OMS: Tinerii sănătoşi, lăsați fără vaccinul anti-COVID până în 2022 / „Oamenii tind să creadă că pe 1 ianuarie vor lua vaccinul, iar apoi lucrurile vor reveni la normal. Nu va funcţiona aşa”

OMS: Tinerii sănătoşi, lăsați fără vaccinul anti-COVID până în 2022 / „Oamenii tind să creadă că pe 1 ianuarie vor lua vaccinul, iar apoi lucrurile vor reveni la normal. Nu va funcţiona aşa”
foto: Pixabay

Potrivit unor oficiali ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii,există posibilitatea ca tinerii sănătoşi să nu fie vaccinaţi împotriva noului coronavirus înainte de 2022. Autoritățile din domeniul sănătăţii s-ar concentra mai întâi pe imunizarea persoanelor vârstnice şi vulnerabile.

Tinerii sănătoşi, nevaccinați împotriva COVID-19 până în 2022

OMS încă stabilește prioritățile, însă cei din sectoarele esenţiale şi vârstnicii vor beneficia primii de vaccinul anti-COViD, când acesta va fi disponibil, spune Dr. Soumya Swaminathan, cercetătorul şef al OMS, citează CNBC.

„Oamenii tind să creadă că pe 1 ianuarie sau pe 1 aprilie vor lua vaccinul, iar apoi lucrurile vor reveni la normal. Nu va funcţiona aşa”, a spus Swaminathan.

Aceasta a adăugat că lumea va avea, cel mai probabil, un vaccin sigur şi eficace până în 2021, dar acesta va fi disponibil în ”cantităţi limitate”.

Grupul consultativ strategic de experţi în imunizare al OMS, SAGE, a publicat recomandări pentru ţări cu privire la modul de stabilire a prioritizării diferitelor grupuri de oameni.

Pe măsură ce diferite vaccinuri pot primi aprobarea pentru a fi distribuite, SAGE va publica îndrumări cu privire la populaţiile pentru care este cel mai potrivit vaccinul şi cum să fie distribuit.

„Majoritatea oamenilor sunt de acord că va începe cu lucrătorii din domeniul sănătăţii şi lucrătorii din prima linie, dar chiar şi atunci trebuie să definit care dintre aceştia prezintă cel mai mare risc şi apoi vârstnicii şi aşa mai departe.

Vor exista o mulţime de îndrumări, dar cred că o persoană obişnuită, un tânăr sănătos ar putea fi nevoit să aştepte până în 2022 pentru a obţine un vaccin”, a spus Swaminathan.

Și Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor şi Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA va acorda prioritate anumitor comunităţi cu risc pentru distribuirea vaccinurilor, însă oficiali de rang înalt din domeniul sănătăţii din SUA au declarat că ţara ar putea avea suficiente doze pentru a vaccina fiecare american până în primăvara anului 2021.

„Naționalizarea vaccinului”, o problemă mondială?

Când un vaccin eficient anti-COVID va fi disponibil, o problemă a distribuirii sale ar putea fi că prima dată se va beneficia de el pe plan local, ca o formă de „naționalism al vaccinării”, acesta fiind abia ulterior oferit celorlalte națiuni, se teme un fost membru al Organizației Mondiale a Sănătății, actualul președinte al Coaliției pentru Inovații în Pregătirea Epidemică, noteazăThe Guardian.

Dacă se va descoperi un vaccin, producţia ar trebui „distribuită la nivel global pentru a proteja împotriva „naţionalismului vaccinării”, a declarat Jane Halton (fost șef al departamentelor de Sănătate şi Finanţe din Australia, actual comisar al Comisiei naționale de Coordonare COVID-19), pentru a evita situația în care un stat se va îngriji doar de el însuși la început, în detrimentul celorlalţi.

„Este greu, pentru că va trebui ca oamenii să coopereze. Iar nevoia de a prioritiza propriul stat, cred, va fi foarte mare. După ce o țară va produce un vaccin și îl va oferi propriilor cetățeni vulnerabili, va trebuie să stabilească „cât din acesta va merge, în același timp, către oamenii vulnerabili din lume.

În acest moment, suntem toți implicați. Imediat ce se va găsi un vaccin, mi-e teamă că s-ar putea să nu mai fim împreună, așa cum am văzut”, a precizat Jane Halton.

Până în prezent, aproximativ una din 10 persoane ar fi putut fi infectată cu noul coronavirus, ceea ce lasă marea majoritate a populației globale vulnerabilă în fața bolii relaționate COVID-19, a precizat Organizația Mondială a Sănătății, potrivit Reuters.

„Cele mai bune estimări ale noastre din prezent ne spun că aproximativ 10% din populația globală ar fi putut fi infectată cu acest virus. Variază în funcție de țară, varieză de la urban, la rural, variază în funcție de grupuri”, a afirmat Mike Ryan, care susține că această statistică înseamnă că „marea majoritate a lumii este încă expusă riscului”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:00 - Accident feroviar teribil. O persoană s-a aruncat în fața trenului, între stațiile Fetești și Cernavodă
19:46 - CTP, despre plecarea lui Călin Georgescu la Frankfurt: După ce a „suveranizat” până ne-a sterpezit dinții, se duce și cerșește Uniunii Europene să îl pună Președinte al României (VIDEO)
19:45 - Cum a rămas o femeie fără 700 de lire și fără produsul pentru care plătise. Ce a primit în locul laptopului comandat
19:33 - Jandarmeria dezminte un fake-news care circulă în legătură cu protestul organizat de Călin Georgescu, ce va avea loc vineri în fața sediului CCR
19:21 - Când va fi sfințită Catedrala Neamului. Slujba va fi oficiată de Patriarhul Daniel și Patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului
19:03 - Un alt adolescent din Tulcea și-a pus capăt zilelor. Mesajul tulburător pe care l-a lăsat
19:01 - Vlad Gheorghe: Iohannis este în afara mandatului și politic, și juridic. El e pe „împuternicire” / Conform legii, alegerile nu puteau să aibă loc mai târziu de trei luni de la 21 decembrie 2024 (VIDEO)
18:54 - Postările politice, reintroduse pe Instagram și Threads. De când se va implementa această regulă
18:49 - Motivul pentru care prețul locuințelor în România a explodat. Greii din industria de beton, amendați drastic de Consiliul Concurenței. Ce s-a descoperit
18:35 - 220.000 de găini sacrificate și aproape 6 milioane de ouă distruse, după depistarea unui focar de salmonella în Vaslui