Nelu Tătaru: Rata infectării în București cred că va rămâne sub 3 la mie dacă scoatem din calcul focarele (VIDEO)

Nelu Tătaru: Rata infectării în București cred că va rămâne sub 3 la mie dacă scoatem din calcul focarele (VIDEO)
Foto: Dan Amariei

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a precizat că rata de infectare din Capitală ar putea rămâne sub trei, dacă sunt excluse din calcul focarele. În cursul zilei de joi, 15 octombrie, acesta a declarat căincidența cazurilor de Covid-19 în București va rămâne sub 3 la mia de locuitori, în condițiile în vor fi excluse focarele dincămine de bătrâni, centre de îngrijire a copiilor, spitale, de la calcul.

Incidența în București era sub 3, dar în condițiile în care scoatem acele focare, cred că rămâne sub 3”, a declarat ministrul Sănătății, potrivit G4media.Mai mult decât atât, el a mai precizat și faptul că medicii de familie vor trata cazurile ușoare de infectare cu noul coronavirus.

În cazul localităților care depășescrata de infectare de 3 la mie sunt obligate să ia o serie de măsuri restrictive, inclusiv trecerea școlilor la predarea exclusiv online.

Totodată, în timpul vizitei la Timișoara, ministrul Sănătății a precizat că „avem astăzi 11 județe cu peste 100 de cazuri noi raportate, plus Bucureștiul. Bucureștiul cel mai mult, 777. Avem mai multe nuclee. Dacă în Moldova avem Bacău, Neamț, Iași, Vaslui și Suceava în creștere. Avem Cluj, Alba, Sibiu, Timișul, avem Prahova și Bucureștiul. Sunt județele care în acest moment au o creștere mai accentuată decât celelalte județe”, informează Tion.ro.

Întrebat când va apărea ordinul prin care cazurile medii și ușoare de boală vor putea suna la 112 pentru a fi duse pentru consult la spital, ministrul Sănătății a explicat că în acest moment există în pregătire o Ordonanță de Urgență, prin care se va putea modifica Legea 136, prin care cazurile asimptomatice sau ușoare vor putea rămâne la domiciliu, sub supravegherea medicului de familie. „Cazurile oligosimptomatice și cele simptomatice să rămână la domiciuliu, sub supravegherea și monitorizarea medicului de familie, urmând ca mijloacele de transport de la DSU să îi ia programat pentru investigații paraclinice. În momentul în care apare simptomatologia ei sunt internați în unitățile spitalicești. Medicii de familie, prin contracte separate cu CNAS pot face o monitorizare prin telemedicină”, a explicat Nelu Tătaru, la Timișoara.

Referitorm la faptul că Direcțiile de Sănătate Publică au solicitat spitalelor să își facă circuite separate pentru pacienții bolnavi de COVID-19, dar și cei non-covid, Nelu Tătaru a explicat că este o discuție ce vizează toate spitele din țară, nu doar pe cele din Capitală: „Vorbim la nivel național, la spitalele de fază 3, cele județene și cele municipale care nu intră în tratamentul pacienților cu COVID-19. Săptămâna trecută am dat o circulare prin care se pregăteau 10% din capacitatea de paturi ATI la nivelul acestor spitale, care vor avea circuite spearate, în eventualitate creșterii numărului de cazuri de COVID-19 din terapie intensivă, iar astăzi s-a discutat și la nivel național despre o rezervă de paturi care pot fi în spitalele municipale și în cele județene”, a precizat ministrul Sănătății.

Nelu Tătaru, despre închiderea Bucureștiului

Referitor la o posibilă închidere a municipiului București, Nelu Tătaru a declarat: „Eu sper să nu riște niciun să ajungă precum Suceava. Așa cum spun de foarte multe ori, această pandemie nu se tratează în spital, ci în prespital, prin respectarea unor reguli. Noi vom efectua controale, având în vedere că există focare și în spitale și în DSP-uri”, a precizat ministrul Sănăyății, în timpul vizitei la Timișoara.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`