Virgil Musta, șeful secției de Boli Infecțioase de la Spitalul ”Victor Babeș” din Timișoara, a declarat sâmbătă, pentru B1 TV, că își dorește foarte mult ca noile măsuri anti-coronavirus dispuse de autorități chiar să fie respectate și să producă efecte, căci altfel se va ajunge în situația dramatică în care nu vor mai exista paturi la Terapie Intensivă pentru pacienții COVID-19 în stare gravă sau în care medicii vor fi nevoiți să trimită bolnavi acasă, pentru că efectiv nu vor mai fi locuri în spitale. Musta a povestit că a și trecut recent printr-o astfel de situație dificilă, cu o bolnavă ajunsă la spital într-un moment în care nu mai era niciun loc la ATI.
„Persoanele contaminate sunt acum atât de multe, încât trebuie să schimbăm optica legată de prevenție și să considerăm că orice contact cu o persoană, indiferent unde și cine e acea persoană, trebuie făcut cu mască și la o distanța de 1 – 2 metri”, a mai spus medicul Virgil Musta, pentru B1 TV.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Medicul Virgil Musta a povestit, pentru B1 TV, o situație recent petrecută în care unei paciente COVID-19 i s-a refuzat intrarea la Terapie Intensivă deoarce nu mai erau locuri în secție. Femeia a fost ținută în spital pe oxigen și a intrat la ATI abia peste câteva ore, după ce un alt pacient cu coronavirus de acolo a murit și astfel s-a eliberat un loc.
Întrebat dacă se poate ajunge în stadiul în care medicii vor trebui să aleagă cine trăiește și cine nu, Musta a răspuns: „Da, există acest risc. Am fost pus la un moment dat, zilele trecute, în situația de a interna o pacientă cu saturație de 60 care, conform criteriilor de internare, trebuia acceptată la ATI și secția nu a avut niciun loc. Totuși, pentru că ar fi decedat dacă nu am fi luat-o în spital, am luat-o, am pus-o pe oxigen și a stat câteva ore până când o persoană a decedat în Terapie Intensivă și a fost repede admită în această secție”.
„A fost un moment crunt, a fost primul moment dificil pentru medicii care luptă în această bătălie de 6 – 7 luni și deja lumea e speriată și panicată de ce vor face când vor trebui să decidă sau când o persoană care se prezintă în UPU sau în spital va fi informată că nu mai sunt locuri de internare și va trebui să fie dusă la domiciliu”, a mai declarat Musta, pentru B1 TV.
Medicul și-a manifestat apoi speranța ca noile măsuri anti-coronavirus dispuse de autorități să fie respectate și să producă efecte, căci, altfel, „vom ajunge într-o situație în care să trebuiască să alegeri cine va fi tratat și cine rămâne la domiciliu”.
„Dacă măsurile care s-au luat la sfârșitul săptămânii acesteia devin eficiente, abia peste o săptămână și jumătate – două vom vedea o stagnare și avem toată speranța să fie așa, că dacă nu, vom ajunge într-o situație în care să trebuiască să alegeri cine va fi tratat și cine rămâne la domiciliu și, credeți-mă, nu dorim să fim în această situație. Pentru noi, va fi o situație foarte greu de acceptat și de suportat, ca și cadre medicale”, a declarat medicul.
Acesta a mai spus că, deocamdată, județele se ajută între ele când vine vorba de tratarea paciențior COVID-19 în stare gravă, dar am putea ajunge în situația în care nu se va mai putea face acest lucru: „Sunt deja zone în care Terapiile Intensive nu mai au locuri sau sunt unele locuri care se fac prin decesului unuia dintre cei care sunt internați sau, mai rar, din cei care sunt scoși din secție, evoluând favorabil. Pe moment există această înțelegere între secțiile ATI de a putea interna, în funcție de locurile pe care le au nu numai în cadrul județele, ci și în județele limitrofe, dar situația devine alarmantă în toate județele și atunci nu știu dacă va mai fi și această posibilitate”.
Virgil Musta a mai spus că numărul de infectări a crescut atât de mult, încât acum ar fi indicat ca oricare două persoane se întâlnesc să mențină între ele o distanță de 1 – 2 metri și să poarte ambele măști de protecție.
„Avem speranța că vom avea ceva rezultate că dacă nu, situația va fi dramatică. Dacă se constată că nu sunt suficiente, sunt convins că trebuie găsite noi reguli, dar sunt convins că aici trebuie să fim solidari cu toții, fiecare să caute să-și apere propria persoană. Adică degeaba se iau aceste măsuri dacă atunci când sunt întrun spațiu public eu continui să mă întâlnesc cu persoane cu risc de contaminare sau dacă orice întâlnire cu o persoană străină o fac fără să pun mască. În ultimul timp, acestea sunt momentele în care apare contaminarea, chiar dacă în rest respecți regulile de distanțare”, a explicat medicul Virgil Musta, pentru B1 TV.