Localitățile din România unde masca a devenit obligatorie. Ce amendă poți încasa dacă nu o porți

Localitățile din România unde masca a devenit obligatorie. Ce amendă poți încasa dacă nu o porți

Încă de săptămâna trecută, purtarea măștii devine obligatorie și în spații deschise, în zonele aglomerate și acolo unde se înregistrează un număr crescut de cazuri de coronavirus, potrivit unui anunț făcut de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

„Acolo unde incidenţa infectărilor e sub 3 la mie, purtarea măştii va fi obligatorie în zonele aglomerate, inclusiv zonele pietonale şi de aşteptare. Când incidenţa depăşeşte 3 la mie, purtarea măştii va fi obligatorie în toate spaţiile deschise, de la plecarea de acasă până la revenirea acasă”, a precizat Raed Arafat.

Nerespectarea acestei măsuri este sancționată cu amenzi cuprinse între 500 și 2.500 de lei.

Unde este obligatorie masca de protecție

Măsura obligativității portului măștii în spațiile deschise a fost deja luată în mai multe localități sau chiar județe din România.

În București s-a luat deja această măsură, în condițiile în care rata de incidență a depășit deja trei cazuri la 1.000 de locuitori.

Și în județul Cluj rata de incidență a depășit 3 cazuri la 1.000 de locuitori, prin urmare masca a devenit obligatorie în toate spațiile deschise.

Alte orașe unde s-a depășit rata de incidență 3 la mia de locuitori și unde masca a devenit obligatorie, inclusiv în spațiile deschise sunt: Craiova, Râmnicu-Vâlcea și Sfântu-Gheorghe.

În județul Caraș Severin, masca de protecție este valabilă pentru toate localitățile.

Aceeași restricție, care prevede portul obligatoriu al măștii, a fost reglementată deCJSU Prahovaîn 9 comune:Păuleşti, Sălciile, Gura Vadului, Plopu, Blejoi, Breaza, Surani, Fulga şi Măneşti.

Masca de protecţie a devenit obligatorie și în toate spaţiile deschise din municipiul Suceava, începând din 17 octombrie, decizie luată la solicitarea primăriei, analizată de specialiştii DSP şi dispusă în şedinţa de vineri a CJSU.

Totodată,CJSU Sibiua hotărât purtarea obligatorie a măștii de protecție în toate spațiile publice din 17 localități din județ:Apoldu de Jos (Sat Apoldu de Jos), Bârghiş (Sat Bârghiş), Porumbacu de Jos (Sat Scoreiu şi Sat Colun), Şura Mare (Sat Hamba), Şelimbăr (Sat Mohu), Arpaşu de Jos (Sat Nou Român), Ludoş (Sat Gusu), Aţel (Sat Dupuş), Merghindeal (Sat Merghindeal şi Sat Dealu Frumos), Nocrich (Sat Nocrich), Loamneş (Sat Armeni), Sălişte (Oraş Sălişte), Alţâna (Sat Beneşti), Roşia (Sat Caşolţ) şi Racoviţa (Sat Racoviţa).

Pe lângă București, mai avem și alte orașe mari intrate de luni în scenariul roșu. Vorbim în primul rand de Cluj-Napoca, oraș care a ajuns la o rata de 3.02, dar avem și Bacău cu 4,44, Bârlad în județul Vaslui cu 3,99, Dorohoi în Botoșani cu 3,94, Alba Iulia cu 4,19, Aiud tot în Alba, cu 6.88, Zalău cu 4,58, Odorheiu Secuiesc, Sfantu Gheorghe și MIercurea Ciuc, toate cu o rată peste 3, și mai în sud, Craiova cu 3,01, Turnu Măgurele cu 4,05, Alexandria dar și Roșiori de Vede, cu peste 3.

Multe alte reședințe de județ însă sunt în pericol să intre pe lista roșie și le vedem pe hartă. Brașov a ajuns la 2,48, Târgoviște este acum la 2,68, Sibiu are 2,84, Timișoara 2,72, Baia Mare 2.37, Iași, 2.51, Suceava 2.64, Piatra Neamț 2,70, Urziceni 2.45 și Constanta 2.03.

Starea de urgență a fost prelungită

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a precizat că s-a aprobat prelungirea stării de alertă cu 30 de zile, începând cu 15 octombrie.

Arafat a anunțat de asemenea că evenimentele private, precum nunți, botezuri sau mese festive, atât în spațiile deschise, cât și la interior, vor fi interzise pe plan național, până la scăderea numărului de cazuri de coronavirus.

Pe de altă parte, CNSU a decis că restaurantele, teatrele și sălile de cinema se vor putea redeschide și funcționa în interior în două incidențe: cu capacitate de 50% în zonele unde sunt până la 1,5 cazuri de COVID-19 la mia de locuitori, iar cu capacitate de 30% și cu program limitat până la ora 23.00 în zonele unde sunt de la 1,5 până la 3 cazuri de COVID la mia de locuitori. Localurile din zone cu peste 3 cazuri la mia de locuitori rămân închise.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
15:43 - Familia lui Gabriel Cotabiță a dat ultimele detalii cu privire la locul unde va fi depus trupul artistului: „Cei ce vor să îi aducă un ultim omagiu sunt așteptați”
15:34 - Robert Sighiartău: „Îndemnăm românii să vină la vot în număr cât mai mare! Vreau să avertizez că în aceste zile circulă tot felul de știri false propagate de tălpile roșii” (VIDEO)
15:05 - Aglomerație la secțiile de vot din București. Oamenii așteaptă zeci de minute, la coadă, pentru a-și exercita votul (VIDEO)
14:47 - Cea mai înaltă femeie din lume și cea mai scundă au stat față în față: „Avem lucruri în comun” (VIDEO)
14:44 - MAI a oferit ultimele detalii cu privire la ce incidente au avut loc în ziua alegerilor prezidențiale, până în ora 14: „Au fost sesizate 80 de posibile incidente, dintre care 43 sunt confirmate”
14:34 - Mesajul unui veteran de război, în vârstă de 100 ani, după ce a votat: “Acum există posibilitatea de a vota ceea ce dorești tu, fără niciun risc”
14:02 - David Popovici, mesaj pentru români după ce a votat la alegerile prezidențiale: „Implicați-vă!”
13:58 - Primarul Sectorul 4, Daniel Băluţă, a votat: „Trebuie să îl alegem pe cel care face parte din această echipă, cel care a luptat alături de noi în ultimii ani, ca viaţa noastră să fie mai bună” (VIDEO)
13:48 - Protestatarul Marian Ceaușescu, dus la secția de Poliție după ce i-a strigat președintelui Iohannis ”borfaşule”. El acuză că a fost bătut de jandarmi. Ce amendă a primit (VIDEO)
13:35 - Incident electoral în Cluj-Napoca! Urnă mobilă trimisă fără poliție la un alegător