Experiment: Cât de eficientă este masca de protecție

Experiment: Cât de eficientă este masca de protecție

Pe unul dintre cele mai populare canale de divertisment de pe Youtube, oameniiau aratăt diferențele dintre tusea atunci când purtăm mască și când nu purtăm mască. Experimentul a fost comentat de dr. Anthony Fauci, directorul Institutului de Boli Infecțioase din Statele Unite.

„Aceasta este înregistrarea pe care am făcut-o, de 1.000 de cadre pe secundă, adică aproximativ de 40 de ori mai lent decât în timp real. Asta, în timp cenumăram de la 1 la 4.Asta înseamnă numerele pe care le puteți vedea la baza ecranului. Am fost stupefiat de cantitatea de particule care ieșeau din gura mea. Nu numai când scuipam, nu doar la începutul fiecărui cuvânt, ci și când terminam de vorbit. Mai ales la cuvântul patru, puteți vedea aburul fin care iese din gura mea. A fost cu adevărat surprinzător. Se poate vedea cu ochiul liber: particulele sunt atât de mici, încât nici nu cad (pe sol – n.r.), nici măcar nu vorbeam foarte tare. Era un volum mediu”, a spus realizatorul experimentului, potrivit Digi 24.

Ce spune dr.Anthony Fauci despre experiment

„Cred că ceea ce tocmai ne-ați arătat este o demonstrație foarte frumoasă din punct de vedere grafic a importanței purtării măștilor, pentru că, așa cum vedem și din înregistrare, spuneți același lucru: unu, doi, trei, patru… și foarte puține particule trec de mască. Așadar, noi tot spunem și cred că demonstrații grafice de genul celei pe care ne-ați arătat-o întăresc acest lucru, că unul dintre motivele pentru care este atât de important să ne acoperim fața este căacum știm că 40-45% din persoanele infectate nu au simptome. Și totuși,virusul este prezent în partea nazală a faringelui. Mai știm căo parte substanțială a infectărilor provine de la persoane fără niciun fel de simptome.

De aceea, mulți oameni au o interpretare lesne de înțeles, deși greșită, potrivit căreia poți transmite virusul doar când tușești sau strănuți lângă altcineva. Ceea ce nu înțeleg oamenii este faptul că atuncicând vorbești, chiar dacă nu vorbești tare, sau când cânți, ceea ce este mult mai rău decât simpla vorbire, există aceste particule eliminate din gură, care pot rămâne în aer pentru un anumit timp, unele pică pe sol, motiv pentru care recomandăm distanța de doi metri între persoane, dar unele dintre ele sunt purtate de aerosoli și pot pluti așa o vreme. Iată de ce este atât de important să purtăm măști, mai ales când credem că ne aflăm într-o situație în care nimeni nu tușește sau strănută. Ați demonstrat asta foarte frumos, doar rostind: unu, doi, trei, patru”, a spus dr. Anthony Fauci.

Ce arată un alt experiment

Pe de altă parte, un experiment realizat în Japonia arată că nicio mască de protecție nu-i protejează în totalitate dacă nu o poartă și persoana bolnavă.

Testul a demonstrat căoamenii sănătoși care poartă mască din pânză beneficiază de o protecție de doar 17%.

Procentul a fost de50% în cazulmăștilor chirurgicaleși la 80% pentru cele cufiltru de protecție.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`