Ce este pensia specială și în ce condiții își câștigă parlamentarii dreptul la acest beneficiu

Ce este pensia specială și în ce condiții își câștigă parlamentarii dreptul la acest beneficiu
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Pensiile speciale au stârnit de-a lungul timpului multă revoltă în rândul cetățenilor români. Parlamentarii, magistrații și diplomații se numără printre beneficiarii acestor sume de la bugetul de stat. Dar ce este, de fapt, pensia specială?

În categoria pensiilor speciale sunt încadrate, generic, pensiile militare și pensiile de serviciu.De pensii speciale militare beneficiază cei care au fost încadrați la MAPN (Ministerul Apărării), MAI (Ministerul Afacerilor Interne) și SRI (Serviciul Român de Informații).Beneficiarii pensiilor de serviciu sunt persoanele care au profesat în calitate de: magistrați (procurori, judecători), personal aeronautic, personal auxiliar în instanțe judecătorești și parchete, funcționari publici parlamentari – deputați și senatori, primari, consilieri județeni, diplomați, auditori publici externi ai Curții de Conturi.

Ce este pensia specială

Pensia specială se numește astfel pentru că este calculată ca procent, în general de 80-85% din ultimul salariu brut sau ultimele 6 salarii brute, față de cele plătite de Casa Națională de Pensii, entitate care calculează în baza contribuțiilor făcute de-a lungul timpului la bugetul de pensii, pilonul 1.

Cei mai mulți beneficiari ai pensiilor de serviciu sunt magistrații, aproape 4.000, urmațide personalul aeronautic, personalul auxiliar din instanțe judecătorești și parchete, funcționari publici parlamentari, diplomați.

Potrivit cifrelor oficiale de la finalul anului trecut, în România există 9.359 de persoane care beneficiază de pensii speciale de serviciu. 3.878 erau procurori și judecători. În 2019, peste 150.000 de militari și polițiști au încasat pensii speciale.

Parlamentarii și funcționarii de la Parlament beneficiază de 80% din media veniturilor brute din anul de dinaintea pensionării. Este vorba despre o lege adoptată în anul 2015, în timpul Guvernului Ponta, care a stabilit că, pentru un funcționat de la Parlament era suficient să fi lucrat 4 ani în Parlament pentru a primi această pensie specială.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:59 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Părintele Dumitru Stăniloae vorbește despre ceva ce ne privește pe fiecare în parte. Din epava morală care ajungem uneori putem redeveni, cu ajutorul lui Hristos, oameni deplini (VIDEO)
23:39 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Dumnezeu l-a ales în felul Lui tainic pe părintele Arsenie Boca să fie unul dintre mărturisitorii creștini ortodocși în perioada cruntă a comunismului (VIDEO)
22:59 - Andreea Bănică, replică la comentariile răutăcioase pe care le-a primit după un concert: „Sunt sânii mei, ce să fac cu alea care nu au deloc și nu le sare nimic?” (VIDEO)
22:32 - Surpriză pentru Mihai Bendeac, după ce a cumpărat două covoare de pe Temu: „Sunt deosebit de prost” (VIDEO)
22:06 - Ungaria a publicat acordul privind extinderea Schengen: După aderare, România și Bulgaria vor continua controalele la frontierele terestre pentru cel puțin 6 luni
21:45 - Radu Drăgușin, lăudat după victoria Manchester City – Tottenham 0-4. Ce notă a primit fundaşul român
21:22 - Peste 200.000 de români din diaspora au votat până sâmbătă, ora 21.00: „Vreau să mă întorc în România, aș vrea să fie un loc mai bun pentru viitoarea mea familie”
20:54 - USR denunță cazuri de „alegători care sunt hărțuiți de Poliția lui Cătălin Predoiu pentru postări” din online. Ce spune Poliția (VIDEO, FOTO)
20:33 - Florin Piersic, mesaj sfâșietor la moartea lui Gabriel Cotabiță: „Te voi iubi mereu, Omule!”
20:09 - Adriana Bahmuțeanu, despre Silviu Prigoană: Țipa la copii, îi bătea. Era vorba de rele tratamente acolo și cei de la DGASPC nu au acționat, pentru că le place banul, să-și umple buzunarele (VIDEO)