Uniunea Europeană ar prefera să încheie un acord privind Brexit, dar este pregătită pentru cazul în care nu se poate ajunge la un acord, a declarat marți comisarul pentru piața unică a UE, Thierry Breton, pentru BFM.
Marea Britanie, cea de-a șasea cea mai mare economie mondială, a părăsit UE în ianuarie și de atunci a fost blocată în discuții minuțioase cu cel mai mare bloc comercial din lume pentru a menține fluxul liber al comerțului.
Liderii UE organizează joi și vineri un summit la Bruxelles pentru a evalua progresele, iar premierul britanic Boris Johnson a spus că vrea să știe până pe 15 octombrie dacă se poate ajunge la un acord, scrie Reuters.
„Preferăm un acord, dar nu cu orice preț și, dacă nu există unul, suntem gata pentru asta”, a spus Breton.
„Vamele noastre sunt pregătite pentru scenariul fără acord și este urgent ca și vamele britanice să se pregătească pentru aceasta”, a adăugat el.
Marea Britaniea anunţat că ia în calcul interzicerea accesului cetăţenilor din statele Uniunii Europene, în baza cărţilor de identitate, în contextul încheierii tranziţiei post-Brexitpe 31 decembrie 2020.
Măsura ar putea fi aplicată începând cu luna octombrie a anului 2021.
Negocierile dintreMarea Britanieşi Uniunea Europeană privind relaţiile post-Brexitpar a fi în impas. Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a cerut Guvernului Boris Johnson să prezinte propuneri concrete în negocierile privind relaţiile post-Brexit, avertizând că Uniunea Europeană nu vrea cu orice preţ un acord.
„A venit vremea caMarea Britaniesă pună cărţile pe masă”, a transmis Charles Michel, prin Twitter.
„Uniunea Europeană vrea un acord cuMarea Britanieprivind relaţiile post-Brexit, dar este aproape imposibil să fie ratificat un astfel de tratat până la sfârşitul acestui an, a completat și Maros Sefcovic, vicepreşedinte al Comisiei Europene.
Premierul britanic Boris Johnson susține căMarea Britaniepoate „mai mult decât să trăiască” în scenariul unuiBrexitfără acord, care ar conduce la situația în care comerțul Regatului Unit cu UE s-ar face în termenii Organizației Mondiale a Comerțului, relateazăEuronews.
Într-o declarație pentru BBC, Boris Johnson a explicat că nu ar dori „un deznodământ australian, de tip OMC în special, dar putem mai mult decât să trăim cu asta”.
PentruMarea Britanieînsă, un comerț în baza termenilor OMC cu cel mai mare partener comercial al său ar putea conduce la turbulențe transfrontaliere, prețuri mai mari și lipsuri de bunuri esențiale.