Alexandru Rafila, după ce România a depășit 4.000 de infectări cu COVID-19: „Este un trend crescător care nu se oprește”

Alexandru Rafila, după ce România a depășit 4.000 de infectări cu COVID-19: „Este un trend crescător care nu se oprește”
Foto: 360medical.ro

Miercuri, România a depășit pragul de 4.000 de infectări cu coronavirus. Un record s-a înregistrat și la secțiile de terapie intensive – 686 de pacienți internați în ultimele 24 de ore. În acest context, medicul Alexandru Rafila a tras un semnal de alarmă.

Alexandru Rafila, despre cele peste 4.000 de infectări cu COVID-19 înregistrate în România

Reprezentantul României la OMS a comentat situația epidemiologică actuală de pe teritoriul țării.

„O să trebuiască să vedem care sunt până la urmă sursele cazurilor noi pentru că discutăm despre o transmitere comunitară. Acele activități care sunt sursă trebuie întrerupte pentru două săptămâni pentru că nu mai putem aștepta, după părerea mea.

Nu cred că sunt relevante calculele care se fac ci faptul căeste un trend crescător care nu se oprește. Iar stabilizarea devine tot mai scurtă. Sunt doar câteva zile în care se înregistrează mai puține cazuri, apoi revin”, a declarat profesorul Alexandru Rafila.

Președintele Societății Române de Microbiologie a mai punctat faptul că cea mai sensibilă zonă de transmisie a virusului este transportul public, trăgând un semnal de alarmă pentru luarea urgentă a unor măsuri.

„Zona cea mai sensibilă în acest moment este zona transportului public. Mare atenție la transporturile la distanță mare pentru că oferă condiții improprii și acolo se mai adună riscul de infecție”, a mai precizat Alexandru Rafila.

Medicul Alexandru Rafila, despre trendul ascendent al infectărilor: „Este greu de crezut că nu vom ajunge la 5.000”

Făcând referire la trendul ascendent al infectărilor din România, Alexandru Rafila consideră că nu va trece mult şi vom ajunge la 5.000 de noi infectărizilnice cu COVID-19.

„Este greu de crezut că nu vom ajunge la 5 mii de cazuri noi de infecţie pe zi″, a declarat acesta, menționând că este iminentă o schimbare a strategiei de evaluare a bolnavilor cu COVID-19 şi a unităţilor sanitare în care sunt internaţi.

Alexandru Rafila a spus că ne aflăm în valul doi al pandemiei de coronavirus și susține că dacă numărul de cazuri noi de COVID-19 se va menţine ori va continua să crească, locurile la terapie intensivă se pot ocupa rapid.

„Problema e legată de faptul că toate activităţile continuă concertat. Eu nu sunt îngrijorat de funcţionarea şcolilor propriu zisă, pentru că doar 1% dintre şcoli au trecut din scenariul verde sau galbe în cel roşu, asta înseamnă că de fapt avem puţine cazuri în rândul copiilor.

Cu cât ai mai multe cazuri ai o transmitere comunitară mai intensă şi lucrul ăsta face ca efectul de multiplicare să fie mult mai rapid. Chiar dacă acum avem suficiente locuri în spital, în secţiile de terapie intensivă, lucrul ăsta poate să se schimbe într-un timp relativ scurt şi atunci trebuie, probabil, o gândire şi pe un termen nu foarte lung, de două săptămâni ca să spunem aşa, ce se întâmplă dac avem în continuare acest număr de cazuri.

Dacă facem o reprezentare grafică remarcăm o creştere care se accelerează pe măsură ce numărul de cazuri creşte şi practic transmiterea comunitară se extinde. Aceste 400 de paturi care sunt disponibile în momentul de faţă se pot ocupa în câteva zile”, spune reprezentantul României în Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:09 - Atenționare de călătorie MAE: Posibile perturbări ale transportul public din Belgia
23:52 - Un oficial UE a fost condamnat la închisoare în Belarus. L-ar fi insultat pe Aleksandr Lukașenko
23:42 - Protest uriaș la Viena după preluarea puterii de către extrema dreaptă. Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă. „Mi-e teamă pentru Europa pentru că autocrați nebuni ajung la putere”
23:26 - A murit Marius Ciugarin, fost fotbalist la Steaua și Sportul Studențesc
23:07 - Grădina zoologică din Oradea va avea o nouă locație, de aproape patru ori mai mare
23:02 - Nicușor Dan, despre modernizarea iluminatului public din București: 23,3 milioane lei pentru un oraș mai eficient energetic! Până în vară, vor fi înlocuite încă 7.822 de lămpi pe 34 de bulevarde
22:37 - Eugen Tomac: Președintele Iohannis cu cât mai mult stă la Cotroceni, cu atât mai mult rău face democrației românești. El este cel mai contestat și are pârghii pentru a detensiona situația (VIDEO)
22:36 - Noul ministru al Educației, despre efectele negative ale meditațiilor asupra sistemului de învățământ. „Trebuie fiscalizate pentru a nu scuti profesorul să-și facă bine datoria la clasă”
22:09 - Daniel Breaz (PNL): Dacă dorim într-adevăr să avem un Președinte al acestei alianțe pro-europene, va trebui să fim consecvenți și să mergem cu același Președinte (VIDEO)
22:02 - Poștașii au început împărțirea pensiilor. Cât mai au de așteptat cei care primesc banii pe card