Raed Arafat: Măsurile de prevenire sunt unica soluție. Acestea nu ne scutesc 100% de infecția cu coronavirus, dar reduc riscul la maxim (VIDEO)

Raed Arafat: Măsurile de prevenire sunt unica soluție. Acestea nu ne scutesc 100% de infecția cu coronavirus, dar reduc riscul la maxim (VIDEO)

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat, vineri, că respectarea măsurilor stabilite de autorități reprezintă singura modalitate de a ne projeja de coronavirus. Arafat a precizat că nu există măsură de prevenție 100%, dar măcar igiena, masca și distanțarea socială ne ajută să reducem la minim riscul de infectare cu SARS-CoV-2.

Raed Arafat insistă pe respectarea normelor anti-coronavirus:Ne protejăm, e bine, nu, SARS-CoV-2 își face treaba mai departe

„Ca cifre, România nu stă cel mai prost în acest moment. Sunt țări mult peste România. Am avut discuții cu colegii din Olanda, din Italia și toți au aceleași temeri ca noi. Toți se confruntă cu aceeași rezistență care apare din ce în ce mai mult împotiva purtării măștii, împotriva regulilor.

Aici trebuie explicat tot mai mult populației că e, din păcate, unica soluție. Măsurile de prevenire sunt soluția. Nu putem opri virusul, virusul nu știe legi, nu știe nimic. Virusul e prezent. Ne protejăm, e bine, nu, el își face treaba mai departe, și infectează pe cei care nu respectă lucrurile astea.

Chiar și unii care le respectă se infectează, adică nu există o prevenire 100%. Nu putem spune niciodată că dacă am purtat mască și m-am dezinfectat pe mâini sunt, să spunem, scutit 100% de infecție, dar reduc riscul la maxim și șansa devine mult mai mică să mă infectez”, a explicat Raed Arafat.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Noi reguli anti-coronavirus, în contextul unei creșteri a ratei de infectare

Autoritățile au stabilit noi reguli anti-coronavirus în contextul în care numărul infectărilor raportate zilnic a tot crescut și a ajuns chiar să depășească pragul de 4.000. Tot în acest context, starea de alertă e prelungită cu încă o lună.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a considerat că masca de protecție trebuie să fie obligatorie în toate spațiile publice deschise doar în zonele în care rata de infectare cu coronavirus e de peste 3 la mia de locuitori. Acolo unde indicele e între 1,5 și 3 la mia de locuitori, masca e obligatorie doar în spațiile deschise aglomerate, precum piețele sau stațiile transportului în comun.

De precizat este că masca a rămas obligatorie, în toată țara, în spațiile publice închise, la locul de muncă și în mijloacele de transport în comun.

De asemenea, funcționarea restaurantelor, cafenelelor, sălilor de cinema și de spectacol va fi reglementată tot în funcție de rata de infectare cu coronavirus din zonele respective.

Restaurantele, cafenelele, cinematografele și sălile de spectacol vor funcționa la capacitate de 50% dacă în zonă incidența e de 1,5 cazuri de COVID-19 la mia de locuitori, la capacitate de 30% și program până la ora 23.00, dacă în zona respectivă incidența e între 1,5 și 3 la mia de locuitori și întreruperea activității dacă incidența depășește 3.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`