Nelu Tătaru: La nivelul Capitalei am identificat și operaționalizăm, în acest moment, 102 paturi de terapie intensivă pentru pacienții cu COVID-19 / Care este situația în țară (VIDEO)

Nelu Tătaru: La nivelul Capitalei am identificat și operaționalizăm, în acest moment, 102 paturi de terapie intensivă pentru pacienții cu COVID-19 / Care este situația în țară (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a prezentat, joi, în debutul ședinței de Guvern situația paturilor de terapia intensivă pentru pacienții cu COVID-19, în condițiile în care autoritățile încearcă o creștere a capacității paturilor de ATI. Astfel, pentru București, ministrul a anunțat că sunt operaționalizate 102 noi paturi de ATI pentru persoanele infectate cu coronavirus, aflate în stare gravă.

Ministrul Sănătății, despre creșterea capacității de ATI pentru pacienții cu COVID-19: În București, operaționalizăm102 paturi de terapie intensivă

„La niveul Capitalei am identificat și operaționalizăm, în acest moment, 102 paturi de terapie intensivă, spitalele Colentina și Malaxa fiind în integralitate spitale suport-COVID. Avem 10 paturi de ATI la Malaxa și 29 la Colentina, cu posibilitatea de încă 20. Celelalte spitale care sunt Floreasca, Universitar, Sfântul Ioan și Pantelimon sunt spitale suport-COVID pe terapie intensivă. Avem la Pantelimon 20 de paturi, 10 la Floreasca, 11la Universitar și 10la Sfântul Ioan. În Capitală posibilitatea este de 102 paturi și încă 35 le putem operaționaliza, dar trebuie să ducem și personal”, a spus Nelu Tătaru.

Situația paturilor de terapie intensivă din unitățile medicale din restul țării

Totodată, Nelu Tătaru a vorbit modul în care se are în vedere creșterea capacității de terapie intensivă pentru pacienții cu COVID-19 la spitalele din țară.

”La Iași, la sfârșitul săptămânii trecute, aveam undeva la 25 de paturi, am operaționalizat și avem 53 în acest moment. La Spitalul mobil sunt niște probleme la probele de lucru pentru terapie intensivă, acele patru stații de oxigen au cedat. Acolo suntem cu cazuri medii în acest moment, sunt 30 de paturi pentru cazuri medii, promisiunea fiind de la producători ca într-o săptămână să refacă și să mergem, dacă nu cu cele 48 de paturi de terapie intensivă măcar cu 24.

La Suceava avem acea secție de terapie intensivă în cadrul ”Biolilor infecțioase”, dar analizăm și posibilitatea unor paturi suplimentare de ATI în Spitalul Județean.

În zona de centru, la Mureș avem o capacitate de 61 de paturi de terapie intensivă, prin operaționalizarea a încă 20 în această săptămână.

La Cluj s-a trecut la operaționalizare tip suport-COVID Spitalul Municipal, au solicitat personal, s-au reorganizat și din cele 17 paturi de ATI, în acest moment sunt operaționalizate șase, iar celelalte vor fi operaționalizate în zilele următoare.

La Brașov avem cele 28 de paturi – 14 de terapie intensivă, 14 – intermediară, din spitalul modular de lângă Spitalul Județean. Am recomandat ca și pe cele de terapie intermediară să le transformăm în terapie intensivă.

La Spitalul de Boli Infecțioase se operaționalizează în aceest moment încă cinci patrui de ATI și în două săptămâni vom avea operaționalizat și Spitalul Tractorul, unde din cele 150 de paturi, 20 sunt de terapie intensivă.

Pe zona de vest, la propunerea celor de la Spitalul Județean, operaționalizăm ca suport-COVID Casa Austria, unde avem 50 paturi pentru simptomatologie medie și 11 paturi de terapie intensivă. Acolo avem și o unitate mobilă de terapie inetnsivă.

În aceste zile evaluăm regiunea sud-est, Constanța și Galați, și sud-vest, la nivel de Craiova”, a mai spus Nelu Tătaru.

Tot în debutul ședinței de Guvern de joi, ministrul Sănătățiia solicitat introducerea pe ordinea de zi suplimentară a proiectului de OUG care prevede că asimptomaticii şi simptomaticii fără comorbidităţi pot fi tratațila domiciliu, sub supravegherea medicilor de familie.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Noi recorduri negative în România: Aproape 5.000 de noi cazuri de coronavirus în 24 de ore

Datele transmise de Grupul de Comunicare Strategică arată că, în ultimele 24 de ore, la nivel național au fost confirmate 4.902 de noi îmbolnăviri, dintr-un total de 34.466 de teste prelucrate în același interval. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 939 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. În acest moment, în unitățile medicale de profil sunt internați 10.354 de pacienți, dintre care 778 se află în stare gravă în secțiile de terapie intensivă.

Astfel, de la începutul pandemiei de coronavirus și până în prezent, pe teritoriul României au fost înregistrate 196.004 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, iar 141.089 de pacienți au fost declarați vindecați.

Bilanțul deceselor, la nivel național, a ajuns la 6.163, dintre care 98 de victime au fost raportate doar de miercuri până joi.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
18:26 - Panourilor fotovoltaice pot produce cu 50% mai puțin dacă nu sunt întreținute corespunzător. Cum și când trebuie făcută mentenanța
18:13 - Diana Stoica (USR), după ce Curtea de Apel Iași a eliminat toate înregistrările din dosarul lui Buzatu: „Problema este că oamenii își pierd încrederea în acest proces. Cine a greșit trebuie să plătească” (VIDEO)
18:02 - Destinația de vacanță ideală pentru această toamnă. Se află în România și este cunoscută pentru peisajele frumoase
17:59 - Ialomițianu (PMP): Românii nu mai pot suporta noi creșteri de taxe / În continuare se fac angajări la stat, în ciuda promisiunilor PSD-PNL. Sunt comune care au mai mulți salariați decât locuitori (VIDEO)
17:54 - Doctoriță prinsă în flagrant de DNA în timp ce lua șpagă. Este șefă de secție la un spital din Caraș-Severin
17:48 - Catacombele Sibiului pot fi vizitate acum de către turiști. Cât trebuie să plătească o persoană
17:45 - Prejudiciu de aproape 100.000 de lei. Un dezvoltator imobiliar a păcălit mai multe persoane din Bistrița-Năsăud că le-ar construi case
17:37 - Marian Rasaliu (PSD), despre proiectul legislativ pentru pensiile militare: „Urmează ca în viitorul apropiat, în cel mai scurt timp, să intre la vot și să fie rezolvată chestiunea aceasta” (VIDEO)
17:36 - Alina Petre, despre reținerea fostului șef de la CS Rapid, cu care e în proces de divorț: „Mi-am făcut duș, m-am fardat, m-am îmbrăcat” / A fost căsătorită și cu fiul unui fost șef SRI
17:32 - Radu Burnete (Concordia): Investitorii se tem de „o terapie de şoc, adică taxe surprinzătoare impuse sectorului privat” în 2025