EXCLUSIV // Al doilea val al pandemiei de coronavirus creează incertitudini privind turismul intern și riscă să dea peste cap vacanțele de iarnă ale românilor care obișnuiesc să petreacă trecerea dintre ani în stațiunile de pe Valea Prahovei sau în Poiana Brașov. Autoritățile au atras atenția asupra faptului că vom avea sărbători de iarnă atipice, care trebuie adaptate la condițiile de siguranță sanitară luate pe fondul pandemiei.
Secretarul de stat Raed Arafat a sugerat că în acest an este puțin probabil să petrecem Crăciunul sau Revelionul, așa cum obișnuiam să o facem în anii trecuți, iar teama că aceste sărbători ar putea avea loc izolat așa cum s-a întâmplat cu ocazia sărbătorilor pascale este mai prezentă ca oricând:
„O să avem din nou foarte mulți oameni care o să vrea să sărbătorească sărbătorile de iarnă ca și cum nu ar fi fost virusul și nu este nicio problemă. Din păcate acest lucru va fi imposibil. Va trebui să ne adaptăm modului în care în acest an vom trece prin perioadele respective în speranța că la anul vom putea să revenim la cât mai aproape de viață normală, cum o știam noi înaintea acestui virus”, a precizat Raed Arafat.
În acest context, turismul intern pare să fie blocat din cauza incertitudinilor pe care le întâmpină atât turiștii cât și hotelierii. Pe de o parte teama de o nouă blocare îi sperie pe români să rezerve din timp camere la hotel, iar pe de altă parte hotelierii ezită să lanseze pachete atractive așa cum o făceau în alți ani, a explicat pentru B1.RO Cristian Bărhălescu, vicepreședinte al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT).
“În acest moment este în continuare o frică din partea clienților de a face early booking. Mult s-a dus tendința către last minute iar pensiunile și locațiile care au mai puține locuri sunt preferte în locul hotelurilor cu restaurante astfel încât în acest moment marile investiții sunt cele mai afectate de măsurile luate de către autorități în contextul pandemiei”, a explicat Cristian Bărhălescu.
Acesta a subliniat că o nouă închidere generată de pandemia de coronavirus ar reprezenta o grea lovitură pentru hotelieri
“Turiștii ezită să facă rezervări față de alți ani. S-au făcut mult mai puține pachete în acest an. Până în acest moment marea majoritate a hotelurilor erau ocupate, acum nu doar că avem locuri, dar nici hotelierii nu știu cum să reacționeze pentru că, în condițiile în care se va face o nouă închidere sau un lockdown, ar fi obligați să returneze banii iar investițiile sunt făcute în organizare, în alte servicii de pregătire, în personal. În aceste condiții problema pentru hotelieri ar fi una destul de serioasă”, a mai precizat Cristian Bărhălescu.
Dorind să luăm pulsul modului în care sunt pregătite în acest an pachetele turistice pentru sărbătorile de iarnă, am contactat mai multehoteluri din stațiunile montane pentru a afla care este gradul de ocupare.
Aproape toate locațiile mai au camere libere pentru perioada 24 decembrie – 3 ianuarie, fie că vorbim despre vile sau hoteluri exclusiviste, unde o cameră poate fi închiriată cu câteva sute de lei pe noapte ori despre locații mai puțin pretențioase, potrivite pentru familiile cu venituri medii.
Spre deosebire de alți ani însă majoritatea pachetelor nu includ detalii despre mesele festive sau alte evenimente organizate în mod tradițional de Crăciun sau de Anul Nou de către hotelieri pentru clienții lor,precum mini concertele, petrecerile sau focurile de artificii.
“În acest moment nu știm dacă o să putem organiza. Prin urmare, prețul nu include și costul pentru alte evenimente speciale. Când vom ști dacă le vom putea organiza le vom susține”, au explicat pentru B1.RO reprezentanții unui hotel din Predeal.