Hunter Biden, fiul cel mai mic al candidatului la președinția democratică Joe Biden, a devenit un nume familiar în campania prezidențială din 2020. Legăturile sale cu Burisma, o companie energetică ucraineană, au inspirat atacuri regulate din partea președintelui Donald Trump și a aliaților săi.
Încurajarea acestei ofensive este un raport recent al senatorilor republicani în cadrul comitetelor Senatului pentru finanțe și securitate internă. Documentul de 87 de pagini intitulat „Hunter Biden, Burisma și corupție: impactul asupra politicii guvernului SUA și preocupări conexe” este folosit ca dovadă într-o serie de atacuri online. De asemenea, a oferit fundalul unei controversate povești din New York Post din 14 octombrie.
O anchetă a publicației New York Post vine în continuarea unor informații vehiculate în ultimii 2 ani despre folosirea de către Joe Biden a funcției de vicepreședinte al SUA pentru „îmbogățirea nejustificată” a fiului său.
Într-o intervenție televizată, cel care a obținut datele, Rudy Guliani, fost procuror anti-mafia și apropiat de președintele Donald Trump, a afirmat că ar avea dovezi că familia Biden ar fi luat bani nu numai din Ucraina și China, dar și din România, Irak sau Rusia.
Cel care a câștigat reputația de a fi fost cel mai bun primar al New York-ului acuză de corupție și mass-media americană pentru a încercat acoperirea scandalului. Trump a folosit în campania electorală prezidențială noile informații, denunțându-și contracandidatul într-o întâlnire publică: „Acum vedem limpede că Biden este un politician corupt.”
Mark Meadows, șeful personalului de la Casa Albă, susține că o parte din sumele de bani care par să curgă spre familia Biden vin în principal din România, Ucraina și China. Oficialul american este de părere că în zilele următoare va ieși la iveală și o „conexiune românească”, potrivit Breitbart.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Hunter Biden, avocat și fost lobbyist, a condus o direcție la compania energetică ucraineană Burisma Holdings începând cu 2014, când tatăl său era vicepreședinte. Într-o declarație pe site-ul companiei de atunci, se spunea că Hunter Biden va ajuta compania cu „transparență, guvernanță corporativă și responsabilitate, extindere internațională” și alte probleme, potrivit Reuters. Burisma a păstrat, de asemenea, firma de avocatură unde lucra Biden, Boies Schiller Flexner.
Legătura lui Biden cu Burisma a atras atenția, deoarece compania era deținută de Mykola Zlochevsky, care fusese ministru sub președintele Viktor Ianukovici, care era considerat o forță pro-rusă. Ianukovici a fugit în Rusia în 2014 după ce a fost destituit în timpul unei mișcări populare de amploare și a fost ulterior condamnat pentru trădare pentru că a invitat Rusia să invadeze Ucraina.
După căderea de la putere a lui Ianukovici, Zlochevsky s-a confruntat cu o varietate de investigații legate de corupție care au implicat afacerea sa. În mai 2019, procurorul ucrainean Yuriy Lutsenko a declarat pentru Bloomberg că „Hunter Biden nu a încălcat nicio lege ucraineană – cel puțin până acum, nu vedem nicio acțiune greșită”.
Un raport al republicanilor intitulat „Hunter Biden, Burisma și corupția: impactul asupra politicii guvernului SUA și preocupări conexe ” susține că poziția lui Biden față de Burisma a fost problematică și a interferat în „executarea eficientă a politicii cu privire la Ucraina”. Rezultatul: Hunter Biden și alți membri ai familiei Biden „au profitat de pe urma poziției de vicepreședinte a lui Joe Biden”. Cu toate acestea, raportul mai spune că „măsura în care rolul lui Hunter Biden în consiliul Burisma a afectat politica SUA față de Ucraina nu este clară”.