UPDATE:Informația a fostinfirmatăde conducerea DSP Gorj, de INSP, precum și de către profesorul Alexandru Rafila, șeful societății de microbiologie din România și membru al comitetului executiv al OMS.
De altfel, în România nu s-a înregistrat niciun caz de gripă în acest sezon, până astăzi, notează Știrile PRO TV.
ȘTIREA INIȚIALĂ:
Conferențiarul doctor Milena Man, medic primar pneumolog la Spitalul de Pneumoftiziologie Cluj-Napoca, a anunțat că în România a fost înregistrat primul caz de COVID-19 şi gripă, detectate simultan la aceeaşi persoană.
„A fost raportat la nivelul țării primul pacient cu Covid, la care s-a confirmat și infecția Covid și infecția cu virusul gripal. Vaccinarea antigripală trebuie să o facem cei care sunt expuși la risc, cei care au comorbidități. Ceilalți, putem doar să ne … nu există vaccin pentru întreaga populație, deci în această situație trebuie să vedem cum ne protejăm, încercând să evităm contactul cu pacienți care ar putea să fie infectați”, a declaratdoctor Milena Man pentru Știrile Pro TV.
Simptomele principale asociate noului coronavirus sunt foarte asemănătoare cu cele ale gripe sezoniere, ceea ce le face dificil de identificat.
„Pe scurt, nu putem să le deosebim unele de altele. Atât gripa, cât și infecția cu Covid pot să arate la fel. Infecția cu Covid, suplimentar, poate să fie asimptomatică. Din păcate s-a înregistrat și primul caz care avea, nu în Cluj,avea amândouă infecțiile. Deci nu le putem deosebi, în momentul în care suntem asimptomatici, trebuie să ne izolăm, să purtăm mască, să păstrăm distanțarea socială inclusiv în casă, dacă avem simptome sau am fost contacți cu pacienți Covid.” – a mai spusmedicul.
Gripapermite coinfecții cu SARS-CoV-2. Au fost deja cazuri în Asia, inclusiv la copii. S-a observat că severitatea simptomelor creşte, pentru că ambele sunt virusuri respiratorii şi atacă simultan sistemul imunitar.
De luni, 500.000 de doze gratuite devaccin împotriva gripeivor pleca din depozite către medicii de familie din România.
În contextul în care sezonul rece se apropie, iar numărul cazurilor de coronavirus se află într-o creștere alarmantă, specialiștii trag tot mai multe semnale de alarmă cu privire la pericolul reprezentat de suprapunerea gripei sezoniere cu pandemia de COVID-19.
Într-o intervenție telefonică în cadrul Știrilor B1 TV, medicul infecționist Valeriu Gheorghiță a explicat cum pot fi deosebite cele două afecțiuni respitarorii, precizând că sunt foarte mari șansele ca o persoană să contracteze ambele virusuri în același timp.
„Din păcate, șansa să se producă această dublă infecție este una cât se poate de reală, având în vedere că sezonul de gripă bate la ușă, motiv pentru care, în situația în care se întâmplă această coinfecție, prognosticul este unul mult mai sever decât în cazul monoinfecției. Ne interesează riscul de a face o formă severă, critică și riscul de deces.
Aceste două virusuri nu competiționează pe aceiași receptori, motiv pentru care ei pot să coexiste foarte bine la același pacient. Infecția cu SARS-CoV-2 are particularitățile ei, și anume determină aceste microtromboze diseminate și această reacție inflamatorie exagerată și gripa vine în plus și produce o serie de modificări grave la nivel pulmonar și acea bronhopneumonie edematoasă”, a declarat medicul infecționist.