EXCLUSIV // Listele parlamentare USR, puternic subiect de controversă. Camelia Crișan, fost membru al partidului: „Trebuie să existe niște criterii de meritocrație”. Câți useriști îl mai susțin pe Nicușor Dan

EXCLUSIV // Listele parlamentare USR, puternic subiect de controversă. Camelia Crișan, fost membru al partidului: „Trebuie să existe niște criterii de meritocrație. Câți useriști îl mai susțin pe Nicușor Dan
Sursă foto: Facebook / Dan Barna

În ultimul an, tensiunile din USR au devenit din ce în ce mai vizibile în spațiul public. După alegerile localeși implicit, în preajma alegerilor parlamentare din acest an, nivelul de tensiune din cadrul formațiunii politice cunoaște apogeul. Mulți membri au fost îndepărtați, alții au plecat. Printre cei care și-au dat demisia se numără Camelia Crișan, fost membru al filialei din București.

Conflictele din cadrul tinerei formațiuni politice s-au înmulțit, cu atât mai mult pe fondul fuziunii cu PLUS, partidul creat de Dacian Cioloș, fost premier. Camelia Crișan a oferit pentru B1.ro mai multe informații despre cum se împarte puterea în USR și cum se stabilesc candidații.

Camelia Crișan, fost membru USR: „Nu toți cei care sunt pe liste merită”

Fostul membru USR atenționează asupra faptului că în ceea ce privește procedura de selectare a candidaților propuși pentru funcții publice, formațiunea condusă de către Dan Barna și Dacian Cioloș nu se deosebește prea mult de vechile entități de pe scena politică.

„Evident, există nemulțumiri (n.r. – la nivelul USR). Nu toți cei care sunt pe liste merită. Printre aceștia, actualul senator, Cristi Ghica.

Au intrat și oameni de la PSD, dar aici nu știu cât este vina lui Barna, cât a președinților de filiale locale. Probabil, din ignoranță, din faptul că nu sunt verificați foarte bine noii membri. Singurul lucru care este menționat în statut este faptul că persoanele care au fost cadre ale serviciilor secrete nu pot intra în partid. În rest, există mențiuni cu privire la membri din alte partide politice, dar trebuie să existe o perioadă de timp în care respectivele persoane nu au mai făcut parte din acele partide.

Indiferent de autonomia filialelor, tu, ca partid, nu poți să numești oameni numai pe baza votului popular. Dacă eu vin cu toată familia într-o filială de partid și nu am nici măcar liceul terminat și toată familia mă votează, voi fi pe locul 1, în baza votului popular. Așa se întâmplă acum în foarte multe partide politice. Trebuie să existe niște criterii ce țin de meritocrație,proiectele pentru comunitate de exemplu, tocmai pentru că USR-ul zice că este un partid meritocratic. Mulți oameni ca mine intră în partid în baza acestei așteptări. Ne-am săturat de tractoriști puși pe posturi de parlamentari. De asemenea, trebuie să existe un criteriu de probitate profesională. Vin unii care spun că au fost antreprenori și când te uiți mai bine, vezi că firmele lor sunt pe 0 sau chiar au datorii.

Dacă tu, ca partid,clamezi meritocrația, nu poți să alegi membri doar pe baza votului popular, ca la concursurile de miss. Ar trebui ca forul de conducere executivă a partidului, Biroul Național, să ofere niște criterii mai clare”, a declarat Camelia Crișan pentru B1.ro.

Camelia Crișan, fost membru USR București: „Au rămas foarte puțini susținători ai lui Nicușor Dan în USR”

Camelia Crișan crede că USR este un partid greu de condus, predispus la conflicte, din cauza viziunilor destul de diferite ale membrilor.

„Barna a reușit să țină partidul unit, în condițiile în care, din punct de vedere ideologic, există membri de dreapta, unii ortodocși practicanți și membri care sunt mai de stânga, progresiști. În ciuda acestei complexități ideologice, a reușit să țină partidul pe linia de plutire”, a precizat fostul membru USR pentru B1.ro.

Cât despre Nicușor Dan, noul primar al Capitalei și-a pierdut influența în partidul pe care l-a creat.

„Au rămas foarte puțini susținători ai lui Nicușor Dan în USR, pentru că atâta timp cât partidul a fost condus de el, au fost puține eforturi de a lărgi baza partidului. După cea preluat Barna conducerea, s-a deschis mai larg ușa partidului, a crescut numărul de membride la 5.000 la 50.000. USR nu e un partid de lider, puterea e împărțită și o mare parte din ea aparține filialelor, care au o largă autonomie”, a dezvăluit Camelia Crișan pentru B1.ro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:59 - Directorul INSCOP: Încrederea românilor în Rusia se află la minim absolut, în timp ce atitudinea pro europeană s-a întărit
23:43 - Andrew Tate, acuzat de viol și trafic de persoane în România, și-a făcut partid în Marea Britanie: „Voi fi premier”
23:13 - Crin Antonescu: „Sunt similitudini înfiorătoare între discursul lui Hitler și al lui Georgescu”
23:08 - Șase tineri din Vâlcea, cu vârste între 16 și 23 de ani, au fost reținuți pentru furt. Prejudiciul estimat este de 12.000 de euro
22:50 - Claudiu Târziu: Anularea alegerilor, o lovitură de stat. Ne-am trezit cu o continuare a unei guvernări incapabile, ticăloase și corupte / Suntem într-un soi de dictatură la începutul ei, pe care AUR o respinge (VIDEO)
22:43 - Locul la doar câteva ore de București care a atras milioane de turiști în 2024. Poate fi vizitat atât vara, cât și iarna
22:15 - Tanczos Barna: Instituțiile care vor fi comasate, care își vor reduce cheltuielile pot genera plecări naturale de angajați. Ei își pot găsi cu siguranță loc de muncă în privat (VIDEO)
22:13 - Congresul SUA l-a validat pe Donald Trump în funcția de președinte. Când va începe noul mandat
21:58 - Irineu Darău (USR): Atunci când vorbim de alegeri, trebuie să ne gândim ce face bine democrației și ce își dorește poporul. Nu se mai poate ca în 2025 să asistăm la aceeași comedie (VIDEO)
21:52 - Oncologii din România susțin inițiativa SUA. Produsul care ar putea avea etichetă de avertizare, ca țigările