Ministrul Bogdan Aurescu, vizită în Statele Unite. Programul Visa Waiver, pe agenda discuțiilor cu secretarul de stat Michael Pompeo

Ministrul Bogdan Aurescu, vizită în Statele Unite. Programul Visa Waiver, pe agenda discuțiilor cu secretarul de stat Michael Pompeo
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, va efectua, în perioada 19-20 octombrie, o vizită în Statele Unite ale Americii, la invitația omologului său american. În cadrul acesteia, Aurescu va avea, la Washington D.C., consultări politice cu secretarul de stat Michael Richard Pompeo. Vizita ministrului român are loc în contextul celebrării a 140 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre cele două țări.

Bogdan Aurescu va participa la consultări politice în SUA, cu secretarul de stat Michael Pompeo

În contextul celebrării a 140 de ani de relații diplomatice România – SUA, ministrul de Externe Bogdan Aurescu efectuează o vizită în Statele Unite, în perioada 19-20 octombrie, scopul fiind reconfirmarea principalelor coordonate ale Parteneriatului Strategic și evaluarea stadiului proiectelor de interes comun.

Pe 19 octombrie, Bogdan Aurescu va avea consultări politice cu secretarul de stat al SUA, Michael Richard Pompeo.
Ministerul român de Externe transmite că discuțiile vor viza cooperarea dintre cee două țări în diverse domenii, precum cel politic, militar, energetic și economic. Vor fi abordate inclusiv teme legate de proiectele strategice prioritare de interconectare promovate de România în cadrul Inițiativei celor Trei Mări.

Aurescu îi va vorbi lui Pompeo inclusiv despre un obiectiv extrem de important pentru români – intrarea țării noastre în Programul Visa Waiver.

Aurescu și Pompeo vor mai discuta despre evoluțiile regionale, cu accent pe regiunea Mării Negre și securitatea pe Flancul Estic al NATO, și despre alte teme de interes de pe agenda internațională.

Vizita va include întrevederi și cu alți oficiali americani și cu reprezentanți ai unor think-tank-uri americane.Aceasta a fost programată, inițial, pentru începutul lunii aprilie, dar a fost amânată din cauza evoluției epidemiei de coronavirus.

Bogdan Aurescu, despre importanța Parteneriatului Strategic SUA – România

Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat că Parteneriatul Strategic cu Statele Unite reprezintă unul dintre cei trei piloni fundamentali ai arhitecturii politicii externe și de securitate a României.

„Cu prilejul consultărilor pe care le voi avea cu secretarul de stat al SUA Mike Pompeo, vom evalua pragmatic stadiul Parteneriatul Strategic, pornind de la obiectivele concrete stabilite prin Declarația Comună a Președinților României și SUA, din 20 august 2019, adoptată cu ocazia vizitei la Washington a Președintelui Klaus Iohannis, și care, prin efortul nostru comun, angajament solid și voință politică, au fost în bună măsură realizate. Totodată, vom prioritiza principalele proiecte de interes comun aflate pe agendă, inclusiv în vederea pregătirii structurate a celei de-a 7-a reuniuni a Dialogului Strategic România-SUA, planificată pentru anul viitor, când vom celebra 10 ani de la adoptarea Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI”, a explicat Bogdan Aurescu.

SUA sprijină tot mai mult proiectele pentru România

Vizita ministrului Bogdan Aurescu în Statele Unite are loc în contextul în care colegul său de cabinet, ministrul Economiei, Virgil Popescu, și Secretarul american pentru Energie, Dan Brouillette, au parafat un proiect de acord interguvernamental pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă și pentru retehnologizarea unității 1.

De asemenea, Adrian Zuckerman, ambasadorul SUA în România, a anunțat că Statele Unite vor să construiască o autostradă și o cale ferată care să lege porturile Constanța (România) și Gdansk (Polonia).

„Sunt două mega-proiecte de infrastructură care au fost discutate și la întrunirea din 2018, care a avut loc exact în această sală, aici, la București. Între timp s-au făcut pași importanți, s-au asociat camere de comerț, s-a început construirea unui fond de investiții și eu cred că săptămâna viitoare, când vom avea de data aceasta o întrunire în format videoconferință, vom face noi pași în direcția realizării acestor proiecte”, a declaratpreședintele Klaus Iohannis.

Iar ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, a semnat cu omologul său american, Mark Esper, o foaie de parcurs pe zece ani, document ce prevede obiectivele şi interesele comune în acest domeniu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
07:44 - Precipitații sub formă de ploaie, lapoviță și ninsoare în zonele montane din Alba și Sălaj. Se circulă în condiții de iarnă
07:20 - Donald Trump continuă procesul de formare a echipei sale de guvernare. A numit-o pe Pam Bondi ministru al Justiției după retragerea lui Matt Gaetz
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”