Alegeri parlamentare 2020. Biroul electoral pentru Diaspora: Candidaturile a opt partide şi doi candidaţi independenţi, definitivate

Alegeri parlamentare 2020. Biroul electoral pentru Diaspora: Candidaturile a opt partide şi doi candidaţi independenţi, definitivate

Mai sunt doar cteva săptămâni până la alegerile parlamentare 2020, iar autoritățile se pregătesc intens pentru desfășurarea scrutinului pentru românii din diaspora. Biroul electoral pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării a definitivat, luni, candidaturile pentru alegerile parlamentare în Diaspora din partea a opt partide politice şi doi independenţi.

Diaspora: candidaturile a opt partide şi doi candidaţi independenţi la alegerile parlamentare, definitivate

Biroul electoral de circumscripţie nr. 43 a constatat râmânerea definitivă a 76 de candidaturi la alegerile parlamentare din 6 decembrie în Diaspora. Între acestea, sunt doi independenți: Ştefan Voloşeniuc şi Constantin Darius Radu.

De asemenea, au fost definitivate candidaturi din partea următoarelor partide: PNL, Alianţa USR-PLUS, Pro România, PMP, PSD, UDMR,Partidul Ecologist Român şi Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR).

Românii din afară ţării pot opta pentru votul prin corespondenţă

Alegerile în Diaspora se vor desfăşura pe 5 şi 6 decembrie, iar românii din afară ţării pot opta pentru votul prin corespondenţă. Termenul final de încreiere este de 21 octombrie, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe.

De altfel, ministrul Bogdan Aurescu face apel la românii din străinătate să opteze pentru votul prin corespondenţă la alegerile parlamentare din 6 decembrie şi precizează că mai sunt şase în care pot face acest lucru, termenul final fiind 21 septembrie.

„Mai sunt doar câteva zile în care puteţi opta pentru votul prin corespondenţă la alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020, prin înregistrarea pe platforma www.votstrainatate.ro. Votul prin corespondenţă este cea mai sigură cale pentru a vă proteja sănătatea, în actualul context pandemic. De aceea, vă recomand din nou să optaţi pentru votul prin corespondenţă şi să vă înscrieţi pe platforma www.votstrainatate.ro. Vă reamintesc faptul că la înscrierea pentru votul prin corespondenţă aveţi posibilitatea de a face dovada reşedinţei sau domiciliului în străinătate folosindu-vă de unele dintre cele mai uzuale documente, cum ar fi permisul de conducere în Spania, factura de utilităţi în Franţa, abonamentul de transport în Olanda. Lista integrală este disponibilă pe site-ul MAE, în secţiunea dedicată alegerilor parlamentare din anul 2020 – http://www.mae.ro/node/52162”, a afirmat Bogdan Aurescu, printr-un comunicat de presă.

Alegătorul cu act de identitate expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie poate vota

Ministrul de Externe a adăugat că Biroul Electoral Central a decis de curând, ca urmare a demersurilor MAE, faptul că alegătorul care deţine un act de identitate al cărui termen de valabilitate ar fi expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie 2020 îşi poate exercita dreptul de vot la alegerile parlamentare în baza acestuia.

”Alegătorul care deţine un act de identitate dintre cele prevăzute la art. 83 alin. (1) – (3) din Legea nr. 208/2015 (…), al cărui termen de valabilitate ar fi expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie, îşi poate exercita dreptul de vot la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din data de 6 decembrie 2020 în baza acestuia”, arată BEC.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`