EXCLUSIV // De ce nu își permit autoritățile să lase noul coronavirus să circule liber în colectivitate. Renumitul medic Constantin Ecobici: „Nu știm exact ce fel de imunitate lasă. Vorbim despre un virus care nu respectă regulile”

EXCLUSIV // De ce nu își permit autoritățile să lase noul coronavirus să circule liber în colectivitate. Renumitul medic Constantin Ecobici: Nu știm exact ce fel de imunitate lasă. Vorbim despre un virus care nu respectă regulile

EXCLUSIV // Imunizarea în masă pare să revină în atenția publicului pe măsură ce numărul cazurilor de coronavirus a explodat în România și în majoritatea statelor europene, iar guvernele sunt implicate într-o luptă tot mai dificilă pentru controlarea pandemiei. Pentru că nici crearea unui vaccin pentru coronavirus nu este o opțiune care să apară la orizont, dar nici introducerea unor măsuri radicale precum carantina națională, mulți se întreabă în ce măsură, odată lăsat liber în societate noul coronavirus ajunge să creeze în mod natural o imunizare a populației. Alternative la acest model este cel bazat pe aplicarea unui număr cât mai mare de teste, identificarea cât mai rapidă a cazurilor de coronavirus și iolarea lor.

Acest concept a devenit deja popular la începutul pandemiei, când Marea Britanie și Suedia, în special, au dorit inițial să urmeze strategia înainte ca autoritățile să fie forțate să blocheze complet activitatea economică și circulația persoanelor, măsuri urmate de proteste. Rezultatul a fost însă un număr mare de decese, în special a persoanelor în vârstă și a celor mai vulnerabile.

Între timp, marea majoritate a populației nu a fost încă expusă virusului, cercetările indicând faptul că în majoritatea țărilor au fost expuse mai puțin de 10% din populație.

În ceea ce privește situația din România, ministrul Sănătăţii a anunțat că, până în prezent, în urma prelucrării a 11.000 de teste din cadrul studiului de seroprevalenţă, procentul de imunizare la noul coronavirus este de 4,6%.

„Studiu de seroprevalenţă – 4,6% – ultimul procent pentru trecerea prin boală. S-au recoltat 17.000 de seruri. Din acestea, s-au lucrat 11.000. Până acum procentul de imunizare este de 4,6%”, a declarat Nelu Tătaru.

Despre acest subiect, medicul Constantin Ecobici, unul din numele cele mai cunoscute în ceea ce privește medicina de laborator, a precizat pentru B1.RO că această strategie poate deveni una problematică pentru că principiile aplicate în cazul altor virusuri sunt diferite față de noul coronavirus, care rămâne o patologie imprevizibilă și necunoscută încă. Potrivit acestuia, cercetările și studiile în domeniu sunt încă insuficiente pentru a oferi un răspuns clar dacă noul coronavirus creează sau nu o imunizare în masă, prin urmare autoritățile nu își permit să lase încă virusul să circule nestingherit:

“În principiu orice infectare cu un virus ar trebui să lase un grad de imunitate la nivelul unei colectivități. Unele lasă o imunitate pe viață, altele imunitate temporară. Despre coronavirus nu se știe foarte exact, în momentul de față, ce fel de imunitate lasă. Nu are istorie suficientă ca să putem să spunem acest lucru. Vorbim despre un virus cu o simptomatologie și un mod de manifestare care nu respectă toate regulile virusurilor pe care le știm deja. Din păcate nu are o istorie, ca în cazul celorlalte virusuri, pentru a putea trage o concluzie”,a declarat medicul Constantin Ecobici.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:17 - Deficitul bugetar a urcat la 5,44% din PIB după primele nouă luni din 2024. Datele Ministerului Finanțelor despre cheltuielile statului
22:06 - Tinerii, tot mai greu de convins să își păstreze locul de muncă. „Vin o zi, două și realizează că nu e pentru ei”
22:05 - Ce a declarat ÎPS Teodosie privind petrecerile de Halloween. Ce păcat săvârșesc cei care merg la aceste evenimente: „Primesc amăgire și întuneric acolo”
22:03 - Iulian Paraschiv: Președintele de care România are nevoie este un președinte care să asigure parcursul european, să asigure un plan pentru România și un echilibru la guvernare, între partide și societatea românească (VIDEO)
21:57 - Șoșoacă invocă un scenariu în care pretinde că poate ajunge președinte interimar al României: „Cu candidatura mea la Senat e șah mat” (VIDEO)
21:34 - Când ar putea renunța România la ora de iarnă? Mai multe state au renunțat la acest sistem
21:30 - Diana Șoșoacă a anunțat planul în cazul în care nu va reuși să fie pe listă la prezidențiale: Oamenii noștri, șoșocarii vor scrie pe buletin numele meu si mă vor vota pe mine / La un anumit număr de voturi se anulează alegerile (VIDEO)
21:20 - Tot mai mulți români renunță la a mai ține banii în casă. Unde preferă să-și păstreze economiile
21:08 - Șoșoacă: „Ciolacu mi-a spus că trebuie să mă dau în spate. A zis că dacă nu vreau, va avea înțelegerea cu Simion. I-am răspuns: ‘nu ți-e rușine?’” (VIDEO)
21:02 - Care este motivul pentru care Polonia refuză să ofere Ucrainei armele cumpărate din Coreea de Sud: „Aceste arme trebuie să servească securităţii şi apărării Poloniei”