România, condamnată la CEDO. A expulzat doi pakistanezi, acuzați că pregăteau atentate teroriste. Ce despăgubiri li se vor plăti

România, condamnată la CEDO. A expulzat doi pakistanezi, acuzați că pregăteau atentate teroriste. Ce despăgubiri li se vor plăti

Statul român a fost condamnat la CEDO pentru expulzarea a doi cetățeni pakistanezi, cu 8 ani în urmă, acuzați de SRI că pregăteau atentate teoriste. Acum, România trebuie să le plătească despăgubiri.

România, condamnată la CEDO după expulzarea a doi pakistanezi bănuiți de terorism

Ramzan Muhammad a venit cu viză de student în România, în 2009, iar 3 ani mai târziu, a adus-o și pe soția lui în țară. Amândoi studiau economia la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu.

În decembrie 2012, pe baza unor informații clasificate primite de la SRI, parchetul a cerut Curții de Apel București să îi declare indezirabili pe cei doi, pe fondul unor suspiciuni că aceștia desfășurau activități ce pun în pericol siguranța națională. Concret, SRI a explicat că pakistanezii expulzați susțineau un grup islamist afiliat ideologic grupării teroriste Al-Qaeda.

Astfel, ei au fost declarați indezirabili pe o perioadă de 15 ani și expulzați, cu 8 ani în urmă.

Acum, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a stabilit că celor doi pakistanezi le-au fost încălcate drepturile în momentul extrădării, pe motiv că limitările care le-au fost impuse nu au fost echilibrate.

Așadar, statul român trebuie să le plătească 10 mii de euro despăgubiri, la care se adaugă cheltuieli de judecată de peste 1300 de euro.

În mod excepțional, acest caz a fost analizat de Marea Cameră a Curții (formată din 17 judecători), la care ajung doar dosare retrimise de Camerele CEDO, atunci când există chestiuni interpretabile.

România, la un pas de încă o condamnare la CEDO

Preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării spune că România este foarte aproape de o condamnare CEDO pentru că nu respectă relaţiile între persoanele de acelaşi sex, potrivit ProTv.

În primă fază, un deputat a iniţiat acum un proiect de lege prin care drepturile civile să le fie recunoscute tuturor cuplurilor, indiferent de orientarea sexuală.

Pentru a putea să aibă aceleaşi drepturi ca orice cuplu căsătorit, ţara noastră ar trebui să legifereze o formă a parteneriatului civil. Un deputat a depus un nou proiect în acest sens prin care se cere ca dreptul la moștenire, dreptul la împărțirea bunurilor, dreptul de a se vizita la spital, să fie acordat tuturor celor care formează un cuplu, indiferent dacă sunt căsătoriți sau nu şi indiferent de orientarea sexuală.

Cuplurile formate din persoane de acelaşi sex nu ar avea însă şi dreptul de a adopta copii.

„Este o formă politică de respingere a acestor drepturi, conducând România la posibilitatea de a fi condamnată la CEDO, foarte previzibil că vom fi condamnaţi la CEDO, atunci, legiuitorul va fi pus în situaţia de a adopta o lege pe acest palier”, a declarat preşedintele CNCD, Asztalas Csaba.

În România, referendumul din 2018, care ar fi definit familia ca uniune dintre bărbat şi femeie, a fost invalidat.

„Nu există scuze pentru ca guvernul, acesta sau altul, le poate oferi Curţii Europene a Drepturilor Omului. Nu există scuze că e o tradiţie naţională, tradiţia naţională nu poate fi homophobia”, a declarat Teodora Rotaru, reprezentant ACCEPT.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:12 - Fotbaliștii care au câștigat Cupa Campionilor cu Steaua în 1986 vor solicita să fie incluși pe lista foștilor sportivi care primesc o indemnizație lunară. Cât valorează aceasta
20:11 - Diana Șoșoacă: Decizia CCR în privința mea e o adevărată lovitură de stat / Urmează probabil să fiu aruncată și în închisoare și probabil se va reitera Experimentul Pitești. Din păcate, trăim în dictatură
20:00 - Care este diferența de vârstă între Mihai și Elwira Petre? Cei doi formează un cuplu de peste 20 de ani
19:39 - Câte minute trebuie să mergem, de fapt, pe jos zilnic pentru a trăi mai mult. Studiul care demontează orice mit
19:38 - Virgil Guran (PNL): Această gâlceavă și această luptă între noi și PSD este pe bune. Este reală, nu e nicio regie (VIDEO)
19:28 - Germania consideră că desfășurarea trupelor nord-coreene în Ucraina reprezintă o „escaladare clară”. Cum a reacționat Coreea de Nord
19:26 - Ștefan Pălărie (USR): PSD joacă la mai multe capete, PNL e într-un unghi foarte, foarte prost / Există o strategie de a face orice pentru ca în finala prezidențială românilor să le fie luat dreptul la vot pur și simplu (VIDEO)
18:56 - Un jurnalist român a fost arestat în lipsă de un tribunal rus, pentru că ar fi trecut ilegal granița. Ce pedeapsă riscă acesta
18:55 - Unde se află muntele în două culori. Locul din România, care fascinează turiştii, dar și fotografii
18:54 - Matei (PSD): Sunt convins că vor fi partide care vor face alianță la nivel local cu AUR. Dacă ai o înțelegere pe proiecte, spre binele comunității, faci sau nu faci? (VIDEO)