Premierul Ludovic Orban a susținut că decizia jandarmilor de a permite accesul la moaștele Sfintei Parascheva tuturor enoriașilor, indiferent că erau din Iași sau nu, a fost una corectă deoarece în mulțime erau infiltrați mulți „agitatori de profesie” și se putea ajunge și la bătăi. Șeful Guvernului a insistat că acolo erau mulți oameni credincioși și bine intenționați, dar efectiv nu se puteau extrage agitatorii din mulțime: „spiritele erau extrem de încinse”. Chiar dacă decizia ca la pelerinaj să participe doar oamenii din localitatea respectivă a fost încălcată la Iași, Orban vrea ca aceasta să fie valabilă și în cazul pelerinajului de la București de Sfântul Dumitru.
Premierul Ludovic Orban a declarat că, în opinia sa, decizia jandarmilor de a permite accesul la moaștele Sfintei Parascheva tuturor oamenilor, indiferent că erau din Iași sau nu, a fost una corectă, deoarece s-au evitat astfel incidente mai grave.
„A fost o decizie operativă. Ați fi vrut să rămână sutele alea de oameni într-un scandal perpetuu, eventual să degenereze într-un alt scandal? Oricum, erau acolo foarte mulți agitatori de profesie, care special s-au dus acolo, ca să incite spiritele”, a declarat prim-ministrul, pentru Digi24.
Acesta a mai afirmat că acolo erau și foarte mulți oameni bine intenționați, credincioși, dar „era greu de făcut o diferență între agitatori, s-a și văzut că sunt unii care n-au nicio treabă cu sărbătoarea creștină”.
Orban a insistat apoi că hotărârea jandarmilor de a permite accesul tuturor a fost una corectă, căci altfel s-ar fi ajuns și la bătăi: „A fost o decizie operativă și, după părerea mea, imediat s-a stins acest focar. Echipele operative au fost puse în fața unei situații în care trebuiau să ia o decizie. Acolo se putea ajunge la bătaie. Spiritele erau extrem de încinse. Puneau jar pe foc foarte mulți agitatori. Din punctul meu de vedere a fost o decizie corectă”.
Ludovic Orban a mai afirmat că la pelerinajul de Sfântul Dumitru din București ar putea participa doar cei care au buletin în Capitală și în Ilfov, decizie luată și în cazul procesiunii de la Iași, dar care a fost până la urmă încălcată.
Șeful Guvernului a mai spus că va discuta această problemă cu reprezentanții BIsericii Ortodoxe Române, asta după ce, în contextul pelerinajului de la Sfânta Parascheva, i s-a reproșat chiar lipsa de comunicare.
„Vom discuta cu reprezentanțîi Bisericii Ortodoxe Române, vom susține să participe doar locuitorii din București. Sigur, nu se poate face o granița între București și Ilfov. Dar nu vom permite pelerinaje din altă parte”, a declarat Orban.
Acesta a precizat apoi că e foarte important ca preoții să transmită același mesaj ca autoritățile, deoarece credincioșii pe ei îi urmează.
Dată fiind evoluția epidemiei de coronavirus din ultima vreme, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a propus mai multe restricții, una dintre ele fiind că la evenimentele cu caracter religios nu pot participa decât persoanele care au domiciliu sau reședința în localitatea respectivă. Guvernul a aprobat toate noile măsuri.