Doar cinci minute în care o persoană lasă garda jos pot duce la contaminarea cu noul coronavirus. Avertismentul vine din partea Andreei Moldovan, directorul medical al Spitalului de Boli Infecțioase Brașov, care atrage atenția asupra faptului că este extrem de important ca regulile de protecție sanitară să fie respectate.
Medicul spune că numărul pacienților cu forme medii sau grave aale COVID-19 crește de la o zi la alta, iar infectarea se poate produce tocmai pentru că ”apar aceste breșe de prevenție”
„Fiecare zi ne aduce un plus de pacienți care se adresează și trebuie internați, cu forme medii sau chiar severe. E o realitate pe care o simțim, o conștientizăm, o vedem și ne miră că încă se pune la îndoială existența virusului sau a pacienților cu COVID sau nu se respectă acele reguli atât de simple și de elementare de prevenție. E discrepanță mare între ce vezi în spital și ce vezi pe stradă. (…) Sunt acele omisiuni care par fără importanță pentru cei care le fac. Acele 5 minute fără mască (…). De fapt, aici ne infectăm tocmai pentru că apar aceste breșe de prevenție, aceste omisiuni de scurtă durată. Nu trebuie mult sau prelungite să fie. Tocmai aici, de fapt, ne infectăm”, a declarat medicul Andreea Moldovan, la Digi 24, care precizează că pentru ca acest virus să fie ținut sub control este nevoie de un efort din partea întregii populații.
Între timp, România a înregistrat, joi, noi recorduri negative, atât în privința numărului zilnic de cazuri de COVID-19 confirmate, cât și în ceea ce privește numărul deceselor înregistrate în rândul pacienților testați pozitiv pentru infecția cu noul coronavirus.
Datele transmise de Grupul de Comunicare Strategică arată că, în ultimele 24 de ore, la nivel național au fost confirmate 4.902 de noi îmbolnăviri, dintr-un total de 34.466 de teste prelucrate în același interval. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 939 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. În acest moment, în unitățile medicale de profil sunt internați 10.354 de pacienți, dintre care 778 se află în stare gravă în secțiile de terapie intensivă.
Astfel, de la începutul pandemiei de coronavirus și până în prezent, pe teritoriul României au fost înregistrate 196.004 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, iar 141.089 de pacienți au fost declarați vindecați.
Bilanțul deceselor, la nivel național, a ajuns la 6.163, dintre care 98 de victime au fost raportate doar de miercuri până joi.
Într-o declarație pentru B1.ro, medicul Egidia Gabriela Miftode, profesor universitar în cadrul Universității de Medicină și Farmacie ”Gr. T. Popa” din Iaşi, a explicat că este de așteptat ca numărul deceselor să crească pe măsură ce se înmulțește numărul contaminărilor.
“O cauză este supraaglomerarea spitalelor. La un moment dat pacienții au nevoie de oxigen. În momentul în care dorim să îi transferăm în terapie intensivă, așa cum se făcea într-o formulă foarte simplă înainte, acum este foarte dificil, se caută locuri și uneori până se găsește un loc pacientul moare. Deci o cauză este și dificultatea aceasta a găsirii locurilor în terapie intensivă și bineînțeles numărul mare de cazuri severe”,a explicat medicul infecționist.