02 - Destinația de vacanță ideală pentru această toamnă. Se află în România și este cunoscută pentru peisajele frumoase
17:59 - Ialomițianu (PMP): Românii nu mai pot suporta noi creșteri de taxe / În continuare se fac angajări la stat, în ciuda promisiunilor PSD-PNL. Sunt comune care au mai mulți salariați decât locuitori (VIDEO)
17:54 - Doctoriță prinsă în flagrant de DNA în timp ce lua șpagă. Este șefă de secție la un spital din Caraș-Severin
17:48 - Catacombele Sibiului pot fi vizitate acum de către turiști. Cât trebuie să plătească o persoană
17:45 - Prejudiciu de aproape 100.000 de lei. Un dezvoltator imobiliar a păcălit mai multe persoane din Bistrița-Năsăud că le-ar construi case
17:37 - Marian Rasaliu (PSD), despre proiectul legislativ pentru pensiile militare: „Urmează ca în viitorul apropiat, în cel mai scurt timp, să intre la vot și să fie rezolvată chestiunea aceasta” (VIDEO)
17:36 - Alina Petre, despre reținerea fostului șef de la CS Rapid, cu care e în proces de divorț: „Mi-am făcut duș, m-am fardat, m-am îmbrăcat” / A fost căsătorită și cu fiul unui fost șef SRI