Marcel Ciolacu, despre alegerile parlamentare: Nu poţi să discuţi de un Parlament legitim când ai peste 4.000 de infectări Covid pe zi

Marcel Ciolacu, despre alegerile parlamentare: Nu poţi să discuţi de un Parlament legitim când ai peste 4.000 de infectări Covid pe zi
Foto. Inquam Photos / Octav Ganea

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a reiterat, joi, că sunt excluse alegerile parlamentare în condițiile în care Grupul de Comunicare Strategică raportează tot mai multe cazuri de coronavirus. Liderul social-democrat a declarat că nu se poate discuta despre „un Parlament legitim” pentru că nu vine lumea la vot.

Marcel Ciolacu: La 4.000 de cazuri pe zi sunt excluse alegerile parlamentare

Declarația liderului PSD apare în conetxtul în care social democrații se gândesc să ceară amânarea alegerilor parlamentare pe fondul creșterii numărului de infectări.

„Voi respecta legislaţia în vigoare şi deciziile Curţii Constituţionale pe care nu le discut, le pun în aplicare. (…) Nu cereţi ca Opoziţia să decidă ce se întâmplă cu alegerile. Trăim într-o democraţie normală şi într-un stat european. Atributul organizării alegerilor, responsabilitatea pentru toate aceste alegeri, este a Guvernului şi, mai nou, a preşedintelui României care îşi doreşte aceste alegeri. Ce am reţinut eu din discursul preşedintelui este că îşi doreşte un Parlament legitim. Nu poţi să discuţi de un Parlament legitim când ai peste 4.000 de infectări, pentru că nu vine lumea la vot. Parlamentul legitim este când este ales de o mare majoritate a românilor”, a declarat prședintele PSD la sediul din Kiseleff, potrivit Hotnews.

Întrebat ce va face partidul pe care îl conduce în legătură cu stabilirea datei alegerilor parlamentare, Ciolacu a răspuns că așteaptă „de la preşedinte şi de la Guvern soluţii şi mai ales explicaţii pentru gestionarea atât de dezastruoasă a pandemiei”.

Curtea Constituțională a decretat că Parlamentul este cel care trebuie să stabilească data alegerilor parlamentare

Amintim că CCR a decretat că Parlamentul este cel care trebuie să stabilească data alegerilor parlamentare iar mandatele parlamenatrilor se pot prelungi cu trei luni în stare de urgență.

Fostul președinteCCRAugustin Zegreana precizat pentru B1.RO că este plauzibil în continuare scenariul organizării alegerilor parlamentare pe data de 6 decembrie, după motivarea decizieiCCRprin care s-a dat undă verde legii prin care Legislativul și-a arogat competența de a stabili data alegerilor parlamentare, iar hotărârea de guvern prin care a fost deja stabilită această dată pentru ziua de 6 decembrie își va înceta efectele odată cu intrarea în vigoare a acestui act normativ.

Alegerile mai pot fi desfășurate pe data de 6 decembrie pentru că Legea nu este încă publicată. Legea urmează să fie publicată, deci președintele are la dispoziție 10 zile să publice Legea. Acesta poate să aleagă și să o trimită șa Parlament pentru o reexaminare. Dacă o retrimite la Parlament 6 decembrie este la ușă.

Deci nu prea mai este timp. Totul este la mâna președintelui. Dacă președintele nu o restituie la Parlament și o trimite la promulgare trebuie ca Parlamentul să facă lege pentru stabilirea zilei alegerilor. Și este deja un proiect de lege. Dacă se va ajunge acolo, dar nu știm ce va face președintele”, a declaratAugustin Zegrean.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`